Föräldrautbildningar i Uppsala kommun
Som förälder kan du ibland behöva stöd i ditt föräldraskap. Uppsala kommun erbjuder flera olika program som kan stötta dig i ditt föräldraskap, med fokus på olika delar av föräldrarollen. Det finns grupper för föräldrar med yngre barn, men också för tonåringar.
Alla föräldrautbildningar är gratis.
I korthet
Föräldraträffar för dig som förälder. De flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur skapar vi harmoni vid matbordet? Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur får vi mer tid till härligt umgänge med våra barn? En sak är säker. Ingen förälder är ensam om dessa funderingar.
Alla barn i centrum, ABC är gruppträffar för föräldrar eller annan viktig vuxen till barn i åldrarna 3–12 år. Träffarna leds av utbildade gruppledare och vi träffas vid fyra tillfällen. ABC är till för alla föräldrar. Träffarna handlar om hur vi kan stärka relationerna i familjen och förebygga stress och konflikter i vardagssituationer. Du får tillsammans med andra föräldrar utbyta erfarenheter och ta del av aktuell forskning inom området. Syftet är att främja barns utveckling genom att stärka relationen mellan förälder och barn.
Vem kan delta?
Föräldrar med barn i åldrarna 3–12 år.
Kursinnehåll
Träff 1: Visa kärlek
Hur gör vi för att våra nära relationer ska fungera? Hur ska man kunna fokusera på det som funkar bra?
Träff 2: Vara med
Hur påverkar vi varandra i det dagliga samspelet? Hur kan vi förebygga konflikter med våra barn?
Träff 3: Visa vägen
Hur kan man tillämpa ett lugnt föräldraskap? Hur påverkar stress föräldraskapet och hur kan stress hanteras?
Träff 4: Välja strider
Hur kan tjat i familjen minskas? Vilka strider behöver vi ta och vilka kan väljas bort?
De fyra träffarna bygger på varandra och därför bör man försöka delta alla gånger.
Information och diskussion blandas med övningar och filmer. ABC riktar sig till båda föräldrarna och det bästa är att delta tillsammans men man kan också delta enskilt.
Kontakt
För mer information och intresseanmälan om ABC föräldrautbildning, kontakta Sofia Höglund på e-post sofia.hoglund2@uppsala.se
Till dig som är förälder eller väntar barn och som vill gå en kurs för att göra annorlunda för dina barn till skillnad från hur du har vuxit upp.
De mönster vi har med oss från vår egen uppväxt påverkar vårt föräldraskap. Kursen vänder sig till dig som har blivit illa behandlad, kanske skrämd och utsatt för aggressivt beteende från din förälder under din uppväxt.
Kursen hålls varje termin, och är ett samarbete mellan MVU (Mottagningen mot våld i nära relationer i Uppsala, www.mvu.nu) och Familjeenheterna (Råd och Stöd, Uppsala kommun).
Vi träffas vid fyra tillfällen i 2,5 timme vid varje tillfälle.
Välkommen att höra av dig för ytterligare information!
Kontakt
Maja Gimle
MVU
Telefon: 018-13 46 00
maja@mvu.nu
Ylva Enström Blomster
Gottsunda familjeenhet
Telefon: 018-727 15 24
ylva.enstrom@uppsala.se
COPE föräldrautbildning finns för dig som vill ha stöd i föräldraskapet, stärka relationen till ditt barn och hitta nya sätt att minska tjat och bråk i familjen.
Alla våra kursledare har gått Svenska COPE-föreningens kursledarutbildning och har lång erfarenhet av arbete med familjer.
Vi erbjuder COPE varje termin. COPE är kostnadsfritt.
Utbildning som ger verktyg
Genom COPE föräldrautbildning får du verktyg för att bättre förstå och hantera ditt barns beteende. Utbildningen utgår från konkreta problemsituationer som alla kan känna igen sig i. Du går utbildningen tillsammans med andra föräldrar som har liknande erfarenheter.
Utbildningen består av åtta träffar som är två timmar vardera. Första träffen är 2,5 timme.
De första tillfällena skapar en grund som hela kursen vilar på. Strategierna i kursen bygger på varandra. Vid varje tillfälle introduceras en ny strategi. Vi har diskussioner utifrån filmklipp från vardagliga situationer och kommer gemensamt fram till lösningar.
För att du ska få ut så mycket som möjligt av utbildningen är det viktigt att du tränar på strategierna tillsammans med ditt eller dina barn mellan träffarna. Strategierna i kursen bygger på varandra och det är därför viktigt att delta vid samtliga träffar.
Om ni är två föräldrar är det bra om båda kan vara med. Du som är ensamstående får gärna ta med dig en nära anhörig.
Syftet med utbildningen
Syftet med utbildningen är att
- ge dig som förälder verktyg att förstå och bemöta ditt eller dina barn
- stärka de vuxna runt barnet i sitt föräldraskap
- förbättra samspelet i din familj
- skapa ett nätverk mellan vuxna.
Information om Cope på uppsala.se
Kontakt
För mer information om COPE föräldrautbildning, kontakta Maria Greijer Schantz på e-post maria.greijerschantz@uppsala.se
Att vara förälder i ett annat land än det man vuxit upp i kan leda till frågor om samhället och familjelivet. Föräldraskap i Sverige är till för dig som är utrikesfödd förälder med barn i åldern 0–18 år och som vill veta mer om det svenska samhället.
Föräldraträffarna handlar om familjeliv i Sverige. Innehållet utgår från barnkonventionen och forskning om föräldraskap och jämställdhet. På träffarna diskuterar vi och tar vi del av varandras erfarenheter.
Hur går det till?
Vid fem tillfällen får du träffa andra föräldrar i grupp och samtala utifrån olika teman. Varje träff är 2,5 timmar. Materialet finns på olika språk.
Träff 1: Familj i nytt land
Träffen handlar om hur samhället i Sverige har förändrats, om att vara familj i ett nytt land och om barnets fritid.
Träff 2: Skola, pojkar och flickor
Hur kan föräldrar stödja barnen när de går i förskolan och skolan? Gör vi lika eller olika mellan pojkar och flickor?
Träff 3: Hälsa och sjukvård
Vad kan man göra för att må bra som familj och vad gör man om barnet eller någon i familjen mår dåligt?
Träff 4: Föräldrars rättigheter och skyldigheter
Vilket stöd kan du få som förälder och vilka rättigheter har barn? Hur påverkas vi av stress i vardagen?
Träff 5: Att vara förälder till en tonåring
Hur kan du stötta din tonåring? Vi samtalar om ämnen som tobak, droger, kriminalitet och om kärlek i tonåren.
Välkommen att höra av dig för ytterligare information!
Kontakt
Karin Tengstrand
Gottsunda familjeenhet
Telefon: 018-727 62 29
karin.tengstrand@uppsala.se
Theresa Jonsson
Sävja familjeenhet
Telefon: 018-727 62 73
theresa.jonsson@uppsala.se
Att vara pappa i ett annat land än det man vuxit upp i kan leda till frågor om familjelivet och rollstrukturen i ett nytt samhälle. Pappa kom hem riktar sig till dig som är utrikesfödd förälder och som vill veta mer om papparollen och hur ditt engagemang som pappa påverkar ditt barn.
Hur går det till?
Vid fem tillfällen får du träffa andra pappor i grupp och samtala utifrån olika teman. Varje träff är 2 timmar och 30 minuter.
Träff 1: Inledning och papparollen
Hur har din roll förändrats efter att du blev förälder, i samhället, i vänkretsen?
Hur är det att vara pappa?
Träff 2: Barnuppfostran
Vad har du för bild av svenska föräldrar, hur uppfostrar man sitt barn i hemlandet, här?
Vad har du för uppfattning om socialtjänsten?
Träff 3: Familj och arbete
Vad har ni för roller hemma? Vem gör vad? Hur får ni tiden att räcka till?
Hur har ekonomin påverkats av att ha barn?
Träff 4: Sex och samlevnad
Hur förändras samlivet av att ha barn? Vad är samtycke, tjatsex?
Träff 5: Avslut med olika teman utifrån gruppens önskemål
Kontakt
För mer information och intresseanmälan om Pappa kom hem, kontakta Thomas Nyman Norberg på e-post thomas.nyman-norberg@uppsala.se
Ibland är det svårt att vara förälder. Med föräldravägledningen Triple P kan det bli lättare. Du får verktyg för att lösa vardagsproblem. Du får också råd om hur du kan vägleda ditt barn till att bli en trygg individ.
Triple P leds av specialutbildade förskollärare och riktar sig till dig som har barn i åldrarna 0–5 år. Det kostar inget och vi ordnar barnpassning på plats om det behövs.
Triple P står för programmet för positivt föräldraskap och syftar till att stärka positiva relationer mellan föräldrar och barn. Programmet har utvecklats i Australien och har anpassats till svenska förhållanden. Det bygger på lång erfarenhet av evidensbaserad forskning.
Välj ett upplägg som passar dig. Du kan välja mellan föreläsningar, enskild rådgivning och gruppträffar.
Fler föräldrautbildningar
Det finns fler föräldrautbildningar som anordnas av andra aktörer än Uppsala kommun.
Lär dig första hjälpen och hjärt- lungräddning, HLR, för att rädda liv på en bebis eller ett barn. Röda Korsets kurser finns både som onlinekurser och fysiska kurser.
Det kan vara svårt för föräldrar idag att ha koll på sitt barns skolarbete, på vad som förväntas att barnet ska göra och barnets förmåga att göra det. Idealsituationen där barnet lär sig i klassrumsmiljön, gör sina läxor och läser till proven på egen hand kommer oftast inte av sig självt.
Metoden går ut på att föräldern har regelbundna uppföljningssamtal med sitt barn kring skolarbetet och fritiden där fokus ligger på hur barnet upplever dessa aktiviteter.
Föräldrafokus-metoden är för alla barn, oavsett barnets förmågor, samt kan användas under alla skolår, från F-klassen till sista året på gymnasiet.
Likarätt är en grundläggande kostnadsfri utbildning på nätet. Med Likarätt kan personal, barn, elever och vårdnadshavare tillsammans arbeta med barnkonventionen.
Utbildningen finns i fem moduler:
- en till personal
- en till vårdnadshavare
- tre olika till barn och elever.
Likarätt får bäst effekt om all personal, alla elever och vårdnadshavare går utbildningen. För personal och vårdnadshavare är det dels en digital individuell del som sen helst följs upp av en gemensam vid ett personalmöte eller föräldramöte.
Som blivande förälder är det vanligt att ha frågor och funderingar. Region Uppsala har samlat en del texter som kan vara bra att ta del av. Informationen kan bli ett stöd inför förlossningen och den första tiden med ett nyfött barn. Se gärna materialet som en utbildning.
Information om föräldrastöd och information till blivande föräldrar på 1177.se