Här får du tips om vilken typ av hästgödsel som passar till vad och hur du lägger ut gödslet beroende på om du odlar i till exempel kruka, pallkrage eller i ett större land.
I obrunnet skick går hästgödseln att använda som bas i lådor och pallkragar. Den fungerar finfint att bygga upp landen med.
Komposterad (brunnen) hästgödsel är en mild gödsel. Därför är det ingen risk att man överdoserar. Jorden får en hög mullhalt, lätt struktur och ett bra näringsinnehåll. Den brunna hästgödseln hittar du i den äldsta delen av gödselstacken. När hästgödseln legat några månader går den att använda obegränsat i trädgården. När den är helt komposterad innehåller den inte så mycket näring längre men den är fortfarande en oslagbar jordförbättrare.
Hästgödsel är oftast blandat med någon form av strömaterial, som används som bädd i boxar eller vindskydd. Som strö är det vanligt att använda till exempel spån, halm, torv eller olika former av pelleterat strömedel. Strömaterialet är rikt på kol och innehåller i sig ingen näring som jorden har nytta av. På sikt bidrar även strömedlet till ökad mullhalt i jorden.
I början av strönedbrytningen går det åt en del kväve. I en gödselhög tas kvävet från gödseln. Om du använder färsk gödsel blandat med spån, halm och torv direkt i landen, är det risk att kväve också tas från jorden. Det kan man kompensera för genom att tillsätta kväverik gödsel i landen men man kan också låta gödseln ligga ett par månader innan man använder den.
I slutänden tillför även strömedlen värdefulla mullämnen till jorden, och ger den bättre struktur där rötter kan utvecklas bra.
Många oroar sig för att hästgödseln innehåller pyralid. Pyralider används i lantbruket för att bekämpa ogräs i exempelvis stråsäd, sockerbetor och raps. Det är mycket liten risk att hästgödseln från stallen innehåller pyralid. I Sverige får man enligt lag inte sälja halm som behandlats med pyralid.
Vill man vara helt säker på att hästgödseln är pyralidfri kan man fråga stallet varifrån de hämtar sitt strömedel eller hämta gödsel hos ett stall som använder torv eller spån som strömedel.
En säck hästgödsel eller två sätter en underbar fart på komposten. En väl avvägd blandning mellan kväve och kol är central för att komposten ska bli varm och processen gå snabbt. Färsk hästgödsel innehåller mycket kväve och kan sätta fart på en brunmurrig kompost på nolltid.
Planteringslådor, pallkragar och krukor kan bottnas med färsk hästgödsel, om den inte innehåller för mycket strömedel. Överst lägger man komposterad gödsel eller vanlig kompost. När växterna blir större och rötterna tränger djupare, väntar näringsrik gödsel på att få försörja växterna med näring.
Fyll på med hästgödsel på landet under hösten. När våren kommer är det bara att mylla ned gödseln och påbörja odlandet.
Ren gödsel, fri från strömedel, är det bästa att bottna pallkragar, lådor och krukor med. Det är också en bra vårgödsel. På våren behöver växterna kväve, och det är precis det som både rabatter, rosor och buskar får av ren hästgödsel utan strömedel, som kan ”stjäla” kväve i nedbrytningsprocessen.
Fråga i stallet om de lägger den gödsel de mockar i hagarna på ett särskilt ställe. Den är i regel fri från strömedel.
En näringsrik och snabblagad flytande näring gör man genom att röra ut en hög färsk hästgödsel eller två i en balja. Hacka sönder gödseln med en spade och sila upp gödningen i en vattenkanna. Det är lämpligt att spä den 50 – 50 med vatten. Vattna tomater, chili, gurka, pelargoner och dahlior och betrakta tillväxten och den djupgröna bladfärgen som dina växter utvecklar!