Innehåll
-
Få vägledning i bygglovhjälpen
Är det svårt att veta om just ditt byggprojekt behöver bygglov? Ta hjälp av vår digitala guide bygglovhjälpen. Där får du snabbt svar över vilka lov du behöver för just ditt byggprojekt. I bygglovhjälpen får du också en checklista över vilka handlingar du behöver skicka in med din ansökan eller anmälan. Du är välkommen att kontakta oss om du vill ha personlig rådgivning.
-
Attefallsåtgärder
-
Balkong – bygga eller glasa in
Du behöver bygglov för att bygga balkong inom detaljplanerat område.
Du behöver bygglov för att glasa in en balkong inom detaljplanerat område och inom område med sammanhållen bebyggelse.
Inom områden med områdesbestämmelser kan du behöva bygglov för att glasa in en balkong.
Utanför detaljplanerat område är vissa inglasningar och tillbyggnader bygglovbefriade.
-
Bryggor
Regler och krav på bygglov kan se olika ut beroende på om du ska bygga brygga inom eller utanför detaljplanerat område.
För en privat enskild brygga behövs det inte bygglov men du kan behöva söka strandskyddsdispens.
Läs om strandskydd och hur du söker strandskyddsdispens
För småbåtshamnar ska du söka bygglov. Ofta behöver du också söka strandskyddsdispens. Det kan också krävas tillstånd för vattenverksamhet enligt miljöbalken.
Kontakta Länsstyrelsen för att söka tillstånd för vattenverksamhet.
-
Ny byggnad eller bygga till
Ska du bygga en ny byggnad av något slag kan du ta reda på vad som gäller för din fastighet i vår digitala guide bygglovhjälpen.
-
Bygga på landet
Om du planerar att bygga ett nytt hus på landsbygden finns det många saker att tänka på. Det finns flera olika landskapstyper i Uppland där ett nytt hus kan passa in på olika sätt.
-
Byggbodar
Du behöver bygglov för byggbodar i Uppsala kommun om
- bodarna står utanför ditt arbetsområde
- bodarna är över två våningar
- du ska placera ut fler än 20 bodar
- bodarna ska användas som tillfälliga bostäder eller övernattningsbodar.
Bodarna ska placeras med hänsyn till omgivningen för att minimera störningar. De får inte innebära att trafik‐ eller brandsäkerheten på platsen försämras.
Du kan också behöva tillstånd
Om du placerar bodarna utanför din fastighet kan du behöva tillstånd från markägaren. Kontakta Uppsala kommun via e-post om det är kommunen som är markägare.
Om du ska placera bodar på områden med ledningar behöver du tillstånd från ledningsägaren. -
Byta fönster
Inom detaljplanerat område behöver du bygglov för att byta fönster om det påverkar fasadens yttre utseende avsevärt. Byggnader med arkitektoniskt eller kulturhistoriskt värde ska du helst försöka renovera och komplettera.
-
Friggebod
-
Fälla träd eller plantera skog
Du behöver söka marklov för att fälla träd eller plantera skog om det är bestämt i detaljplanen eller i områdesbestämmelsen.
Träd kan vara av stort värde för omgivningen. Ett alternativ kan vara att beskära eller hamla ett träd om det skuggar eller skymmer utsikten. Tänk på att avverkning av träd inom strandskyddsområde kan kräva strandskyddsdispens.
-
Garage eller carport
Inom detaljplanerat område och inom område med sammanhållen bebyggelse behöver du bygglov för att få bygga garage eller carport.
Om du bor i en- eller tvåbostadshus utanför detaljplanerat område, får du bygga vissa komplementbyggnader utan att söka bygglov.
Läs om bygglovsbefriade åtgärder på boverket.se. -
Jalusier
Jalusier kallas de säkerhetsgaller eller rullgardiner som sätts innanför eller utanför ett skyltfönster eller entré.
Det behövs bygglov om jalusierna placeras på utsidan av fönsterglaset eftersom de då räknas som en fasadändring.
Det behövs inte bygglov om de placeras på insidan av glaset. Det rekommenderas i områden eller på byggnader med högt arkitektoniskt- och/eller kulturhistoriskt värde.
-
Markiser
En markis är ett solskydd i textil.
- En fällbar markis kräver normalt sett inte bygglov så länge byggnadens yttre utseende inte avsevärt påverkas. Om det finns reklambudskap, företagsnamn eller logotyp på markisen räknas den som skylt, då behövs oftast bygglov. I kulturmiljö kan fällbara markiser kräva bygglov om det väsentligt påverkar byggnadens karaktär. För kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer krävs särskilt höga krav på utformning och anpassning till byggnaden (8 kap. 13 § och 8 kap. 17 § plan- och bygglagen).
- En fällbar markis över en uteservering kräver normalt sett inte bygglov om markisduken är självbärande. Det betyder att den ska kunna hålla uppe sin egen tyngd utan hjälp av stödben eller förankring i marken, staket eller liknande.
Läs mer om när det kan behövas en markupplåtelse. - En markis som inte går att fälla ihop räknas som en permanent anordning på byggnadens fasad (fasadändring alternativt tillbyggnad) och kräver alltid bygglov. Till exempel markiskåpa och korgmarkis.
- Markiser över trottoar, gångbana eller körbana måste placeras så att gående, bilar och renhållningsfordon kan passera under utan att skada markisen eller sig själva.
- En fällbar markis kräver normalt sett inte bygglov så länge byggnadens yttre utseende inte avsevärt påverkas. Om det finns reklambudskap, företagsnamn eller logotyp på markisen räknas den som skylt, då behövs oftast bygglov. I kulturmiljö kan fällbara markiser kräva bygglov om det väsentligt påverkar byggnadens karaktär. För kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer krävs särskilt höga krav på utformning och anpassning till byggnaden (8 kap. 13 § och 8 kap. 17 § plan- och bygglagen).
-
Markåtgärder
Ska du göra någon förändring av marken på din mark, kan du ta reda på vad som gäller för din fastighet i vår digitala guide bygglovhjälpen.
-
Plank, murar, staket, spaljé och pergola
Plank och murar kräver generellt bygglov.
Plank
Du behöver bygglov för plank med tätare konstruktion än minst två tredjedelar luft mellan spjälorna, om planket är högre än 1,1 meter över mark. Höjden på plank, mur eller staket räknas från befintlig marknivå.
Murar och stödmurar
Du behöver bygglov för murar och stödmurar över 0,5 meter över mark. Samma sak gäller om du vill bygga ett tätt staket ovanpå en mur och den sammanlagda höjden är högre än 1,1 meter.
Staket och spaljé
Du behöver inte söka bygglov för staket med en höjd på max 1,1 meter räknat från nuvarande mark. Om du sätter upp staketet på en stödmur mot gatan är det från gatunivå du ska räkna höjden. Finns det en trottoar räknas stakethöjden från trottoarhöjden.
Du behöver vanligtvis inte söka bygglov för:
- spaljéer
- nätstängsel
- glesa smidesstaket.
Tänk på att en spaljé ska vara en gles konstruktion med begränsad utbredning som är avsedd att ge stöd åt växtlighet. Spaljén ska ha minst 2 tredjedelar luft mellan spjälorna. Den får inte upplevas för avskärmande. Då kan spaljén räknas som ett plank som du behöver bygglov för.
Du kan behöva söka bygglov för en spaljé som du sätter upp för att ge insynsskydd eller bullerskydd runt en fastighetsgräns mot gata.
Pergola
En fristående pergola placerad på marken behöver vanligtvis inte bygglov. En pergola ska vara en gles konstruktion avsedd att ge stöd åt klätterväxter och ge skugga. Den måste ha minst 2 tredjedelar luft mellan spjälorna, annars kan bygglov krävas. Du får inte ha tak på en pergola - då räknas den som byggnad som du kan behöva söka bygglov för.
Som tak räknas alla former av täta material:
- glas
- plåt
- trä
- tyg med mera.
Om du placerar pergolan nära en byggnad eller förankrar den i en kan du behöva söka bygglov för den. Detta eftersom det kan innebära att fasadens utseende eller funktion ändras.
En pergola som placeras på en balkong eller på en takterrass är i de flesta fall bygglovspliktig, eftersom den då räknas som en fasadändring.
Läs om riktlinjer för trafiksäkerhet i gathörn och utfarter, för häckar och buskage.
-
Pool
Du behöver oftast inget bygglov för att bygga en pool. Däremot kan du behöva bygglov om poolen ser ut eller är byggd så att den anses vara något annat, som till exempel en mur eller ett plank.
Inom detaljplanerat område behöver du söka marklov om du avsevärt ändrar höjdläget av marken. Att avsevärt ändra höjdläget innebär att fylla upp eller schakta ur mer än 0,5 meter.
Om du ska ansluta poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet behöver du göra en anmälan.
När du planerar din pool behöver du fundera över om du vill bygga skyddande plank eller någon byggnad för poolutrustning, pooltak eller ett uterum vid poolen. Dessa åtgärder kräver ofta bygglov. Det är viktigt att du bygger barnsäkert och har ett bra skydd runt poolen så att ingen kan trilla ner i den.
Läs om barnsäker pool och trädgårdsdamm på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats
-
Riva eller ta bort
Ska du riva eller ta bort något kan du ta reda på vad som gäller för din fastighet i vår digitala guide bygglovhjälpen.
-
Skyltar eller ljusanordningar
Skyltar eller ljusanordningar kräver bygglov inom detaljplanerat område. Utanför detaljplan kan det krävas andra tillstånd.
-
Skärmtak
Generellt behöver du bygglov för att bygga ett skärmtak.
Om du har ett en- eller tvåbostadshus får du bygga vissa skärmtak utan att söka bygglov.
-
Solpaneler och solceller
Solceller på fasaden eller taket på en byggnad kan kräva bygglov. Den 1 augusti infördes ett nytt undantag från krav på bygglov för vissa solceller och solpaneler.
-
Takfönster
Inom detaljplanerat område behöver du bygglov för att få bygga takfönster.
Inom områdesbestämmelser kan du behöva bygglov.
Utanför områden med detaljplan och områdesbestämmelse behöver du inte bygglov för takfönster.
-
Takkupa
I de flesta fall behöver du bygglov för takkupor eftersom de räknas som en tillbyggnad. I vissa fall krävs inte bygglov för att bygga takkupor på en- eller tvåbostadhus. Detta gäller både inom och utanför detaljplanerat område. Inom vissa områden får du inte bygga bygglovsbefriade takkupor.
Läs om bygglovsbefriade åtgärder på boverket.se.
Om du får bygglov beror på hur mycket takkupan påverkar byggnadens utformning. Utformningen får inte avvika från detaljplanens bestämmelser om byggnadshöjd och våningsantal.
-
Ändra användning av en byggnad
Du behöver bygglov för att få ändra användningen av en byggnad, helt eller delvis för ett väsentligt annat ändamål. Om du inreder en till bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri ska du också söka bygglov. Samma sak gäller om du ändrar användningen av ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring.
-
Ändra utseende på en byggnad - byta kulör, fasad- eller takmaterial
Inom detaljplanerat område behöver du bygglov om du vill göra ändringar som påverkar byggnadens karaktär väsentligt. Det kan till exempel handla om att
- byta kulör på byggnaden, till exempel från gul till röd färg
- byta fasadbeklädnad, till exempel från puts till trä
- byta material på taket, till exempel från tegel till plåt.
I ett område med särskilda områdesbestämmelser kan du behöva bygglov för att ändra utseendet på en byggnad.
Utanför detaljplanerat område och i områden utan områdesbestämmelser behöver du inte bygglov.
Tänk alltid på att huset ska ha en god form- färg och materialverkan. På landsbygden kan enstaka hus påverka landskapsbilden mycket om de syns på långt håll. Vissa platser är känsligare för förändringar än andra. Uppsala kommun har många områden som är kulturhistoriskt värdefulla.
-
Ändra något befintligt
Ska du ändra något befintligt, till exempel sätta in nytt fönster, ändra fasaden eller måla om huset? Då kan du ta reda på vad som gäller för din fastighet i vår digitala guide bygglovhjälpen.
-
Andra lov, tillstånd och skyldigheter
Ibland behöver du söka andra lov och tillstånd i samband med att du söker bygglov. Det kan röra sig om:
Värme, vatten, avlopp och ventilation
- Kommunalt vatten och avlopp
- Enskilt avlopp – sök tillstånd.
- Rör och ledningar i marken – du kan behöva tillstånd från en ledningsägare.
Se vilka rör och ledningar som finns på ledningskollen.se . - Fettavskiljare – anmäl installation.
- Fjärrvärme – sök tillstånd hos nätverksleverantören.
- Ventilation – se vilka regler som gäller för besiktning.
Vägar, sprängning och brandskydd
- Byggnad inom vägområde för allmän väg – sök tillstånd från Trafikverket .
- Explosiva varor – sök tillstånd.
- Sprängning – sök tillstånd hos polisen .
Strandskydd, kulturmiljöer och fornminnen
- Strandskydd – sök strandskyddsdispens.
- bygga i närheten av ett fornminnesområde – sök tillstånd hos länsstyrelsen .
- Landskapsbildsskydd – sök dispens från länsstyrelsen .
- Bevarandeskydd – kontakta länsstyrelsen .
Flerbostadshus
-
Kontakta oss
Om du har ett pågående ärende
Du kan följa och hantera ditt ärende och ta kontakt med din handläggare i våra e-tjänster. Vill du prata med din handläggare kan du kontakta hen under telefontiderna nedan.
Telefontid:
Måndag: 13–14
Tisdag och onsdag: 9–10
Torsdag: 13–14Följ och hantera ditt ärende via e-tjänster
Om du har ett nytt ärende
Via Kontaktcenters knappvalsmeny kan du nå bygglovsvägledare om du till exempel behöver råd om ditt specifika projekt.
Kontaktuppgifter
Telefon: 018-727 00 00
Telefontid:
Måndag–torsdag: 9–12E-post: bygglov-kontaktcenter@uppsala.se
Postadress:
Uppsala kommun
Stadsbyggnadsförvaltningen
753 75 UppsalaHantering av personuppgifter
Post och e-post till kommunen blir en allmän handling och hanteras i enlighet med offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Uppsala kommun hanterar eventuella personuppgifter i e-postkommunikation i enlighet med dataskyddslagstiftningen.
Läs mer om hur Uppsala kommun hanterar personuppgifter.