Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    Om du planerar en åtgärd som kan innebära att kommunen behöver upprätta, förändra eller upphäva en detaljplan, kan du ansöka om det genom att begära ett planbesked av plan- och byggnadsnämnden. Ett planbesked ska ge dig svar på om ett planarbete kan påbörjas eller inte.

    Det är plan- och byggnadsnämnden som efter förslag från fastighetsägaren eller byggaktören fattar beslut om ett detaljplanearbete ska starta.

  2. Vad det kostar

    Arbetet kring planbesked genomförs på stadsbyggnadsförvaltningen och medför en kostnad för byggherren som begär planbeskedet. Avgiften bestäms enligt kommunfullmäktiges taxa för plan- och byggnadsnämndens verksamhet.

    Taxor och avgifter för detaljplanering

  3. Krav på inlämnade handlingar

    Lämna in din begäran om planbesked skriftligt till plan- och byggnadsnämnden. Den ska innehålla

    • en beskrivning av det huvudsakliga ändamålet med den planerade åtgärden
    • omfattning och karaktär på byggnader eller anläggningar
    • en bifogad situationsplan över det berörda området, där det tydligt ska framgå vad du som byggaktör föreslår.
  4. Skicka in en ansökan

    Det finns en särskild blankett för dig som vill lämna en begäran om planbesked. 

    Blankett för begäran om planbesked (PDF, 243 KB)

    Blanketten och situationsplanen skickar du till:

    Uppsala kommun
    plan- och byggnadsnämnden
    753 75 Uppsala

    plan-byggnadsnamnden@uppsala.se

  5. Du får besked inom fyra månader

    När en komplett begäran om planbesked kommit in till kommunen, har kommunen fyra månader på sig att ge planbeskedet. Om kommunen ger ett positivt besked ska det även framgå en ungefärlig tidpunkt för när ett beslut om antagandet av detaljplanen bedöms kunna ske. Det gäller under förutsättning att planarbetet leder fram till att det är möjligt att anta detaljplanen.

  6. Kontakta oss

    Processledare
    Torsten Livion
    018-727 47 28
    torsten.livion@uppsala.se

Nyheter om samhällsbyggnad och planering

  • Nya klimatkrav vid markförsäljningar

    Uppsala kommun har nya klimatkrav vid försäljning av mark för bostäder och lokaler. Uppsala är först i landet att införa klimatkrav av det här slaget, vilket är ett viktigt steg på vägen mot målet att bli klimatneutral kommun till 2030.

  • Begränsad framkomlighet på Kungsgatan

    Två av Kungsgatans fyra körfält kommer att behöva stängas av i höjd med Klostergatan från och med den 8 januari och två veckor framåt. Avstängningen görs på grund av ett brådskande arbete med bland annat vattenledningar.

  • Uppsala kommun rankad som Sveriges näst bästa framtidskommun

    Uppsala kommun har rankats som Sveriges näst bästa framtidskommun enligt den senaste mätningen från affärsdata- och analysföretaget Dun & Bradstreet. Rapporten, som analyserar förutsättningarna för framtida ekonomisk tillväxt, visar att tillväxtutsikterna förbättras för allt fler kommuner i Sverige, medan storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö tappar placeringar till förmån för närliggande kommuner.

Se fler nyheter

Så arbetar vi med samhällsbyggnad och planering

  • Så arbetar vi med:

    Klimatanpassning

    Klimatförändringarna är här och extremväder blir allt vanligare. Redan i dag ser vi översvämningar och värmeböljor som påfrestar samhället, även i Uppsala. För att Uppsala ska vara anpassat till klimatförändringarna jobbar kommunen med klimatanpassning. Uppsala kommun planerar och bygger staden för framtiden och förbereder oss för extremväder. Det gör vi för att klara dagens och framtidens klimatförändringar.

  • Så arbetar vi med:

    Landsbygderna

    Uppsala kommun är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygderna. En dryg fjärdedel, över 55 000 personer, bor utanför Uppsala stad. Eftersom Uppsala är en stor kommun omfattas inte allt arbete som görs på landsbygderna av landsbygdsprogrammet eller landsbygdsberedningen. Därför täcker den information som du finner på den här sidan inte allt arbete som bedrivs i kommunens landsbygder. Bor du på landsbygderna och har frågor som du inte finner svar på här, vänd dig till kommunens kontaktcenter.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

  • Så arbetar vi med:

    Stadsplanering

    Stadsplaneringen i Uppsala syftar till att utveckla vårt samhälle med jämlika och goda sociala levnadsförhållanden för alla. Den ska trygga en god och hållbar livsmiljö för människorna i dag och för kommande generationer.

  • Så arbetar vi med:

    Ny översiktsplan

    Uppsala fortsätter utvecklas i snabb takt. Vi beräknar att vi blir omkring 320 000 invånare 2050. Vi behöver därför planera för hur hela kommunen – staden, tätorterna och landsbygderna – ska kunna fortsätta vara en attraktiv och hållbar plats att bo, verka och leva. Den nu gällande översiktsplanen från 2016 håller därför på att uppdateras. Den nya översiktsplanen behöver ta höjd för fortsatt befolkningstillväxt och behovet av nya bostäder, service och arbetsplatser. En utveckling som ska ske med minsta möjliga klimatavtryck, bidra till utvecklingen av goda livsmiljöer och stärka förutsättningarna för kommunens näringsliv. Vi beräknar att en ny översiktsplan finns på plats 2028.