Sök efter innehåll på webbplatsen. När du börjar skriva i sökfältet kommer sökförslag att presenteras under fältet. Använd piltangenterna för att navigera mellan sökförslagen och enter för att välja något av dem.
Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.
Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare. Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra dina inställningar.
Handlingarna publicerade manuellt pga strul med samrådsbeslutet //EU
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma
Planprocessen
Om startskede
I startskedet fattas beslut om att börja arbetet med en detaljplan. Stadsbyggnadsförvaltningen gör en översiktlig beskrivning av förslaget och presenterar det för plan- och byggnadsnämnden (PBN). Plan- och byggnadsnämnden fattar beslut om att påbörja planarbetet eller inte.
I samband med ett positivt planbesked fattar plan- och byggnadsnämnden beslut om att ge stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till detaljplan. I planbeskedet anges riktlinjer för den fortsatta planeringen.
Om samråd
Digitalt samrådsmöte
Vi har haft ett digitalt samrådsmöte den 30 augusti där vi berättade om förslaget och svarade på frågor. Tack alla ni som bidrog med synpunkter, tankar och frågor. Om du missade mötet eller har ytterligare frågor, kontakta gärna oss. Kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan.
Datum för samråd
–
Dialogen är avslutad. Resultatet presenteras som en samrådsredogörelse och publiceras i granskningsskedet.
Granskningen är det sista tillfället att lämna synpunkter. Synpunkterna som kommit in sammanställs och bemöts i ett granskningsutlåtande. Om det görs stora förändringar i planförslaget ställs det ut på ny granskning, annars går förslaget vidare för beslut i plan- och byggnadsnämnden. Den som inte lämnat synpunkter under samrådstiden eller granskningen kan inte heller överklaga en beslutad detaljplan.
Efter granskningstiden sammanställer och bemöter kommunen de inkomna synpunkterna i ett så kallat granskningsutlåtande.
Om antagande
Både kommunfullmäktige och plan- och byggnadsnämnden kan besluta om att anta detaljplaner. Kommunfullmäktige beslutar om planer av stor vikt eller av principiell betydelse. Övriga planer fattar plan- och byggnadsnämnden beslut om.
Om överklagande
Den som är missnöjd med beslutet om antagandet av en detaljplan kan överklaga det inom tre veckor från att beslutet publicerats på kommunens anslagstavla.
För att få överklaga ska man vara berörd av förslaget och senast under granskningstiden ha framfört skriftliga synpunkter som inte tillgodosetts. När en överklagan kommit in skickar stadsbyggnadsförvaltningen den vidare till mark- och miljödomstolen som avgör ärendet.
Om gällande (laga kraft)
När detaljplanen vunnit/fått laga kraft betyder det att detaljplanen är den gällande regleringen av markanvändning och byggande inom området. Planprocessen är då avslutad. Detaljplanen vinner/får laga kraft om detaljplanen inte upphävs eller överklagas eller om inte överklaganden avslås i de högre instanserna.