Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

En byggemenskap ger dig som privatperson möjlighet att tillsammans med andra utforma, låta bygga och sedan flytta in i ett flerbostadshus. Här hittar du en guide som hjälper blivande byggemenskaper att förverkliga sitt byggprojekt.

En byggemenskap är en grupp människor som utifrån sina egna ambitioner tillsammans planerar, låter bygga och sedan använder en byggnad. För att kunna bli en byggemenskap behöver den vara en egen juridisk person, till exempel genom att ni startar en förening. Att genomföra ett sådant projekt är en resa där ditt tålamod och din samarbetsförmåga kommer att prövas. Men det ger även chansen att skapa vänner för livet och ett unikt boende​.

Byggemenskaper bidrar till ett hållbart samhälle​​

Vi ser att byggemenskaper bidrar till många kvaliteter när vi tillsammans vill skapa ett hållbart samhälle. Det ger ökad gemenskap i en stadsdel eller tätort genom de sociala band som skapas i ett aktivt grannskap. Det ger även själva bostadshuset kvaliteter då deltagare själva kan bestämma och ha inflytande i sitt kommande boende. Det stimulerar till att bygga med hållbara material och lösningar, att hålla nere bygg- och boendekostnader liksom att bygga in gemensamma ytor för umgänge. Alla dessa kvaliteter bidrar starkt till ett hållbart samhälle.​

Så kan du förverkliga din idé om en byggemenskap

Vi vill att fler ska vilja förverkliga sin idé om en byggemenskap i Uppsala och enligt kommunens bostadsförsörjningsprogram Bostad för alla, ska vi underlätta för bo- och byggemenskaper att förverkliga projekt i kommunen. ​

År 2021 blev kommunens första byggemenskap inflyttningsklar i Rosendal. Vi har tagit lärdom av de erfarenheter som byggdes upp inom kommunen och av de personer som var aktiva för att få till byggemenskapen Gården. Kunskapen har vi samlat i en guide för blivande byggemenskaper. ​​

Anmäl intresse för en plats

I kommunen finns lämpliga platser för byggemenskaper och föreningar kan anmäla intresse för en plats att bygga på i kommunens intressentregister.
Anmäl intresse i intressentregister

Föreningar kan också höra av sig till byggemenskaper@uppsala.se så diskuterar vi era tankar.​​

Guide för blivande byggemenskaper

Guiden utgår från att kommunen äger marken och att det finns en färdig detaljplan. Den hjälper nya byggemenskaper genom de steg som krävs för att förverkliga sitt byggprojekt i Uppsala. Här kan du läsa om de olika steg som byggemenskapen behöver göra för att komma fram till olika beslut under processens gång. ​​

  1. 1: Byggemenskapen tar fram idé och mål med byggnationen

    Gruppen behöver ha en gemensamt förankrad idé som svarar på:

    • Varför vill ni bygga detta hus?
    • ​Vad vill ni uppnå och vilka värden är prioriterade?

    Tänk på att bygga nytt eller att bygga om är en lagstyrd process. En första dialog med kommunen hålls.

    Läs mer om PBL (plan- och bygglagen) på boverkets webbplats. Stöd och hjälp finns även via kommunen.

    Plan- och bygglagen på boverkets webbplats

  2. 2: Byggemenskapen startar förening och utser kontaktperson

    Byggemenskapen behöver bli en egen juridisk person i till exempel form av en förening. En person med mandat att föra gruppens talan behöver också utses. Det kan till exempel en bygglots anlitas för.

    Tänk noga igenom interna strukturer för att fatta beslut så att ni som grupp har förutsättningar att hantera alla de beslut som behöver fattas i en byggprocess.

    Tid kommer att krävas, vanligen dagtid, för återkommande möten mellan den som för gruppens talan och kommunen genom hela processen. Beroende på skede kommer byggemenskapen möta olika personer hos kommunen. ​

  3. 3: Byggemenskapen hittar lämplig plats att bygga på

    Byggemenskapen behöver ha en dialog med kommunen för att finna lämplig mark. Valet av mark påverkar förutsättningar och kostnader. Se över vad befintlig detaljplan innebär för möjligheter och restriktioner som styr antal bostäder, utseende med mera.

    Olika platser kan ha olika kvalitetskrav. Kom ihåg att det kan behövas extra mark att arrendera under byggtiden, eller att mark kan behöva saneras och så vidare.

    Val av upplåtelseform påverkar individens egna ekonomiska insats och möjlighet till individuella lånelöften kan behöva ses över. Här behöver byggemenskapen göra en grov kostnadsbedömning. Köp av kommunal mark sker vanligen i samband med bygglovbesked. 

  4. 4: Kommunen fattar beslut om optionsavtal för marken

    När byggemenskapen har passerat de tre första stegen och har en idé, en grupp och en plats kan kommunen fatta beslut om ett optionsavtal för marken.

    Ett optionsavtal innebär att byggemenskapen under en tid får ensamrätt att utveckla sitt förslag utifrån platsens förutsättningar och krav. 

  5. 5: Byggemenskapen gör en plan för finansiering och tar fram projektförslag

    Byggemenskapen behöver i detta steg göra en finansieringsplan och arbeta fram ett projektförslag, till exempel genom att anlita en arkitekt. Projektförslaget innehåller bland annat

    • skiss
    • koncept
    • ide
    • åtaganden och villkor kring kvalitet.

    Dialog sker med kommunen för att säkerställa inriktning i linje med optionsavtal och kvalitetskrav för platsen. Om man inte kommer överrens går marken vidare till annan aktör. Att bygga eller renovera hus tar tid och kräver god finansiering. Ekonomiskt stöd kan sökas hos Boverket när optionsavtal för markområde finns. ​

  6. 6: Kommunen fattar beslut om markanvisningsavtal

    När byggemenskapen har ett projektförslag med avtalade villkor kan kommuen fatta beslut om ett markanvisningsavtal.

  7. 7: Byggemenskapen färdigställer projektförslaget

    Under projekteringen sker arbetet med gestaltning, utformning och utredning. I detta skede slutförs gestaltningen utifrån villkor samt platsens kvalitetskrav.

    Ett bygglov reglerar de specifika detaljerna för hur huset får se ut i enlighet med detaljplan och diverse lagstadgade krav. När bygglovet är beviljat är det lagligt bindande och komplicerat att ändra. Utöver krav i bygglov kan platsen även ha andra kvalitetskrav såsom hållbarhetsåtaganden, mobilitet, krav från markägare med mera. För att säkerställa att kraven efterföljs utses en kontrollansvarig som guidar och följer projektet fram till färdigställande.

    Projektering ligger till grund för ett förfrågningsunderlag inför upphandling av byggentreprenad. Detta kan vara en omfattande och tidskrävande process där byggaktörsdialog med kommunen sker. Denna process kan ta flera år, vanligen cirka 2 år. ​

  8. 8: Kommunen fattar beslut om bygglov och köpeavtal

    När byggemenskapen skickat in ansökan om bygglov och redovisning av åtaganden kan kommunen fatta beslut om bygglov och därefter köpeavtal.

  9. 9: Tekniskt samråd

    Efter godkänt bygglov behöver förslag till kontrollplan och tekniska handlingar tas fram inför startbesked. Tekniskt samråd är en dialog utifrån vilken kommunen säkerställer att byggaktören kommer kunna uppfylla de tekniska egenskapskraven inför godkännande av startbesked. ​

  10. 10: Kommunen ger startbesked

    När det tekniska samrådet har genomförts och kompletteringar inför prövning lämnats in kan kommunen bevilja startbesked.

  11. 11: Kommunen ger slutbesked

    När byggnaden är färdig och byggemenskapen begärt slutbesked och uppföljning av åtaganden i köpeavtal kan kommunen fatta beslut om slutbesked.

Om du har frågor

På Uppsala kommun vill vi gärna stötta ert arbete att skapa en byggemenskap. Kontakta oss för att veta mer om hur samarbetet med kommunen ser ut och höra om våra tidigare erfarenheter med att jobba för en byggemenskap. Om du har frågor om byggemenskaper är du välkommen att mejla till byggemenskaper@uppsala.se.

Mer information

Det finns andra aktörer som har stora erfarenheter av byggemenskaper och ett ekonomiskt stöd som går att ansöka om av Boverket. Här finns en länklista till information som kan vara bra att ta del av innan ni drar igång arbetet.

Byggemenskapen Gården i Rosendal

Föreningen för byggemenskaper

Byggemenskaper på boverket.se

Boverkets rapport om byggemenskaper

Program för bostadsförsörjningen (Bostad för alla)