Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Svenskar bär på omkring 40 ton amalgam i sina tänder. Det handlar om 3 - 4 miljoner svenskar. Sedan 1 juni 2009 har det varit förbjudet att använda dentalt amalgam.

Amalgam innehåller flera material som kvicksilver, silver, tenn och koppar. Amalgam var länge det vanligaste materialet för tandlagningar men får inte längre användas av miljö- och hälsoskäl. Utsläppen av kvicksilver från tandvårdskliniker har minska sedan amalgam förbjöds. Trots det sker det utsläpp. Kvicksilver är ett känt miljögift som skadar våra sjöar och vattendrag.

Fadi1_624.jpg

Tillsyn

Fadi Alhousari har i uppdrag att inspektera tandvårdskliniker. Han är miljöinspektör på miljöförvaltningen och utbildad inom miljökemi och hälsa i Frankrike. 

– Jag har fördjupat mig inom miljölagstiftning, kemikalielagstiftning och riskbedömning och tycker att arbetet är väldigt intressant och viktigt. Genom mitt jobb bidrar jag till ett hållbart samhälle genom att se till att miljölagar följs, säger Fadi Alhousari.

Miljö- och Hälsoskyddsnämnden är tillsynsmyndighet för miljöfarliga verksamheter enligt miljöbalken vilket omfattar tandvårdskliniker. Som tillsynsmyndigheten har vi rätt att ställa rimliga krav på att miljöbalkens bestämmelser efterlevs så att påverkan på miljön blir så liten som möjligt. Under 2024 genomför miljöförvaltningen tillsyn av tandvårdskliniker.

Besök på tandvårdsklinik

I dag är det kontroll av en klinik. Inför besöket har kliniken fått en checklista. Det är samma checklista som Fadi använder under tillsynsbesöket.

Fadi2_624.jpg

Kliniken var bland de första som ISO 14000 certifierade sig och har ett mycket stort miljöengagemang och vill vara bra på miljöfrågor.

Under besöket ser Fadi över den årliga kontrollen av amalgamavskiljningen. Skötselrutin för amalgamavskiljning kontrolleras och resultat av genomförda provtagningar av utgående vatten så de är godkända enligt Uppsala Vattens riktlinjer. Fadi kontrollerar även hur avfall hanteras. Hantering av avfall och kemikalier verkar fungera till belåten för Fadi.

Fadi4_624.jpg

– Mitt jobb håller mig uppdaterad inom miljöfrågor och lagstiftning. Jag har ett stort egenansvar och möjlighet att fatta självständiga beslut som gör skillnad. Det är även omväxlande att kunna variera arbetet med att vara på kontoret och ute på inspektioner och extra spännande att få träffa människor från olika verksamheter, säger Fadi Alhousari.

Fadi3_624.jpg

 
Därför gör vi tillsyn

Enligt riktlinjer från Uppsala Vatten och Avfall ska tandvårdskliniker ta prover varje år för att kontrollera att amalgamavskiljning fungerar. Utsläpp av amalgam beror både på bristfällig avskiljning i amalgamavskiljare och på felaktig hantering av avfall.

Det är viktigt att minska utsläppen av miljöfarliga ämnen och framför allt kvicksilver från tandvårdsklinker.

Nyheter om jobb och karriär

  • Snart syns 1 500 niondeklassare på sina feriejobb runt om i Uppsala

    Elever i årskurs 9 har under våren haft möjlighet att anmäla intresse för att jobba hos kommunen i sommar, även kallat feriejobb. 1 900 ungdomar har anmält sig och 1 500 av dem har tackat ja till sin erbjudna plats.

  • Uppsalas unga företagare triumferar i SM – så nådde de toppen

    Två guld och två silver i årets upplaga av SM i Ung företagsamhet gick till UF-företagare från Uppsala kommun. Grattis säger vi, det bådar gott för ett framtida Uppsala med drivkraft och entreprenörsanda. Störst framgång fick Dienaci UF som lyckades kamma hem en andraplats i den mest prestigefulla kategorin Årets UF-företag. Nu har de valt att fortsätta driva företaget, förhoppningsvis även internationellt.

  • Hurra för sjuksköterskorna idag!

    I dag 12 maj är det Internationella sjuksköterskedagen till minne av Florence Nightingale. I Uppsala kommun har vi drygt 225 sjuksköterskor som jobbar inom allt från äldreboenden och hemsjukvård till socialpsykiatri och joursjukvård. Och mycket mer.

Se fler nyheter
  • Jobba som sjuksköterska

    Uppsala kommun behöver dig och din akademiska kompetens som sjuksköterska. Nu hoppas vi att du tar ett aktivt steg och vill vara med och utveckla våra verksamheter i Uppsala kommun.

  • Jobba som socionom

    Jobba som socionom i Uppsala kommun. Du har goda utvecklingsmöjligheter och nära till kollegor och chefer. Här finns plats för dig!