Ge en elev praktik på din arbetsplats
Du som företagare och arbetsgivare kan ta emot praoelever. Du registrerar ditt företag, din arbetsplats och erbjuder praoplats enkelt i en e-tjänst.
När du tar emot en praoelev kan du marknadsföra branschen som du arbetar i och skapa ett intresse för yrket hos eleverna. Visa en ungdom ditt jobb och hur det fungerar i arbetslivet. Eleverna kan bli framtida medarbetare på din arbetsplats.
Prao - samverkan mellan skola och arbetsliv
Prao (praktisk arbetslivsorientering) görs i samverkan mellan skola och arbetsliv. Kommunen söker fler praoplatser till elever.
Genom prao får eleverna en inblick i arbetslivet, kunskap om yrken och om hur arbetet i olika branscher går till. Det ger viktiga erfarenheter när eleverna ska välja utbildning och yrkesinriktning.
Prao är sammanlagt tio dagar i årskurs 8 och 9 i grundskolan. Och två dagar i årskurs 7, 8 och 9 för anpassad grundskola.
Registrera ditt företag och erbjud praoplats i e-tjänst
Du registrerar ditt företag och erbjuder praoplats i e-tjänsten samverka.nu.
Inför praoperioderna får du som registrerat ditt företag eller din arbetsplats i samverka.nu ett mejl med frågan om du kan ta emot praoelever och vilka datum det gäller. Varje gång du får frågan kan du tacka ja eller nej.
Registrera ditt företag, din arbetsplats och erbjud praoplats på samverka.nu
Regler för ungas arbetsmiljö
På Arbetsmiljöverkets webbplats finns information om vad som gäller för ungdomar och arbete.
Så får barn och ungdomar under 18 år arbeta
Regler för arbetsmiljö för unga under 18 år
Så här fungerar det om du tar emot en praoelev
Här finns information om vad som händer före, under och efter praon.
Riskbedömning
Inför praon eller i samband med att du anmält intresse för att ta emot praoelever gör du en riskbedömning på arbetsplatsen. Den skickas ut via mejl. Det är bra att göra en till riskbedömning när praoeleven är på plats. Det som är en bra arbetsuppgift för en 14-åring kan vara mindre bra för en annan 14-åring.
Praoeleven
Du får information om vilken elev som får praoplatsen i god tid. Du får också information om vem som är din kontaktperson på skolan om du har frågor före, under eller efter praon.
Före praon
Innan elevens prao börjar är det bra att förbereda er på arbetsplatsen:
- Prata om varför ni väljer att ta emot en praoelev.
- Diskutera arbetsuppgifter som kan vara lämpliga och hur ni kan göra så att det blir positivt för alla.
- Utse handledare som ansvarar för eleven.
- Lista saker som eleven behöver veta innan den börjar sin prao, till exempel arbetsmiljö, risker, sekretess och regler för mobiler, rökning.
Under praon
Under praoperioden ska du notera elevens närvaro och kontakta elevens skola om det blir problem. Kontakta också skolan om något ändras, till exempel byte av handledare och ändrade arbetstider.
Efter praon
När eleven avslutat sin prao skriver du ett kort omdöme om eleven.