Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. Ansök om ändringar i ditt serveringstillstånd

    Om du vill göra ändringar i ditt serveringstillstånd behöver du ansöka om det hos tillståndsenheten. Det kan gälla exempelvis ändring av serveringstider eller serveringsyta. Det är du som har serveringstillståndet som ansvarar för att ansöka om förändringarna i god tid.

    Att göra en ändring kostar 3 000 kronor om ändringen är stadigvarande och 2 000 kronor om ändringen är tillfällig. Du betalar i förväg på bankgiro 344-6002.

    Ansök om serveringstillstånd

  2. Anmäl ändringar i ditt bolag

    Anmäl alltid förändringar i bolaget till tillståndsenheten. Det är du som har serveringstillståndet som ansvarar för att anmäla de nya uppgifterna i god tid.

    Att anmäla en förändring i bolaget kostar ingenting.

    Anmäl en förändring via e-tjänst eller blankett

    Nya personer i bolaget

    Anmäl om det börjar nya personer som har betydande inflytande i bolaget eller på verksamheten. Det kan vara till exempel firmatecknare, verkställande direktör, styrelsemedlemmar, finansiärer eller större aktieägare. Precis som när du ansöker om serveringstillstånd gör polisen, skatteverket och kronofogdemyndigheten en kontroll mot sina register att dessa personer är lämpliga. De ska bland annat sköta sin ekonomi, betala skatt och inte ha ett brottsligt förflutet.

    Du behöver även anmäla om någon person med betydande inflytande lämnar bolaget. Om personen som lämnar bolaget är den som gjort kunskapsprov i alkohollagen måste en ny person i bolaget göra kunskapsprovet.

    Kunskapsprov för alkoholservering

    Ta kontakt med tillståndsenheten om du är osäker på om du behöver anmäla förändringen eller inte.

    I vissa fall krävs en ny ansökan

    Om bolagsformen ändras räcker det inte med en anmälan. Då krävs en ny ansökan om stadigvarande serveringstillstånd. Exempel på ändrad bolagsform är om en enskild firma övergår till ett aktiebolag eller från ett aktiebolag till ett annat.

    Om du som har serveringstillstånd har försatts i konkurs upphör tillståndet att gälla omedelbart. För att fortsätta driva rörelsen måste konkursboet göra en ny ansökan.

    Ansök om serveringstillstånd

  3. Tillsyn av serveringstillstånd

    När du har fått ditt tillstånd kan tillståndsenheten och/eller polisen göra tillsyn på din restaurang för att kontrollera att serveringen följer alkohollagen. Det är du som tillståndshavare eller din utsedda serveringsansvariga personal, som ansvarar för att ge dem information och på annat sätt underlätta vid ett tillsynsbesök. 

    Efter ett platsbesök skriver tillståndsenheten en tillsynsrapport och skickar den till dig som tillståndshavare. 

    Tillsynsbesök

    När tillståndsenheten gör tillsyn på serveringsställen kontrollerar de följande:

    • Att tillståndshavaren eller en serveringsansvarig finns på plats. Det ska alltid finnas en person på plats som ansvarar för alkoholserveringen. Om tillståndshavaren själv inte är på plats ska det finnas en anmäld serveringsansvarig. Det är upp till tillståndshavaren att utse och anmäla serveringsansvariga till kommunen. Den som är serveringsansvarig ska vara medveten om sitt ansvar och ska kunna ha kontakt med tillståndsenheten eller polisen vid tillsynsbesök.  
    • Att det är god ordning på serveringsstället. Gästerna får inte vara för berusade och serveringen av alkohol ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Personalen ska säga till eller avvisa gäster som stör. Skräp, tomflaskor, tomglas och eventuellt glaskross får inte bli liggande i lokalerna. Det ska också vara god ordning i området kring serveringsstället, till exempel i en eventuell kö.
    • Att personalen inte serverar alkoholdrycker till underåriga eller personer som är märkbart påverkade. Det är ett brott att servera alkoholdrycker till den som är underårig eller märkbart påverkad av alkohol. Varje serveringsställe ska ha en fungerande ålderskontroll och se till att märkbart påverkade gäster inte serveras alkohol. Skulle en gäst vara märkbart påverkad av narkotika får inte heller den serveras alkohol. 
    • Att personer som är märkbart påverkade inte tillåts stanna kvar på serveringsstället. Det är viktigt att ha en ansvarsfull servering av alkohol. Om en gäst trots detta blir märkbart påverkad får den inte vara kvar på serveringsstället. Det är tillståndshavarens och personalens ansvar att se till att avvisa gästen.
    • Att gäster inte lämnar serveringsområdet med alkoholdryck. Servering av alkohol får bara ske inom en avgränsad yta. Den ytan är markerad på ritningen som hör till serveringstillståndet. Gäster får inte lämna den ytan med alkoholdryck och får heller inte ta med sig egen alkoholdryck in på serveringsstället. Det ska vara tydligt för både gäst och personal var gäster får dricka alkohol.
    • Att serveringsstället är försiktigt med marknadsföring av alkoholdrycker. Marknadsföring av alkohol får inte var påträngande, uppsökande eller uppmana till att dricka alkohol. Erbjudanden som ”köp två, betala för en” eller mängdrabatt är inte tillåtna. Det är inte heller tillåtet att lyfta fram vissa varumärken på till exempel stora affischer.
    • Att serveringsstället har lagad eller tillredd mat till försäljning. När alkohol serveras ska det finnas ett utbud av mat på serveringsstället. Fram till 23:00 ska det finnas ett brett utbud av olika maträtter. Efter 23:00 räcker det med ett fåtal enklare rätter, till exempel kalla maträtter eller rätter som värms i mikrovågsugn.

    Avgifter för tillsyn

    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd ska betala en årlig tillsynsavgift. Den baseras på din försäljning av alkoholdrycker i volym. Tillsynsavgiften är lika med summan av avgifterna för sprit, starköl samt vin och andra jästa produkter. Du behöver aldrig betala mer än maxavgiften 40 000 kronor per år. 

    Du ska varje år redovisa försäljningen i en restaurangrapport. Om du inte skickar in restaurangrapporten och din redovisning av volymer måste du betala maxavgiften 40 000 kronor.

    Sprit

    Volym (liter) Avgift (kronor)
    0–50 2 500
    51–200 4 500
    201–500 5 500
    501–1 000 6 500
    1 001–1 500 7 500
    1 501–2 000 8 500
    2 001–2 500 9 500
    2 501–3 000 10 500
    3 001–3 500 11 500
    3 501–4 000 12 500
    4 001–4 500 13 500
    4 501–5 000 14 500
    5 001–5 500 15 500
    5 501–6 000 16 500
    6 001–6 500 17 500
    6 501–7 000 18 500
    7 001–7 500 19 500
    7 501–8 000 20 500
    8 001–8 500 21 500
    8 501–9 000 22 500
    9 001–9 500 23 500
    9 501–10 000 24 500
    10 001– 25 500

    Vin och andra jästa alkoholdrycker

    Volym (liter) Avgift (kronor)
    0–100 2 500
    101–200 4 500
    201–500 5 000 
    501–1 000 5 500
    1 001–2 000 6 000
    2 001–3 000 6 500
    3 001–4 000 7 000
    4 001–5 000 7 500
    5 001–6 000 8 000
    6 001–7 000 8 500
    7 001–8 000 9 000
    8 001–10 000 9 500
    10 001–12 000 10 500
    12 001–14 000 11 500
    14 001–16 000 12 500
    16 001–18 000 13 500
    18 001–20 000 14 500
    20 001–22 000 15 500
    22 001–24 000 16 500
    24 001–26 000 17 500
    26 001–28 000 18 500
    28 001–30 000 19 500
    30 001– 20 500

    Starköl

    Volym (liter) Avgift (kronor)
    0–500 2 500
    501–1 000 4 500
    1 001–2 000 5 500
    2 001–4 000 6 500
    4 001–6 000 7 500
    6 001–8 000 8 500
    8 001–10 000 9 500
    10 001–15 000 10 500
    15 001–20 000 11 500
    20 001–30 000 12 500
    30 001–40 000 13 500
    40 001–50 000 14 500
    50 001–60 000 15 500
    60 001–70 000 16 500
    70 001–80 000 17 500
    80 001–90 000 18 500
    90 001–100 000 19 500
    100 001–110 000 20 500
    110 001–120 000 21 500
    120 001–130 000 22 500
    130 001–140 000 23 500
    140 001–150 000 24 500
    150 001– 25 500

    Tillägg till tillsynsavgifter

    Tillståndshavare som har öppettider till senare än 01.00 betalar 1000 kronor mer per timme. Det betyder att du som har serveringstillstånd till 03.00 betalar 2000 kronor mer per år. Tillståndshavare som har catering av alkohol i sitt tillstånd betalar 1000 kronor per år.

  4. Utbildning i ansvarsfull servering

    Utbildningen vänder sig till dig som jobbar som serveringspersonal, ordningsvakt, krögare eller övrig restaurangpersonal. Syftet med utbildningen:

    • Minska våld och skador kopplade till att gästerna dricker för mycket alkohol eller använder droger på Uppsalas restauranger.
    • Utveckla en restaurangkultur där ingen som är alltför berusad eller under 18 år blir serverad alkohol.
    • Förbättra samarbetet mellan restaurangpersonal, krögare och myndigheter.

    Kurstid och kostnad

    Utbildningen är uppdelad på två dagar och ges normalt en gång per termin. Kostnaden är 1 000 kronor per deltagare. Kursmaterial, för- och eftermiddagsfika ingår båda dagarna.

    Nästa utbildningstillfälle är 4 och 11 november. 

    Utbildningens innehåll

    Utbildningen tar upp flera frågor:

    • Alkohollagen – vad är ditt ansvar?
    • Alkoholen i kroppen – hur mycket alkohol tål man egentligen?
    • Berusningsnivå – gruppdiskussion, var går gränsen?
    • Konflikthantering – träna tillsammans med skådespelare på hur du kan agera i olika situationer och se vilka konsekvenser det kan få.
    • Hur polisen arbetar på krogen – krogrelaterat våld, polisens roll och gemensamma metoder för att minska våldsbrotten.
    • Hur ser du om en person är påverkad av droger och vad kan du göra?

    Du får också tillfälle att utbyta erfarenheter med andra inom samma yrke.

    Mot slutet av utbildningen får du skriva ett prov. Efter godkänt prov får du ett diplom. Diplomet är både en värdehandling vid anställning och ett gediget kompetensbevis.

  5. Restaurangrapport

    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd ska varje år lämna en restaurangrapport över din försäljning av alkoholdrycker. Uppgifterna i rapporten ska gälla perioden januari–december för året som gått (rapportåret). Senast 1 mars året efter rapportåret ska Folkhälsomyndigheten ha fått din restaurangrapport.

    Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

    Hur du kan lämna restaurangrapporten

    Om du har fått inloggningsuppgifter kan du registrera din restaurangrapport via ett webbformulär på Folkhälsomyndighetens webbplats. Inloggningsuppgifterna hittar du uppe till höger på blanketten som du fått från tillståndsenheten.
    Registrera din restaurangrapport på Folkhälsomyndighetens webbplats.

    Du kan också lämna uppgifterna via blanketten som tillståndsenheten skickar till alla tillståndshavare runt årsskiftet 

    Har du tappat bort din restaurangrapport kan du kontakta tillståndsenheten för att få en ny.

    Uppgifterna påverkar din tillsynsavgift

    Tillståndsenheten använder uppgifterna i restaurangrapporten för att bestämma vilken tillsynsavgift du ska betala. Läs om tillsynsavgifter.

  6. Anmäl serveringsansvarig personal

    Under hela serveringstiden måste det finnas en person på plats som är ansvarig för serveringen. Det kan vara du som är tillståndshavare eller en person som du har utsett.

    Du måste anmäla de personer som du utser till serveringsansvariga till tillståndsenheten:
    Anmäl de personer som du utser till serveringsansvariga via e-tjänst eller blankett.

    En serveringsansvarig måste ska ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften. Lämpligheten är upp till dig som tillståndshavare att bedöma och kan till exempel bero på personens kunskap om alkohollagen och erfarenhet av servering.

  7. Krydda snaps

    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd att servera spritdrycker har rätt att krydda spritdrycker för servering som snaps i din egna restaurang om du gör en anmälan hos tillståndsenheten. 

    Med snaps menas kryddat brännvin. Möjligheten att krydda snaps är ett undantag från regeln om att blandning av alkohol i förväg är förbjuden. Det är alltså förbjudet att till exempel smaksätta egna shots.

    Anmäl kryddning av egen snaps

    Kryddningen får bara vara i liten skala i förhållande till ditt serveringsställes omsättning. Kryddningen ska ske på ditt serveringsställe och inte i någon annan lokal. Driver du en cateringverksamhet ska kryddningen ske på ditt tillredningsställe.

    Servering av den egna kryddade snapsen ska först och främst ses som ett tillbehör till julbord eller liknande arrangemang.

  8. Provsmakning

    Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd kan ta in partihandlare till ditt serveringsställe och erbjuda dina gäster provsmakning. Det räcker att i förväg anmäla till tillståndsenheten att du ska arrangera provsmakning och vilka partihandlare som ska delta. Din anmälan kostar ingenting.

    Anmäl provsmakning 

    Regler för provsmakningen

    Provsmakning innebär att du serverar små mängder av olika produkter för att ge deltagarna en uppfattning om kvalitet och smak. Vid provsmakning behöver du inte servera mat. Här är Systembolagets modell för provning, som kan vara till hjälp när du ska bestämma mängd alkohol vid din provning.

      Antal
    prov
    Volym per
    prov (cl)
    Maximal
    total mängd
    per person (cl)
    Öl och vin 4–8 4 32
    Starkvin 3–6 3 18
    Spritdryck 3–6 0,5 3
  9. Kontakt

    Kontakta tillståndsenheten

    Telefon:
    Kontaktcenter 018-727 00 00, mån, tis, ons, fre 8.00 17.00, tors 8.00-18.00
    Besöksadress:
    Stadshusgatan 2

    Du som vill lämna in handlingar till miljöförvaltningen är välkommen till Kontaktcenter i Stadshuset på Stadshusgatan 2, entréplan. Du som vill begära ut handlingar kan kontakta miljöförvaltningen per telefon eller e-post eller besöka Kontaktcenter.

    Postadress:
    Uppsala kommun, miljöförvaltningen – tillståndsenheten, Stadshusgatan 2, 753 75 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - försäljning, livsmedel och

  • REKO-ringen Vaksala torg invigd

    Nu har Uppsalabor större möjligheter att handla lokalproducerad mat och dryck även inne i stan. Tidigare har REKO Uppsala funnits i Boländerna och Gränby. Onsdag 28 augusti var det premiär på Vaksala torg. På plats var 34 producenter som hade uppskattningsvis 1 000 beställningar tillsammans fördelat på cirka 300 konsumenter.