Från 1 januari 2024 ska förpackningar som innehåller avfall skiljas från sitt innehåll. Skyldigheten att tömma förpackningar på innehåll gäller för alla verksamhetsutövare och hushåll, och för all typ av avfall. Enbart tomma förpackningar får lämnas till återvinning.
Genom att sortera ut förpackningsavfall bidrar du till en ökad materialåtervinning och hushållning av resurser i samhället.
Tömma förpackningar
Du som har avfall som består av en förpackning med innehåll i är skyldig att tömma förpackningen. Det kan vara en pappersförpackning, en glasburk eller konservburk. Skyldigheten gäller även utsortering och separat insamling av bioavfall, vilket inkluderar matavfall.
En förpackning ska tömmas helt på sitt innehåll för att kunna hanteras som förpackningsavfall. Det innebär att förpackningar som innehåller till exempel fast eller flytande bioavfall, leksaker, elektronik eller annat som blivit avfall ska separeras från sitt innehåll. Detta gäller även förpackningar som innehåller flytande matavfall. Kraven på separat sortering av bioavfall omfattar dock bara ätlig olja eller liknande flytande ätligt fett men inte annat flytande matavfall som till exempel kaffe, te, mjölk eller juice.
Ett innehåll som är svårt att avlägsna kan behöva skrapas ur från förpackningen.
Verksamheter med servering av mat och dryck
På serveringsställen där gäster blir serverad mat och dryck i förpackning, ska kunden själv kunna sortera sitt avfall och separera bioavfall från sin förpackning. Även om kunden utför sorteringen så är det du som bedriver verksamheten som ansvarar för att avfallet är rätt sorterat.
Återvinningsstationer
För hushåll finns det återvinningsstationer att återvinna förpackningar. Skyldigheten att separera förpackningar från sitt innehåll är samma som för verksamheter. Men verksamheter kan inte nyttja återvinningsstationer.
Hitta återvinningsstationer och återvinningscentraler i Uppsala
Olika typer av förpackningsmaterial
Den som har förpackningsavfall ska sortera ut följande material från annat avfall:
- papper och kartong
- plast
- metall
- färgat och ofärgat glas
- plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem
- trä
Du som driver en verksamhet där det uppstår förpackningsavfall, har ett ansvar att se till att det lämnas till återvinning. Exempel på verksamheter där förpackningsavfall uppstår är restauranger, sjukhus, butiker, kontor, byggföretag och från offentliga tillställningar utomhus.
Insamling av förpackningar
Du kan anlita en transportör som har tillstånd att transportera utsorterat förpackningsmaterial. Det finns även mottagningsplatser i länet dit du själv kan transportera ditt förpackningsavfall. I Uppsala län finns det en station i Knivsta.
Det är inte tillåtet att använda återvinningsstationerna som är till för hushållens förpackningsavfall. Vid mottagningscentralen i Knivsta kan verksamheter lämna förpackningsavfall utan kostnad.
Uppsala vatten, information om avfall.
Mottagningscentraler för verksamheter att lämna in förpackningsavfall.
Länstyrelsen, kontroll av avfallstransportörer
Undantag
Farligt avfall eller läkemedelsavfall är undantaget och ska inte separeras. Förpackningsavfall som innehåller rester av farligt avfall eller läkemedel ska hanteras som farligt avfall. Innehållet ska i sin helhet hanteras som farligt avfall.
Läs mer om farligt avfall hos Naturvårdsverket.
Tillsyn och dispens
Miljöförvaltningen kontrollerar att regler kring förpackningsavfall uppfylls. Vid brister kan vi förelägga verksamheter att sortera förpackningar separat. Förelägganden kan förenas med vite. Miljöförvaltningen tar ut en avgift för nedlagd handläggningstid vid tillsyn enligt gällande taxa.
Miljöförvaltningen kan i enskilda fall ge dispens från kravet på att förpackningar ska skiljas från sitt innehåll. Dispens kan medges om hanteringen inte är genomförbar, eller inte ger fördelar som överväger nackdelarna.
Vill du ansöka om dispens fyller du i formuläret
Gällande regelverk och mer information
Naturvårdsverkets information om förpackningsavfall
Avfall Sveriges information om förpackningsavfall