Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Kyltorn

Om du har kyltorn i din verksamhet ska du anmäla detta till miljöförvaltningen enligt ny lagstiftning som började gälla den 1 februari 2024.

Vad är kyltorn?

Ett kyltorn är en anläggning som används för att avlägsna överskottsvärme från en kylprocess. Nedkylningen sker genom att vatten tillförs i luftflödet på ett sätt som gör att det bildas aerosoler (fin vattendimma). Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer. Exempel på anläggningar är öppna kyltorn, öppna kyltorn och evaportativa kondensatorer.

Varför är kyltorn anmälningspliktiga?

Det finns fall där utbrott av bakterien legionella har kunnat knytas till kyltorn. Kylvattnet i kyltorn håller ofta en temperatur som gynnar tillväxt av legionellabakterier. Eftersom det bildas aerosoler i processen finns risk att bakterier sprids långa sträckor via de små vattendroppar som uppstår. Bakterien smittar genom att man andas in små droppar som innehåller legionellabakterier. Legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka.

Även om antalet dokumenterade fall är relativt få, kan ett utbrott när det väl inträffar drabba ett större antal människor. Ett av skälen till att anmälningsplikt införts är att underlätta för kommunerna vid smittspårningar. Genom att kommunerna får kunskap om var kyltornen finns får de också bättre förutsättningar att förebygga smittspridning och bedriva förebyggande tillsyn.

Kyltorn är anmälningspliktiga sedan 1 februari 2024

Anmälningsplikt för kyltorn har införts för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna infördes den 1 februari 2024. Om du har ett kyltorn i din verksamhet ska du anmäla detta till miljöförvaltningen.

Datumen för när anmälningsplikten inträder (övergångsbestämmelser) beror också på när du inlett uppförandet eller användningen av ditt kyltorn.

  • Kyltorn uppfört eller i drift före 1 februari 2024
    Om du har påbörjat uppförande eller användning av ett kyltorn före den 1 februari 2024 ska du ha anmält kyltornet senast den 31 december 2024.

  • Kyltorn uppfört eller i drift efter 1 februari 2024
    Om du har påbörjat uppförande eller användning av kyltorn efter den 1 februari 2024 gäller anmälningsplikten från och med den 1 augusti 2024.

  • Nytt kyltorn
    Kyltornet får uppföras och användas tidigast sex veckor efter att anmälan gjorts om anmälan gäller ett nytt kyltorn. Miljöförvaltningen kan dock besluta att uppförande eller användning får påbörjas såväl tidigare som senare än sex veckor.

    Kyltorn som används i en verksamhet som är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) behöver inte anmälas. Är du osäker om din anläggning behöver anmälas kan du kontakta miljöförvaltningen. Du når oss på miljoforvaltningen@uppsala.se eller per telefon på 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00.

Miljösanktionsavgift

Du ska anmäla ditt kyltorn till miljöförvaltningen. Om du inte anmäler kan du få betala en sanktionsavgift.

Efter 1 augusti 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du uppför eller använder ett nytt kyltorn utan att ha anmält det.

Efter 31 december 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du använder ett befintligt kyltorn utan att ha anmält det.

Var kan det finnas kyltorn som omfattas av anmälningsplikten?

Kyltorn används för att kyla ner verksamheter där den vanliga ventilationen inte är tillräcklig. Exempel på var det kan finnas kyltorn som omfattas av den ny anmälningsplikten är:

·         lokaler med fastighets-/komfortkyla inkl. fjärrkyla, bland annat kontorsbyggnader

·         idrottsanläggningar

·         ishallar

·         verksamheter med serverhallar, tex banker eller IT-företag

·         tryckerier

·         större shoppingcentra som gallerior och större köpcentrum

·         sjukhus

·         livsmedelsindustri

·         science parks.

Anmälningsblankett

Länk till anmälningsblankett (PDF, 161 KB)

Mer information

Mer information gällande kyltorn finns på Folkhälsomyndighetens webbsida.
Länk till frågor och svar om anmälningsplikten för kyltorn

 

Kontakta miljöförvaltningen

Telefon:
018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
Postadress:
Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala

Nyheter om tillstånd och regler - säkerhet och hälsa

  • Tillsyn bidrar till långsiktigt hållbara företag

    Miljöförvaltningens uppdrag är att främja en hållbar utveckling, och att både vi och kommande generationer ska ha en hälsosam och god livsmiljö. Det innebär många möten med Uppsalaföretagen och tillsyn av såväl tatueringsställen som avloppsanläggningar.

Så arbetar vi med tillstånd och regler - säkerhet och hälsa

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.