Innehåll
-
I korthet
Utrustning med f-gaser i vissa mängder ska läckagekontrolleras. Kontrollen utförs av certifierad tekniker. Innan du installerar eller konverterar utrustning med mycket f-gaser ska du informera oss. Operatörer för anläggningar med mycket f-gaser ska skicka en årsrapport till oss senast 31 mars året därpå.
-
Lämna in årlig kontrollrapport
Har din anläggning under något tillfälle under ett kalenderår innehållit en sammanlagd mängd f-gaser på minst 14 ton CO2e ska du skicka in en årlig kontrollrapport till miljöförvaltningen. Rapporten ska omfatta hela kalenderåret och vara inlämnad hos miljöförvaltningen senast den 31 mars det efterföljande året.
Du får underlag för att sammanställa årsrapporten av din(a) kylentreprenör(er). Du ska sedan sammanställa och verifiera informationen om läckagekontroller och ingrepp, och kolla så att alla andra uppgifter i rapporten är korrekta. Du intygar att allt i rapporten är korrekt genom att signera rapporten. Du kan signera dokumentet digitalt eller skriva ut den sammanställda rapporten och signera analogt för att sedan skanna en kopia.
Kom ihåg att det är operatören som är ansvarig för att skicka in årsrapporten till miljöförvaltningen, inte kylfirman du anlitat för att genomföra läckagekontrollerna. Kontrollera alltid att rapporten är fullständigt ifylld innan du signerar den. Om det är en juridisk person som är operatör behöver du vara firmatecknare för att signera rapporten för operatörens räkning.
Skicka in rapporten digitalt
Välj med fördel att skicka in din rapport med vår e-tjänst.
Det går även att skicka dem med e-post.
E-post: miljoforvaltningen@uppsala.seSkicka in rapporten med post
Det finns även möjligheten att skicka in till vår postadress.
Postadress: Uppsala kommun, miljöförvaltningen, 753 75 UppsalaKom ihåg att skicka in rapporten så att den är mottagen av oss senast 31 mars.
- Operatörens namn, organisationsnummer, postadress och faktureringsadress för vanlig postfaktura. Operatören ska även underteckna rapporten. Om operatören är en juridisk person behöver det vara en firmatecknare eller fullmaktsinnehavare som signerar rapporten.
- Besöksadress till och fastighetsbeteckning på den fastighet där utrustningen/aggregaten finns, om utrustningen är stationär. För utrustning på fartyg: fartygets namn, signalbokstäver eller liknande.
- En förteckning över alla utrustningar/aggregat som ingått i anläggningen under året, aggregatbeteckning, mängd och typ av f-gas i respektive aggregat, samt anläggningens sammanlagda mängd f-gas angivet i kg och ton CO2e.
- Resultat av, och datum för, samtliga läckagekontroller som gjorts på respektive aggregat under kalenderåret, oavsett om kontrollerna var periodiska eller uppföljande.
- Mängd och typ av f-gas som har fyllts på vid installation, underhåll eller på grund av läckage.
a. Om påfylld mängd f-gas är återvunnen eller regenererad ska även namn, adress och certifieringsnummer finnas för den anläggning som bearbetat den påfyllda f-gasen. - Mängd och typ av f-gas som har tömts vid skrotning, underhåll eller omtappning.
a. Om aggregat har skrotats (nedmonterats), ange vilket aggregat och vilka åtgärder som vidtagits för återvinning och bortskaffande av f-gasen i aggregatet - Namn, kontaktuppgifter och certifikat på de tekniker som utfört läckagekontroller, installerat, utfört service och underhåll, reparerat och skrotat utrustning/aggregat.
Kostnaden för handläggningen av de årliga kontrollrapporterna beror på hur många ton CO2e som sammanlagt är installerat i anläggningen. Det som beslutas för olika anläggningar är en handläggningstid, och inte ett specifikt belopp. Handläggningstiden multipliceras med den aktuella timtaxan, vilket betyder att den årliga kostnaden i kronor kan förändras från ett år till ett annat även om handläggningstiden förblir densamma.
Anläggningens totala mängd f-gas och aggregat Handläggningstid Kostnad 2024 14–49,9 ton CO2e 1 h 1 428 kr 50–499,9 ton CO2e 1,5 h 2 142 kr 500–999,9 ton CO2e 2 h 2 856 kr 1 000+ ton CO2e, <25st aggregat 4 h 5 712 kr 1 000+ ton CO2e, 25st aggregat eller fler 8 h 11 424 kr Handläggningstiden för olika köldmedieanläggningar beslutas av kommunfullmäktige, och går att hitta i taxebilaga 1 till Taxa inom miljöbalkens, kontrollförordningens, marknadskontrollförordningens samt strålskyddslagens områden som i sin tur bygger på miljöprövningsförordningen.
Miljöförvaltningen skickar vanligtvis sina fakturor med post, och kan inte skicka fakturor till e-postadresser. Det är möjligt att ansluta sig som mottagare av e-fakturor, läs mer om detta på sidan: Betalningar till Uppsala kommun.
Vill du veta mer om kostnad för handläggning av de årliga rapporterna finns det information i ditt beslut om årlig avgift. Om du inte har ett beslut om avgift ännu eller inte hittar svaret på dina funderingar däri är du självklart välkommen att kontakta oss. Kontaktinformation finns längst ner på den här sidan.
- Operatörens namn, organisationsnummer, postadress och faktureringsadress för vanlig postfaktura. Operatören ska även underteckna rapporten. Om operatören är en juridisk person behöver det vara en firmatecknare eller fullmaktsinnehavare som signerar rapporten.
-
Vad är köldmedier och f-gaser?
Köldmedier är ett samlingsnamn för de gaser som används inom slutna system i maskiner som har en värmeavledande funktion. Exempel på sådana maskiner kan vara kyl & frys, luftkonditionering eller bergvärme med uttag av kyla. I många av dessa maskiner används just f-gaser för att skapa en kylande effekt. F-gaser är konstgjorda gaser som bland annat innehåller ämnet fluor. F-gaser har också en större påverkan på den globala uppvärmningen jämfört med koldioxid (CO2), vilket är varför det är så viktigt att de inte läcker ut i atmosfären.
I arbetet med f-gaser brukar man räkna på hur många kilo CO2 som 1 kg av en viss f-gas motsvarar, sett till dess påverkan på den globala uppvärmningen. Detta kallas för ”Global Warming Potential” och förkortas GWP. Till exempel, om 1 kg av f-gasen ”R410A” läcker ut så motsvarar det ett läckage på 2 088 kg CO2. F-gasen R410 har därför ett GWP-värde på 2 088, och 1 kg R410 motsvarar alltså 2,09 ton koldioxidekvivalenter (CO2e).
F-gaser definieras i bilaga I och II till EU:s förordning nr 2024/573. Det finns dock en bra lista över de vanligt förekommande f-gaserna på hemsidan alltomfgas.se , där du kan söka bland de vanligaste f-gaserna, deras GWP-tal samt hur många kilo av gasen som krävs för att komma upp i 5, 10, 50 och 500 ton CO2e.
Utöver dessa finns det gaser som kan förekomma i maskiner men som inte är f-gaser alls, bland annat blir det vanligare att maskiner använder ren CO2 som köldmedium.
-
Genomför läckagekontroller
Du måste kontrollera att det inte läcker ut f-gaser från din utrustning. Läckagekontroller får enbart göras av personer som innehar ett giltigt certifikat för att utföra läckagekontrollen. Läckagekontroller behöver göras efter installation, konvertering och reparation av utrustning, men även med regelbundna intervall.
Det som avgör hur ofta du måste låta genomföra regelbunden läckagekontroll på din utrustning är hur många kilo f-gas det är i utrustningen. För f-gaser som ingår i bilaga I till EU:s f-gasförordning avgör hur många ton CO2e den installerade mängden f-gas motsvarar. För f-gaser som ingår i bilaga II till EU:s f-gasförordning avgör endast hur många kilo som är installerade i utrustningen.
Installerad mängd, bilaga I Installerad mängd, bilaga II Kontrollintervall av läckage 5*–49 ton CO2e 1* – 9,9 kg läckagekontroll var 12:e månad** 50–499 ton CO2e 10 – 99,9 kg läckagekontroller var 6:e månad** 500+ ton CO2e 100+ kg läckagekontroller var 3:e månad** * För utrustning märkt som hermetiskt sluten gäller kravet på läckagekontroll från 10 ton CO2e om f-gasen finns i bilaga I, respektive 2 kg om f-gasen finns i bilaga II till EU:s f-gasförordning.
** Om utrustningen har ett läckagevarningssystem förlängs tiden för kontrollintervallet till det dubbla. För utrustning med minst 500 ton CO2e respektive 100 kg är det ett krav att läckagevarnare ska vara installerat, vilket i praktiken betyder att läckagekontroller var 3e månad inte ska behövas.
Det finns två typer av certifikat för arbete med köldmedier, personcertifikat och företagscertifikat. Båda typerna har flera underkategorier, vilket lite förenklat ger behörighet för olika stora arbeten. Det viktigaste att hålla koll på för läckagekontroller är personcertifikatet. För att en tekniker ska få genomföra en läckagekontroll på en fast installerad utrustning måste denne ha ett personcertifikat i kategori IV eller högre, dvs. kategori III, II och I.
Ska en tekniker genomföra någon slags service eller ingrepp i utrustningen krävs personcertifikat av minst kategori III eller högre, samt att företaget som teknikern är anställd av innehar ett företagscertifikat. Vilket personcertifikat teknikern behöver beror på vilken typ av arbete som ska utföras och hur många kg f-gas som är installerat i aggregatet.
Detta betyder att ett företag som har många utrustningar kan anställa en egen tekniker och då behövs inte ett företagscertifikat för att denne ska få genomföra ingrepp på företagets egna utrustningar. Personcertifikat i rätt kategori är fortfarande ett krav.
Du hittar kylfirmor som har ett giltigt certifikat på incert.se/incert-online/sok-certifierade-foretag/ , du kan läsa mer om de olika kategorierna inom certifikaten på incert.se/teknikomraden/koldmedier/ .
För att räkna ut hur många ton CO2e du har i en viss utrustning kan du antingen skriva in informationen i anläggningskollen på alltomfgas.se , eller så kan du räkna ut det manuellt.
För att räkna manuellt multipliceras mängden f-gas i kg som är installerat i utrustningen med f-gasens GWP-värde, och sedan konverteras kg till ton. Du hittar olika gasers GWP-värden på köldmedietabellen på alltomfgas.se .
Exempel: 5,0 kg av f-gasen R410A: 5,0 kg x 2088 = 10 440 kg = 10,44 ton CO2e
-
Underrätta oss innan installation eller konvertering
Om du planerar att installera ett enskilt aggregat som innehåller 14 ton CO2e eller mer är du skyldig att informera miljöförvaltningen i god tid innan du genomför installationen.
Om du redan har ett enskilt aggregat som innehåller 14 ton CO2e eller mer och planerar att konvertera aggregatet till ett annat köldmedium är du också skyldig att informera miljöförvaltningen i god tid innan konverteringen.
Underrättelsen till miljöförvaltningen ska lämnas i så god tid att vi kan samråda med dig om utformningen och den miljöpåverkan som följer av installationen eller konverteringen. Att inte informera miljöförvaltningen resulterar i en miljösanktionsavgift på 5 000 kr. Blankett för att informera miljöförvaltningen tillhandahålls av din certifierade kylentreprenör. Du skickar underrättelsen till miljoforvaltningen@uppsala.se, alternativt till vår postadress som står högre upp på denna sida.
Om ingreppet sker till följd av ett oförutsett haveri och omedelbara åtgärder krävs för att undvika olägenhet för människors hälsa eller miljön eller betydande ekonomisk skada så behöver du inte underrätta oss innan. Men du får självklart gärna informera oss så snart du har möjlighet. Ingreppet i utrustningen ska dock ändå finnas med i årsrapporten avseende det kalenderår som arbetet utfördes.
-
Utfasning av köldmedier med höga GWP-värden
Om du har f-gaser i din kylanläggning med ett GWP-värde på 2500 eller mer så är det dags att fundera på att konvertera eller ersätta utrustningen. Detta gäller exempelvis f-gasen R404A som fortfarande är vanlig i kylar och frysar.
Från den 1 januari 2020 får man inte längre fylla på med nytt köldmedium i aggregat med fyllnadsmängd på 40 ton CO2e eller mer om f-gasen har ett GWP-värde på 2500 eller mer. Efter 1 januari 2025 gäller förbudet även utrustning med fyllnadsmängder under 40 ton CO2e.
Fram till 1 januari 2030 finns dock ett undantag för f-gaser som är regenererade eller återanvända. Detta påverkar även dig som har mindre aggregat eftersom det kan bli brist på gaserna till följd av att det kommer produceras mindre f-gaser med GWP över 2500, och de som redan finns på marknaden lär bli dyrare.
Du kan läsa mer om påfyllnadsförbud på https://alltomfgas.se/ , du kan även kontakta din kylfirma eller oss på miljöförvaltningen om du har frågor.”
-
Om du bryter mot reglerna
Om du inte följer bestämmelserna genom att:
- lämna in en årsrapport för sent eller inte alls
- inte genomföra läckagekontroller i tid
- inte informera om installation eller ingrepp i utrustning över 14 ton CO2e
- inte genomföra en läckagekontroll inom en månad efter nyinstallation
- inte registerföra ingrepp i utrustningar
- använda ett icke-certifierat företag för installation eller ingrepp.
Så resulterar det i förbestämda miljösanktionsavgifter som miljö- och hälsoskyddsnämnden är skyldig att besluta om.
-
Anmäl kyltorn senast 31 december 2024
Om ni använder kyltorn som ett komplement i kylprocessen behöver ni anmäla det till oss senast sista december 2024. Kyltorn som används i en verksamhet som är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) behöver inte anmälas. Är du osäker om din anläggning behöver anmälas kan du kontakta miljöförvaltningen.
Ska du installera ett nytt kyltorn ska det anmälas sex veckor innan installationen påbörjas. Du kan läsa mer och hitta anmälningsblanketten på vår sida www.uppsala.se/kyltorn
-
Mer information
På www.alltomfgas.se kan du läsa mer om vilka köldmedier som klassas som f-gaser, räkna ut kontrollintervall för dina maskiner och hitta vanliga frågor och svar. Det finns även information om läckagekontroll, rapportering och olika typer av anläggningar som innehåller f-gaser på www.naturvardsverket.se/ .
- I miljöbalken kan du bland annat läsa om allmänna hänsynsregler och egenkontroll
- EU-förordning nr 2024/573 reglerar läckagekontroll för stationär utrustning och succesiv utfasning av vissa sorters köldmedier
- Förordning (2016:1128) om fluorerade växthusgaser reglerar underrättelse och rapportering till tillsynsmyndigheten, samt vilka bestämmelser som gäller för mobil utrustning
- Kapitel 9 i förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter reglerar de förbestämda beloppen i miljösanktionsavgifter inom området för f-gaser.
-
Kontakt
Kontakta miljöförvaltningen
Telefon:018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00E-post:miljoforvaltningen@uppsala.seBesöksadress:Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor. Miljöförvaltningen tar enbart emot förbokade besök.Postadress:Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala