Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. I korthet

    I centrala Uppsala finns det runt 12 000 cykelparkeringar. Du kan se var det finns cykelparkering i den digitala cykelkartan.
    Se cykelparkeringar i vår digitala cykelkarta

    Våra cykelvärdar arbetar med att minska antalet felparkerade cyklar och se till att cykelparkeringarna inte är fulla av övergivna cyklar.

  2. Olika sätt att parkera cykeln

    Cykelparkeringshuset vid Resecentrum

    Vi är många som cyklar i Uppsala. Därför behövs det fler bra och säkra parkeringsplatser för cyklar inne i City men också för dig som pendlar in från närorten. Här hittar du information om hur du parkerar i cykelparkeringshuset vid Resecentrum.

    Cykelparkeringshuset vid Resecentrum

    Cykelställ i två våningar

    Det finns cykelställ i två våningar vid Resecentrum och Smedsgränd. Lås- och lyftanordningarna kan se lite olika ut beroende på modell på tvåvåningsställ. Tänk på att inte parkera en cykel med barnsadel på pakethållaren i det nedre stället.

    Se en film om hur cykelställen fungerar:

    Parkera lådcykel

    På plan 1 i cykelparkeringshuset vid Resecentrum finns parkeringsplatser för lådcyklar eller andra specialcyklar i särskilt utformade ställ. Det finns även några parkeringsplatser för lådcyklar längs Stationsgatan på östra sidan av Resecentrum. 

  3. Pendlarparkering

    En pendlarparkering är en plats för samåkning och för byte av färdmedel. Här kan du parkera din cykel för att sen byta till buss, tåg eller samåkning i någon annans bil. Parkeringarna ökar tillgängligheten till kollektivtrafiken för dig som bor utanför staden och gör det enklare för dig att ta dig in till Uppsala.

    Läs mer om pendlarparkering.

  4. Regler för cykelparkering

    Parkera cykeln i cykelställ

    Det är viktigt att du alltid parkerar din cykel i ett cykelställ. En felparkerad cykel kan utsätta andra för fara om den blockerar en utrymningsväg, nödutgång, gångpassage eller ett ledstråk för synskadade.

    Om du har parkerat din cykel fel kan någon av våra cykelvärdar märka cykeln med en röd lapp där du uppmanas att flytta din cykel.

    Otillåten parkering

    Om du parkerat cykeln fel

    Om du parkerat cykeln så att den kan utsätta andra för fara så flyttar cykelvärden på den. Du borde i sådana fall hitta cykeln i det direkta närområdet. Kommunen flyttar cyklar med stöd av Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall .

    I vissa fall kan en privat fastighetsägare flytta cyklar. Kontakta fastighetsägaren om du tror att fastighetsägaren har flyttat din cykel.

    Lämna inte cykeln för länge i cykelstället

    På kommunala cykelparkeringar i centrala Uppsala får din cykel stå max fem veckor på samma ställe. Vid Resecentrum får din cykel stå i max två veckor på samma ställe.

    Övergiven cykel

    Om din cykel står länge på ett ställe, märker vi den med en grön lapp för att se om den är övergiven. Om du inte tar bort lappen eller flyttar cykeln, fraktar vi bort och förvarar den på en bevakad plats i 30 dagar, enligt 6§ fordonsflyttslagen.

    Vi omhändertar bara cyklar under dagtid måndag till fredag.

    Grön lapp på cykelstyre

  5. Om din cykel fraktats bort

    Du kan söka efter din cykel här på vår hemsida och se om kommunen har omhändertagit den.

    Sök efter din cykel

  6. Kontakt

    Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen om du har frågor om hur kommunen jobbar med och utvecklar sina cykelparkeringar.

    Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen

    Kontaktcenter i Stadshuset

    Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen. 
    Se öppettider och få mer information om Kontaktcenter

    Telefon:
    Kontaktcenter 018-727 00 00

    E-post:
    stadsbyggnadsforvaltningen@uppsala.se

    Vill du rapportera fel eller lämna synpunkter ska du göra det via kommunens felanmälan.
    Rapportera fel eller lämna synpunkter via kommunens felanmälan

    Besöksadress:
    Stadshusgatan 2
    Postadress:
    Uppsala kommun
    Stadsbyggnadsförvaltningen
    753 75 Uppsala

Nyheter om cykel

  • Nu faller snön

    Vintern står för dörren och i dagarna väntas årets första snö Uppsala. Våra snöröjare står beredda att hantera både detta och kommande snöväder i vinter.

  • Cykling utan ålder

    Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

  • Låt barnen styra — cykla mera

    Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

  • Vintercyklisten

    Du behöver inte ställa in cykeln när det blir snö och kyla. Här hittar du tips och råd hur du kan hålla igång cyklingen hela vintern och må så mycket bättre. När du vintercyklar är du också med och bidrar till en bättre miljö i Uppsala.

Så arbetar vi med cykel

  • Så arbetar vi med:

    Aktiva och hållbara resor för barn och unga

    Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Att cykla i Uppsala

    Här kan du läsa om hur vi arbetar för att utveckla Uppsala som cykelstad. Om du vill ha löpande information om vad som är på gång för dig som cyklist: prenumerera på nyhetsbrevet.