Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Öppettider

Cykelparkeringshuset är öppet 05.00–02.00. Dörrarna öppnas automatiskt när du kommer till cykelparkeringshuset. Det förenklar vid parkering. Kommunens stadsvärdar bemannar resecentrum 07.00–15.00. De har en arbetsplats i cykelparkeringshusets entréplan och finns på plats vid olika tider under öppethållandet.

Adress: Stadshusgatan, 753 21 Uppsala Koordinater: 59.857551, 17.646885

Karta som visar var Cykelparkeringshuset finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

Hoppa över kartan
Läser in karta symbol Läser in karta
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

Regler för parkering 

Avgiftsfri parkering i 24 timmar. 

Vanliga cyklar parkeras i tvåvånings-ställen. Cyklar med barnsadel eller bakmonterad cykelkorg bör inte parkeras på undre nivån då dessa tillbehör kan ta skada när den övre skenan används. Endast specialcyklar, exempelvis låd- och lastcyklar, parkeras i reserverade parkeringsplatser för specialcyklar. Felparkerade cyklar riskerar att flyttas.  

När du parkerar din cykel längre än 24 timmar 

Vid parkering i mer än 24 timmar (max nio dygn) tas en parkeringsavgift ut. Avgiften är 40 kronor för varje nytt parkeringsdygn som påbörjas. Du betalar avgiften med Swish. Instruktioner för betalning finns i cykelparkeringshuset. 

Maximal parkeringstid 

För att alla ska få tillgång till en parkeringsplats i huset, är den maximala parkeringstiden nio dygn. 

Stadsvärdar lappar cyklar som bedöms vara övergivna eller långtidsparkerade med datummärkning. Står du kvar efter nio dygn finns det risk att din cykel forslas bort. Den återfås hos UJC Boland cykelverkstad  till en kostnad av 500 kronor. 

Fördelar med att parkera i cykelparkeringshuset

Cykelparkeringshuset har många fördelar mot att parkera utomhus. I cykelparkeringshuset finns två cykelpumpar där du kan fylla på luft i dina däck.

Det finns även två cykeltvättar och två servicestationer. Cykeltvätten är gratis och går att använda under cykelparkeringshusets öppettider. Allt för att du ska kunna ta så väl hand om din cykel som möjligt.

Fördelarna med cykelparkeringshuset i korthet:

  • är välbelyst
  • har kameraövervakning
  • har väktare som gör rondering
  • är väderskyddat – du slipper regn och snö
  • har två cykeltvättar
  • har två cykelpumpar
  • har två cykelservicestationer
  • har stadsvärdar som finns tillgängliga mellan 7.00–15.00.

Antal parkeringsplatser i huset

Plan 1

På plan 1 finns 424 platser i tvåvåningsställ och 32 platser för lådcyklar eller andra specialcyklar i särskilt utformade ställ.

Plan 2

På plan 2 finns 836 platser i enbart tvåvåningsställ.

Antal parkeringsplatser utomhus

Cykelparkeringsplatser finns också utomhus i direkt anslutning till huset, i form av traditionella cykelställ (65 platser) och tvåvåningsställ (728 platser). 

Antalet platser inne i huset och i direkt anslutning utanför är totalt 2 085 cykelparkeringsplatser.

Det finns även parkeringsplatser längre norrut utmed Stadshusgatan, mellan Resecentrum och Stadshuset. Söderut längs spår 1 och Fjalars gränd eller på östra sidan längs Stationsgatan finns också cykelparkeringar.

Cykelstölder både ute och inne

Cykelparkeringshuset är en offentlig cykelparkering. Cykelstölder sker ibland både i och utanför cykelparkeringshuset. Uppsala kommun förebygger stölder genom att till exempel sätta upp kameraövervakning. Om din cykel blir stulen vänder du dig till polisen och gör en anmälan. Polisen kan då få tillgång till filmmaterialet från övervakningskamerorna.

Uppsala kommun genomför också regelbunden väktarrondering i cykelparkeringshuset. Sedan dörrarna öppnades gör vi rondering oftare.

Ett parkeringshus i trä

Cykelparkeringshuset är byggt i en stomme av trä och med fasad i glas. Fasaden ger väderskydd, men också trygghet då glaset gör det möjligt att se vad som sker inne i och utanför anläggningen.

Taket är utrustat med solceller och sedumtak. Sedumtak tar effektivt hand om dagvattnet som vid kraftigt regn sugs upp av takets grönyta i stället för att överbelasta markbrunnar och gator.

Kontakta Kontaktcenter

Hör av dig till Kontaktcenter om du vill veta mer om Uppsala och kommunens tjänster, eller vill komma i kontakt med viss verksamhet eller person.

Kontakta Uppsala kommun.

Telefon:
018-727 00 00
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2 i Uppsala
Postadress:
Uppsala kommun, Kontaktcenter, 753 75 Uppsala

Nyheter om cykel

  • Uppsala kommun får fyra miljoner kronor för att växla upp för klimatet

    I dag undertecknar Uppsala kommun ett reviderat samarbetsavtal med staten för att skynda på klimatomställningen. Samtidigt får Uppsala kommun fyra miljoner kronor för att arbeta med klimatbudget, jordbrukssektorns utsläpp och lokalsamhällets engagemang i klimatfrågorna.

  • Nu faller snön

    Vintern står för dörren och i dagarna väntas årets första snö Uppsala. Våra snöröjare står beredda att hantera både detta och kommande snöväder i vinter.

  • Cykling utan ålder

    Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

  • Låt barnen styra — cykla mera

    Tips och råd om hur du enkelt kan göra för att låta ditt barn cykla eller gå till skolan istället för att skjutsa med bil.

  • Vintercyklisten

    Du behöver inte ställa in cykeln när det blir snö och kyla. Här hittar du tips och råd hur du kan hålla igång cyklingen hela vintern och må så mycket bättre. När du vintercyklar är du också med och bidrar till en bättre miljö i Uppsala.

Så arbetar vi med cykel

  • Så arbetar vi med:

    Aktiva och hållbara resor för barn och unga

    Barnets resa handlar inte bara om att ta sig från en plats till en annan. Barn som får göra aktiva resor blir mer självständiga och mår bättre. Samtidigt läggs grunden för goda vanor. Uppsala kommun arbetar med att öka andelen barn och unga som går, cyklar eller tar bussen till och från förskola, skola och fritidsaktiviteter.

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Att cykla i Uppsala

    Här kan du läsa om hur vi arbetar för att utveckla Uppsala som cykelstad. Om du vill ha löpande information om vad som är på gång för dig som cyklist: prenumerera på nyhetsbrevet.