Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Om du som företagare eller privatperson tillfälligt vill använda kommunens mark (exempelvis gator, trottoarer, torg och parker) för ett ändamål som platsen inte är avsedd för, behöver du ha tillstånd från polisen. Exempel på sådant som kräver tillstånd är:

  • byggetablering
  • byggställning
  • uteservering
  • container
  • skylift
  • evenemang
  • konsert
  • reklamskyltar.

Sök tillstånd på polisen.se

Polisen skickar sedan ansökan till kommunen som är markägare för att få ett yttrande. Polisens ansökningsavgift är 870 kr. Kommunen kan lämna villkor för markupplåtelsen i sitt yttrande till polisen. Kommunen tar ut en avgift för markhyra om markupplåtelsen blir godkänd.

Om du är intresserad av att bedriva torghandel på platser som upplåtits för detta behövs inte polisens tillstånd. Läs mer om torghandel.

Om en ansökan till polisen gäller kommunens mark, så kontaktar polisen kommunen för ett yttrande. I sitt yttrande kan kommunen ange villkor för markupplåtelsen. Om ett tillstånd blir beviljat tas en avgift (markhyra) ut beroende på ändamålet.

Avgifter för markupplåtelse

På nedan länkar hittar du information om aktuella avgifter för markupplåtelse. 

Avgifter för platser i samband med evenemang, marknadsföring, mässor, konserter och liknande

Avgifter för upplåtelse av offentlig plats för till exempel torghandel, kiosk, tillfällig försäljning med mera

Använda mark i skyddade områden

Om du vill använda mark i ett skyddat området som till exempel ett naturreservat kan du behöva söka tillstånd/dispens för det.

Läs mer om tillstånd och dispens för åtgärder i naturreservat

Trafikanordningsplan

För vissa typer av markupplåtelser krävs en godkänd trafikanordningsplan (TA-plan). En sådan krävs till exempel om trafik behöver ledas om eller om en trafikarbetsplats behöver märkas ut med trafikanordningar.

Om du är osäker på om du behöver en trafikanordningsplan så kan ni kontakta enheten för trafikreglering och upplåtelser. 

Tillfällig lokal trafikföreskrift

Om markupplåtelsen till exempel innebär att en gata stängs av eller att det behövs parkeringsförbud så behövs det även ett beslut om lokal tillfällig trafikföreskrift (LTF). Innebär föreskriften att avgiftsbelagda p-platser stängs av så kommer det kommunala parkeringsbolaget att fakturera ersättning för förlorade parkeringsintäkter. Läs mer och ansök om lokal trafikföreskrift.

Särskild dispens

Fordon och maskiner som ska köra på platser där det är förbud för motortrafik behöver särskild dispens. Det gäller också vid i- och urlastning. Du kan läsa om hur du söker muntlig dispens i kommunens yttrande till polisen.

Kontakta enheten för trafik och markupplåtelse

Enheten för trafik och markupplåtelse hör till stadsbyggnadsförvaltningen.

Telefon:
Kontaktcenter 018-727 00 00. Telefontid 8.00–17.00.
E-post:
tmu@uppsala.se
Postadress:
Uppsala kommun, Stadsbyggnadsförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om trafiksäkerhet och underhåll

  • Nu faller snön

    Vintern står för dörren och i dagarna väntas årets första snö Uppsala. Våra snöröjare står beredda att hantera både detta och kommande snöväder i vinter.

  • Utveckling av väg 72 som främjar mer hållbart resande

    Den 11 september antog kommunstyrelsen Överenskommelse avseende utveckling av väg 72 mellan Uppsala kommun, Heby kommun och Region Uppsala. Åtgärderna i avtalet syftar till att öka trafiksäkerheten och möjligheten till hållbara resor längs med vägen. Det är ett trepartsavtal som tydliggör respektive parts ansvar gällande utveckling av väg 72 mellan Uppsala och Heby.

  • Trafikavstängningar Kulturnatten

    På lördag 14 september väntas uppemot 100 000 besökare röra sig i Uppsala, i samband med Kulturnatten. Därför stängs många gator i centrum av för trafik.

Se fler nyheter
  • Buslätt att cykla rätt

    Buslätt att cykla rätt är en cykelaktivitet där förskolebarn på ett lekfullt sätt får lära sig mer om hur de ska bete sig i trafiken. Arrangemanget ordnas vid olika tillfällen och på olika platser.

  • Trafikändring på Kungsgatan

  • Har du TrafiQ?

    Att ha TrafiQ innebär att vara en smart trafikant. Det handlar om att kunna trafikregler, men också förstå vikten av att samspela med andra trafikanter och anpassa sitt förhållningssätt efter trafiksituationen. Att vara en trafikant med hjärna och hjärta helt enkelt.

Så arbetar vi med trafiksäkerhet och underhåll

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

  • Så arbetar vi med:

    Trafiksäkerhet

    Uppsala kommun utgår från Nollvisionen. Ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken i Uppsala. Det är en grundförutsättning när vi planerar, bygger och driftar vår kommun. Trafiksäkerhet är en viktig folkhälsoaspekt likväl som en viktig del av stadens kvalitet och utveckling.