Innehåll
-
Så fungerar snöröjningen
Kommunen och inhyrda entreprenörer snöröjer och halkbekämpar gång- och cykelvägar, gator, torg och parkeringsplatser i en bestämd ordning.
De högst prioriterade gång- och cykelvägarna åtgärdar vi först.
När kommunens snöberedskap fattar beslut om att aktivera snöröjningen har personalen en timme på sig att påbörja plogningen.
Därefter gäller följande åtgärdstider:
Vägtyp Snöröjning och halkbekämpning Högprioriterade gång- och cykelvägar 4 timmar Cykelvägar i körbana 4 timmar Övriga gång- och cykelvägar 5 timmar Bussgator och andra större gator 4 timmar Övriga gator 5-6 timmar Fristående parkeringar 6 timmar Om det snöar mycket, över 10 centimeter, kan det ta längre tid. Men inom 8 timmar ska allt vara klart.
Vårt mål är att busshållplatser, trappor och gångbanor i centrum ska vara snöröjda och halkbekämpade före 7.00 på vardagar och 9.00 på helgdagar.
Se prioriterade vägar
I kartan ser du vilka cykel- och bilgator som är prioriterade vid snöröjning samt vilka åtgärdstider som gäller efter kommunen har aktiverat kommunens snöjour.
Förklaring av färgmarkeringarna i kartan
- Mörkblått: vinterväghållning inom 4 timmar.
- Grönt: vinterväghållning inom 5 timmar.
- Rosa: vinterväghållning inom 5–6 timmar.
- Rött: vinterväghållning inom 6 timmar.
-
Saltning av gång- och cykelvägar
Kommunen sopar och saltar utvalda gång- och cykelvägar i Uppsala. På kartan kan du se vilka gång- och cykelvägar som snöröjarna sopsaltar.
Karta över gång och cykelvägar som saltas i Uppsala
Därför saltar vi gång- och cykelvägarna
Halka är en av de främsta orsakerna till fotgängar- och cykelolyckor, framför allt på grund av is och snö men också på grund av löst grus som samlas på gång- och cykelvägen. Det kan orsaka rullgrusolyckor när det är en period med bar mark. Genom att vi använder salt istället för grus, blir det säkrare för dig som går och cyklar. Ökad säkerhet är ett högt prioriterat trafikmål som kommunen har.
Vid vissa väder- och väglagssituationer får inte saltning tillräcklig effekt. Till exempel när det vid kalla temperaturer kombinerat med nederbörd. Då behöver vi sluta salta gång- och cykelvägarna och istället grusa för att säkerställa en hög trafiksäkerhet och god framkomlighet.
Kom ihåg att serva cykeln
Om du är noggrann med att serva din cykel motverkar du att cykeln slits av saltet. Under vinterhalvåret blir cykeln smutsigare än vanligt och därför behöver du tvätta och smörja den oftare för att den inte ska rosta.
Det finns en cykelvårdsanläggning i Stadsträdgården där du kan tvätta och smörja cykeln.
Läs mer om cykelvårdsanläggningen. -
Snöröjning i parker och på lekplatser
Gångvägar i parker
På vinterhalvåret fokuserar vi på att hålla gång- och cykelvägarna framkomliga genom att ploga och halkbekämpa dem.
Övriga gångvägar i parkerna får gå i vintervila på samma sätt som växterna i parken då de inte byggda för att klara snöröjningsmaskiner.
Lekplatser
Kyla, is och snö försämrar den dämpande förmågan på fallskyddsytorna som lekutrustningen står i. Det innebär en minskad effekt när man faller/slår i ytan. Som vid all typ av aktivitet får leken på en lekplats anpassas efter väder.
Tips på andra aktiviteter under vintern
Vid snö och kyla vill vi tipsa om att vi har många fina skridskoisar och pulkabackar i kommunen.
Se var du kan åka skridskor utomhusNågra av Uppsalas bästa pulkabackar hittar du i följande parker och områden:
- Valsätraparken
- Sunnerstabacken
- Eriksbergsbacken i korsningen Eriksbergsvägen/Stigbergsvägen
- Startgatan i Bärby hage
- Skomakarberget i Sala backe
- Vid Hammarskogs herrgård
-
Kommunens ansvar
Kommunen ansvarar för snöröjning inom Uppsalas tätort och Storvreta. Utöver det ansvarar vi för några få gator och cykelvägar i ytterområdena.
Se var kommunen ansvarar för snöröjning.
Inom övriga orter är det väg- eller samfällighetsföreningar som har ansvaret och upphandlar själva entreprenör för snöröjning.
Trafikverket ansvarar för större allmänna vägar till och från Uppsalas tätorter och resten av kommunen.
-
Fastighetsägares ansvar
Du som är fastighetsägare ansvarar för snöskottning och sandning av gångbanor, trottoarer och trappor utanför din fastighet.
Läs om ditt ansvar som fastighetsägare för snöskottning och sandning -
Kontakt
Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen om du har frågor.
Gör en felanmälan om du upptäcker brister när det gäller snöröjning eller halkbekämpning.Kontakta stadsbyggnadsförvaltningen
Kontaktcenter i Stadshuset
Uppsala kommuns Kontaktcenter hjälper dig att hitta svar på allmänna frågor eller komma i kontakt med en handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Se öppettider och få mer information om KontaktcenterTelefon:
Kontaktcenter 018-727 00 00E-post:
stadsbyggnadsforvaltningen@uppsala.seVill du rapportera fel eller lämna synpunkter ska du göra det via kommunens felanmälan.
Rapportera fel eller lämna synpunkter via kommunens felanmälanBesöksadress:Stadshusgatan 2Postadress:Uppsala kommun
Stadsbyggnadsförvaltningen
753 75 Uppsala