Innehåll
-
I korthet
Kommunen övervakar stadskärnans luftkvalitet genom regelbundna mätningar av luftföroreningar. Mätningarna inkluderar nivåer av kvävedioxider och miljöfarliga partiklar.
Huvudsakliga källor till luftföroreningar är vägtrafik, industrier samt uppvärmning av bostäder och lokaler. Här kan du läsa om kommunens åtgärder för att förbättra luftkvaliteten och få tips om hur du som invånare kan bidra.
-
Kommunen mäter luften i centrala Uppsala
Miljökvalitetsnormer för luft syftar till att skydda vår hälsa och miljö samt att uppfylla krav som ställs genom vårt medlemskap i EU. För att följa upp mäter kommunen luftens kvalitet regelbundet.
Mellan 2017-2019 registrerades höga halter av kvävedioxider på Kungsgatan i Uppsala. Åtgärder har vidtagits och halterna har sedan dess minskat. 2017 överskreds miljökvalitetsnormen för partiklar med en diameter mindre än 10 mikrometer (PM10), men halterna har sedan dess varit under normen.
Luftmätningar utförs längs Kungsgatan, vid Dragarbrunnstorg och under vintern 2023/24 även längs Väderkvarnsgatan. En urban bakgrundsstation på Dragarbrunnstorg fungerar som referenspunkt för att följa luftkvalitetsutvecklingen i stadskärnan.
-
Ta del av luftmätningarna
Stockholms Luft- och Bulleranalys ansvarar för mätstationerna. På deras webbplats kan du se resultat av mätningarna.
Här kan du se resultat från luftmätningar i Uppsala och andra svenska städer
Här kan du läsa rapporten om luftmätningar på Vaksalaskolans gård. (PDF, 1 MB)
-
Luftkarta
Luftföroreningar kan mätas eller modelleras. För att ge en övergripande bild av luftkvaliteten har vi en modellerad karta över hela Uppsala kommun. Modeller har viss osäkerhet, därför är jämförelse med faktiska mätningar viktigt.
Här kan du se en modellerad luftföroreningskarta över Uppsala kommun
-
Det här gör kommunen för att förbättra luften
Vi har infört flera åtgärder som förbud mot dubbdäck på delar av Kungsgatan och Vaksalagatan, 30-zon i centrum, miljözon för tunga fordon, genomfartsförbud på Kungsgatan, bättre renhållning av gator och signalprioritering för bussar. Vi arbetar också för ett hållbart resande med fler och bättre cykelvägar och en mer miljövänlig kollektivtrafik.
Kommunens åtgärdsprogram för kvävedioxid och handlingsplan för luftkvalitet presenterar de viktigaste insatserna mellan 2022-2027.
Läs kommunens åtgärdsprogram för kvävedioxid och handlingsplan för luftkvalitet
-
Det här kan du som uppsalabo bidra med
- Gå, cykla eller åk buss till arbete, studier och fritidsaktiviteter
- Vid bilköp, välj fordon med låga utsläpp som el- eller biogasbilar
- Undvik att köra med dubbade vinterdäck i centrum, välj istället friktionsdäck
- Undvik att elda i vedkamin, öppen spis och liknande inom tätbebyggt område
- Använd motorvärmare när det är kallt.
-
Kontakta miljöförvaltningen
Telefon:018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00E-post:miljoforvaltningen@uppsala.sePostadress:Uppsala kommun, Miljöförvaltningen, 753 21 Uppsala