Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Årets landsbygdsaktör

I Uppsala finns många entreprenörer och eldsjälar som är viktiga för landsbygdens utveckling. Varje år uppmärksammar vi någon av dessa lite extra.

Uppsala har som mål att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Uppsala är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygderna. En dryg fjärdedel, över 55 000 personer, bor utanför Uppsala stad.

Varje år utses en förening, grupp, företag eller person som har gjort en insats som har gjort skillnad för landsbygdsutvecklingen i kommunen.

Detta krävs för att bli Årets landsbygdsaktör

För att kunna bli Årets landsbygdsaktör ska företaget, gruppen, föreningen eller personen föregående år ha:

  • gjort en insats som bidragit till landsbygdsutvecklingen enligt Uppsala kommuns landsbygdsprogram.
  • gjort en insats som bidragit till ökad ekonomisk, social eller ekologisk hållbarhet på landsbygden.
  • gjort en insats i närtid som gynnat allmänheten på landsbygden.
  • ha sin bas på landsbygden.

Nominera till Årets landsbygdsaktör

Vet du någon som du tycker borde bli Årets landsbygdsaktör för sitt arbete under 2023? Du kan nominera ett företag, en grupp, en förening eller en person. Skicka in din nominering till Årets landsbygdsaktör 2023 senast 15 mars.

Sista dag att nominera var 15 mars 2024.

Pris

Priset består av ett diplom och äran. Aktören som prisas kommer också lyftas i kommunens kommunikation kring landsbygdsutvecklingsfrågor.  

Vinnare utses av en jury

En jury bestående av kommunstyrelsens arbetsutskott utser en vinnare. 

Tidigare pristagare

Rasbo IK har fått utmärkelsen Årets landsbygdsaktör 2023 för sitt projekt Rasboskoj, ett initiativ som varje fredag engagerar runt 100 barn och ungdomar till fysisk aktivitet och gemenskap.

REKO-ringen Boländerna fick pris som Årets landsbygdsaktör i juni 2023 för sitt arbete under 2022 med att sälja lokalproducerade, ofta ekologiska, livsmedel helt utan mellanhänder. REKO står för Rejäl Konsumtion. Producenter och konsumenter i Uppsala har gått samman och startat en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.

REKO-ringen Boländernas Facebooksida.

Föreningen Tunatorget fick utmärkelsen Årets landsbygdsaktör 2022, för sitt arbete under 2021 med att skapa aktiviteter och samverkan i byn Tuna i nordöstra delen av Uppsala kommun.

Åke Clason utsågs till Årets landsbygdsaktör 2021 för sitt arbete under 2020 med föreningar, företag och servicepunkten i Vattholma- och Storvretabygden.

På grund av covid 19-pandemin gick det även att 2021 nominera Årets landsbygdsaktör i coronatider 2020, där de nominerade utöver de vanliga kriterierna dessutom skulle gjort något extra kopplat till pandemin. Den utmärkelsen gick till butiksinnehavaren Fredrik Birkemyr för sina insatser för äldre att handla coronasäkert.

Lars-Gunnar Karlsson, ordförande i den ideella föreningen Rasbo i samverkan (RIS), utsågs 2019 till Uppsalas första pristagare för utförda insatser under 2018. 

Kontakt

Kontakta oss om du har frågor som rör landsbygdsutveckling.

Telefon: 018-727 47 54
E-post: landsbygd@uppsala.se