Innehåll
-
Vad är en cykelvänlig arbetsplats?
Hur gör man för att få fler anställda att cykla mer till jobbet och i tjänsten? Här nedan får du möta några av arbetsplatserna som varit med i "Cykelvänlig arbetsplats" som numera övergått till "Cykelvänligast" – en ny nationell plattform för stöd och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt att välja cykeln.
-
White arkitekter–hållbarhet ända in i kaklet
White arkitekter är företaget som fick fem stjärnor och högst poäng för sitt cykelarbete i 2019 års upplaga av Cykelvänlig arbetsplats. Aksel Alvarez är arkitekt på White arkitekter i Uppsala.
Hur gjorde ni för att få fem stjärnor?
- Vi har jobbat medvetet under flera år för att komma ända hit. Hos oss cykelpendlar nu 80% av alla oss anställda. Hållbarhet är ju vad vi säljer och det är så vill leva. Att öka cykelresorna är en del av vår treåriga klimatpolicy som säger att vi ska vara klimatneutrala 2021. Det betyder att vi ska ha mindre riskavfall, använda mindre plast och göra fler hållbara resor. Att vara med i cykelvänlig arbetsplats hjälper oss på vägen mot målet och uppmuntrar oss att jobba vidare.
Under 2019 har vi kommit så långt att vi inte längre har kvar några tjänstebilar. När vi reser i tjänsten tar vi tåget 88% av gångerna. Men eftersom de flesta av våra kundmöten är i Uppsala med omnejd så blir det naturligt att cykla.
En annan sak vi gjort är att skapa större utrymme för fler cyklar. Tillsammans med vår hyresvärd gjorde vi en överenskommelse och byggde om två bilparkeringsplatser till fler cykelplatser istället. Vi tog på oss att stå för monteringen och hyresvärden köpte in cykelställen.
Vad är era bästa tips för få fler att cykla?
- Det är smidigt att cykla i Uppsala. Men ett tips är att försöka få in cyklandet som en del i företagskulturen. Göra det naturligt för alla på arbetsplatsen. Om till exempel chefen cyklar till kundmöten så är det lättare för alla andra att också göra det. Ett annat tips är att se till att allting finns på plats; tjänstecyklar, hjälm, pump och gärna en cykelmanual också så att det blir superenkelt. Med en bra planering behöver man inte överköpa saker. Det är bättre att tänka igenom vad som verkligen behövs istället.
Hur fortsätter ni under 2020?
- Framför allt ser vi fram emot att flytta in i vårt nya kontor Magasin X, så att 2020 blir ett år där vi jobbar för att både leva och jobba hållbart i våra nya lokaler. Det betyder att vi fortsätter att planera och utveckla våra cykelaktiviteter för att få ännu fler kollegor involverade i dem och utmanar oss själva att hitta nya sätt att tänka cykel. Vi fortsätter med hållbarhetsresan.
-
Ramboll – att cykla är det nya gröna
För att uppmuntra alla arbetsplatser att göra det lättare för sina anställda att cykla finns utmärkelsen cykelvänlig arbetsplats: Det är ett initiativ från Uppsala kommun för att minska bilanvändningen och öka det hållbara resandet. Antalet företag som väljer att ansluta ökar för varje år i takt med att miljömedvetenheten också tar fart.
Ett av de företag som är med är Ramboll i Uppsala som dessutom var en av vinnarna under 2018 med alla sina samlade poäng. Hos Ramboll fanns en utpräglad cykelkultur sedan tidgare. "Bra kan alltid bli bättre" säger David Lindgren hållbarhetsansvarig på Ramboll Sverige. "Vi tyckte att det fanns många bra idéer och tips i cykelvänlig arbetsplats som vi kunde ha nytta av. Allt passar oss väldigt bra. Att vara med innebär också att finnas i ett större sammanhang tillsammans med andra företag. Det gör det också enklare för oss att inspirera våra anställda. Vi får hjälp att utvecklas och tänka modernt."
Rambolls kontor ligger mitt i city också det ett medvetet val för att kunna utnyttja kollektivtrafiken bättre i alla jobbresor. På kontoret kan alla cykelpendlare parkera sin cykel inomhus och ta en välbehövlig dusch innan arbetsdagen börjar. För den som ska ut på kundbesök finns nya tjänstecyklar och el-cykel att låna. Anställda som vill cykla får också service på sin cykel en gång per år till ett lägre pris. Det går också utmärkt att skölja av sin cykel i garaget och pumpa däcken när det behövs.
"Vi ser till att göra den resvaneundersökningen som ingår i cykelvänlig arbetsplats varje år. Den tillsammans med den interna dialogen ger oss viktig feedback för att jobba vidare och veta nästa steg. Just nu är det att se hur vi kan ordna förmånscyklar till personalen på bästa sätt".
-
WSP – cykelvänligt är hållbart
Cykelvänlig arbetsplats är ett initiativ från Uppsala kommun för att få företag att uppmuntra sina anställda att cykla mer. Varje insats räknas och alla företag som är med blir diplomerade som cykelvänliga.
WSP är medlem sedan länge och 2018 fick de inte bara ett diplom utan hamnade också i topp med sina poäng. WSP har jobbat länge med hållbarhet och det finns med i deras företagskultur som en utgångspunkt i all verksamhet: "Hållbarhet är en del av allt vi tänker och gör. Från de projekt vi jobbar med som konsulter, till personalpolitik och jobbresor. Därför ville vi också vara med i detta." säger Fredrik Frensborg, chef för Urban utveckling på WSP Uppsala.
Som en konsekvens av sitt hållbarhetstänk har WSP valt att flytta till ett kontor mitt i city. Härifrån är det nära till allt så att cykla till kundbesöken blir betydligt enklare. Det finns dessutom både cyklar och el-cyklar att låna. För alla som cyklar till jobbet finns en cykelparkering inomhus där det också går att låsa fast cykeln. Omklädningsrummet med dusch är nybyggt och fräscht. Två gånger per år får WSP:s anställda service på sin cykel och ett däckbyte om de så önskar.
"Vi jobbar för att etablera de bra vanorna. Det som gör att det blir enkelt och självklart att cykla. Vi är väldigt stolta över att ha kommit så långt och över att vara i topp tre när det gäller att samla poäng. Men nu jobbar vi vidare."