Det finns många fördelar med att jobba på en kommunal förskola. Här lyfter vi några.
Här hittar du alla lediga jobb som ligger ute just nu. I sökfältet kan du till exempel söka på barnskötare, förskollärare och rektor.
En väg in att börja jobba hos oss är via Vikarieförmedlingen. Där kan du hitta korttidsvikariat hos bland annat kommunens förskolor. Ett korttidsvikariat betyder att du blir bokad dag för dag på timbasis.
I samarbete med Skolverket och Uppsala universitet kan förskollärare gå kursen Undervisning i förskola. Kursen är på grundnivå och ska stödja förskolan i införandet av den nya läroplanen Lpfö18. Centralt i kursen är att deltagarna diskuterar innebörder i, och relationen mellan, begreppen utbildning, undervisning och lärande. Dessutom problematiseras undervisning i relation till förskolans tradition med fokus på lek, omsorg, skapande och värdegrundsarbete.
Som mer erfaren förskollärare har du möjlighet att handleda lärarstudenter som gör sin verksamhetsförlagda utbildning på din förskola. Är du intresserad kan du få erbjudandet att gå en kort introduktionsutbildning i handledning på fyra timmar. Du kan också gå en längre handledarutbildning på 7,5 hp. Båda kurserna är genom Uppsala universitet.
I samarbete med Uppsala universitet anordnas en Professionsfördjupande kurs som ska tydliggöra och stärka förskollärares särskilda ansvar för undervisningen och utveckling av utbildningen. Kursen innehåller modulerna Forskning, teori och metod, Förutsättning för lärande i förskolan, Systematisk dokumentation, uppföljning och analys samt Relationskompetens, demokrati och inkludering.
Som förskollärare kan du gå vidare och utbilda dig till rektor. Rekryteringsutbildning för blivande skolledare, 7,5 hp, kan vara första steget. Utbildningen som erbjuds genom Uppsala universitet är en kompetensutveckling för skolledare men även för andra ledaruppgifter inom förskolan.
Du kan även läsa vidare på Masterprogrammet i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet och efter magisterexamen söka till en forskarutbildning.
En gång om året kan förskollärare ansöka om att vara med i ett utvecklingsprojekt som drivs i samarbete med Uppsala universitet. Projektet ger möjlighet att reflektera och pröva sin undervisning i nya eller pågående projekt. En handledare tilldelas projektet i form av en lektor.
Du som är utbildad barnskötare kan gå en webbaserad utbildning på distans via Skolverket för att kunna handleda elever från barnskötarutbildning under deras praktikperiod.
På Pedagog Uppsala delar vi kunskap, både till pedagoger inom och utanför Uppsala kommun. Här är lite av det som du kan läsa om på Pedagog Uppsala just nu.
På Hällby förskola har vi en finsk avdelning som heter Huvikumpu. Här är pedagogerna både finsk- och svenskspråkiga. De arbetar med samma pedagogik, omsorg och lek som på förskolans övriga tre avdelningar. Skillnaden är att de talar finska så mycket som möjlig.
Uppsala kommun har sex öppna förskolor. En öppen förskola är en mötesplats för föräldrar och barn som är 0-5 år. Här kan barnen leka och föräldrarna kan träffa andra småbarnsföräldrar. Öppna förskolan kostar ingenting.
Läs mer och hitta alla öppna förskolor här
Läs om hur öppna förskolan har stöttat föräldrar i 50 år på Pedagog Uppsala
Varje familjedaghem drivs av en dagbarnvårdare. Dagbarnvårdarna tar emot barnen i sitt hem i mindre barngrupper. Totalt är det runt 40 dagbarnvårdare som jobbar på dessa familjedaghem.
Inom den kommunala förskolan har vi sju förskolebussar. Varje dag åker förskolebussarna på en utflykt till spännande platser. Några platser som man ofta besöker är Fjällnora, Hammarskog, Sunnersta friluftsområde, ishallar, lekplatser och museer.
Det finns många fördelar att välja en kommunal förskola för sitt barn. Här kan du läsa om några av fördelarna på uppsala.se/forskola