Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. 1. I korthet

    Detta är ett tidigare förslag till utveckling av kommunens konstverksamhet och placering av Uppsala konstmuseum.

    Kommunstyrelsen beslutade 22 mars 2021 att återremittera ärendet om placering av Uppsala konstmuseum till kommunledningskontoret för fortsatt hantering.

  2. 2. Ny entréhall

    Dagens entré får en ny generös trappa, en gång ritad för slottet. Trappan kan också användas som läktare vid vernissager och evenemang. I rummet finns också reception, butik och hissar.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Ny entréhall

    Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  3. 3. Länkbyggnad

    För att förflytta sig mellan huskropparna i museet byggs en glasgång ovanpå Kung Jans Port. Här får besökarna utblickar åt både norr och söder och det finns möjlighet att gå ut på en terrass. Gången är tillräckligt bred för att det ska kunna ställas ut skulpturer eller möbleras med mindre cafébord.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Länkbyggnad

     Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  4. 4. Södra bastionen

    Gräsgården på den Södra bastionen kan vara en plats för café, utställningar och evenemang. Det är det låga taket som skymtar bakom tornet som föreslås höjas och få en ny så kallad avtäckning, det vill säga nytt väderskydd. Gräsytan på bilden var en gång kunglig trädgård.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Södra bastionen

    Foto: Stewen Quigley, feb 2021

  5. 5. Dagens avtäckning på Södra bastionen

    Väderskyddet som täcker Södra bastionen idag sett från Borggården. Väderskyddet var inte tänkt som en långsiktig eller permanent lösning när det sattes upp på 40-talet. I förslaget höjs väderskydden upp till den ursprungliga takhöjden från 1600-talet och standarden förbättras.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Dagens avtäckning på Södra bastionen

    Foto: Inga-Lill Ekberg

  6. 6. Ny stor utställningssal

    De nya lokalerna i Södra bastionen är klimatiserade och säkra för att inlån av konstverk ska kunna göras. De är också flexibla för att kunna möta de behov utställande konstnärer har. Storleken är att jämföra med Rikssalen och takhöjden är 6 meter.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Ny stor utställningssal

    Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  7. 7. Flexibel yta

    Murverken från den gamla ruinen kan vara synliga eller täckas beroende på utsällning. Även fönstren kan täckas vid behov. I öppet läge bjuder se på utblickar mot Gunillaklockan, Domkyrkan och Botaniska trädgården.

    Vivionsbild Uppsala konstmuseum. Flexibel yta

    Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  8. 8. Café i tornrummet

    Glasgången, nya utställningssalen och tornrummet återskapar, vad gäller volym och rumshöjd, de salar som en gång fanns i det slott som nu är ruin. Från tornrummet når besökaren den stora utemiljö som finns på Gräsgården. Tornrummet nås enkelt från både slottsutställningen och konstmuseet.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Café i Tornrummet

     Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  9. 9. Utställningsyta med mera

    Tornrummet kan även användas som utställningsyta, för performance, bröllop eller andra aktiviteter.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Utställningsyta med mera

    Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  10. 10. Nedre entrén

    I den nedre entrén som ligger i Södra bastionen kan man nå flera funktioner och lokaler, till exempel en slottsutställng. Utanför konstmuseets öppettider kan denna entré användas för att nå bland annat tornrummet och den stora utemiljön på Gräsgården vilket möjliggör uthyrning av delar av lokalerna till möten och evenemang.

    Vivionsbild Uppsala konstmuseum. Nedre entrén

    Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  11. 11. Tillgänglig entré

    På Borggården finns museets huvudentré som är tillgänglig för funktionshindrade. En ramp följer fasaden och trappan breddas. Här finns parkeringsplatser för funktionshindrade, cyklar, uteserveringar, konst och en tydlig annonsering av pågående verksamhet.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Tillgänglig entré

    Illustration: Lewan arkitektkontor, SFV

  12. 12. Många vägar upp till slottet

    Slottet vänder sig åt alla håll. Då är det viktigt att man också kan nå slottet enkelt från alla håll. De blå pilarna markerar nya tillgängliga kopplingar, beige pilar befintliga kopplingar.

     

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Många vägar upp till slottet, kartillustration över slottsområdet

    Illustration: Nivå, SFV

  13. 13. Tillgänglighet från Dag Hammarskjölds väg

    Från busshållsplatsen vid Dag Hammarskjölds väg är det enkelt att ta sig direkt in i Södra bastionen och via en hiss upp till Borggårdens nivå. Anslutande gångväg leder till ett nytt gångstråk längs med bastionens södra sida. På den norra sidan finns en ramp med vilplan upp till Borggården.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Tillgänglighet från Dag Hammarskjölds väg, illustration

    Illustration: Nivå, SFV

  14. 14. Kollektivtrafik

    Det är enkelt att ta sig till Uppsala slott med kollektivtrafiken. Från Resecentrum till närmaste bushållsplats på Dag Hammarskjölds väg går det i dagsläget ca 11 avgångar per timme. Med den nya hissen i Södra bastionen som man når direkt från busshållsplatsen är det sedan enkelt att ta sig upp på Borggården.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Kollektivtrafik, flygbild med inlagda buss- och tåglinjer

    Bild: Google maps/UL

  15. 15. Avtal sedan 1899

    Det finns ett avtal mellan staten och staden som säger att parken ska vara till för Uppsalaborna. Avtalet gäller än idag:

    "Sedan Kongl Maj:t uppå derom gjord underdånig framställning genom Nådigt bref den 17 februari 1899 funnit godt i Nåder medgifva, att ett kring Upsala slott beläget Kronan tillhörigt område må tills vidare upplåtas åt Upsala stad att utan afgift deröfver förfoga såsom allmän promenadplats, är mellan Konungens Befallningshafvande i Upsala län å kongl. Majt:s och Kronans vägnar samt Uppsala stad genom dess Drätselkammare beträffande villkoren för områdets upplåtelse följande aftal träffadt."

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Ritning från 1899 över slottsområdet
    Ritning över slottsområdet från 1890-talet

  16. 16. Återskapande av promenadparken

    Behovet av centrala promenadparker är ännu större idag är det var år 1899. Flera av de stigar som syns i ovanstående karta återskapas. Genom att öka tillgängligheten och attraktiviteten i parken kan den avlasta den hårt belastade Stadsträdgården som Uppsalabornas gröna vardagsrum.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Återskapande av promenadparken, skiss över området

     Illustration: Nivå, SFV

  17. 17. Levande slottspark

    Parken ska utvecklas till en välskött och attraktiv historisk park. Den ska vara öppen, generös och utan stängda gränser till omgivande gator. Parken ska vara en plats för evenemang, folkliv och aktiviteter och en naturlig plats för rekreation för alla. Det ska vara tryggt och säkert att vara i parken.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Levande slottspark, skiss över området

    Illustration: Karavan

  18. 18. Upprustade trappor och gångar

    Att förbättra gångstråk och trappor samt placera ut fler sittytor kan vara minst lika viktiga åtgärder för att förbättra tillgängligheten som att utjämna hinder med hjälp av hissar. Bleke backe samt olika gångstråk och trappor får en standardhöjning. Trappan från Botaniska trädgården rustas upp och breddas.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Upprustade trappor och gångar, skiss på trappan från Dag Hammarskjölds väg upp till slottet
    Illustration: Nivå, SFV

  19. 19. Evenemangsplats i ”Slottsgropen”, ”Mösskärmen” eller ”Pulkabacken"

    Genom tiderna har detta varit en populär plats för musik, umgänge och politiska sammankomster. Terrängen med den branta backen kan nyttjas som läktare.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Evenemangsplats i ”Slottsgropen”, ”Mösskärmen” eller ”Pulkabacken” , skiss över platserna

    Illustration: Karavan

  20. 20. Östra branten

    År 2028 ligger Veteranparken i annat läge än idag. Mitt emot är det förmodligen ett hotell i Svettis och det finns ett hållplatsläge för den kapacitetsstarka kollektivtrafiken på platsen. Svandammsområdet har fått ett lyft och Bleke backe är flitigt använt då den ligger mitt i stråket mellan Resecentrum och Blåsenhusområdet.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Östra branten, skissbild

    Illustration: White arkitekter

  21. 21. Tillgänglig förbindelse över åsen genom parken

    Om slutdestinationen inte är slottet, utan kanske Botaniska trädgården, Blåsenhus, Evolutionsmuseet eller Bror Hjorths Hus leder de nya gångstråken längs med Södra bastionen vidare till Dag Hammarskjölds väg. En hiss eller liknande minskar upplevelsen av åsen som en barriär i den centrala staden.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Tillgänglig förbindelse över åsen genom parken, flygfoto med illustration

    Illustration: White arkitekter

  22. 22. Veteranparken

    Oavsett vilken lösning som väljs kommer platsen få en ny servicebyggnad som kan inrymma ett café, toaletter, information om konstmuseet eller annat. Här finns plats för en uteservering.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Veteranparken, illustration

    Illustration: White arkitekter

  23. 23. Förslag A: Hiss och bro i genomskärning

    Ett högt hisstorn är placerat nedanför åsen i Veteranparken och når upp till slottets sockel. Därifrån leder en bro som vilar på tre ben färden vidare in mot slottet. På bron finns utsiktsplatser.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Förslag A Hiss och bro i genomskärning, illustration

    Illustration: White arkitekter

  24. 24. Förslag B: Bergbana

    En bergbana eller snedbanehiss, dvs. en kabin som går på räls eller skenor. En bekväm resa mellan veteranparken och slottet.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Förslag B Bergbana, illustration

     

    Illustration: White arkitekter

  25. 25. Förslag C: 2-stegslösning

    Ett lågt hisstorn i Veteranparken till första höjdnivån på 13 meter öh. Steg 2: Rulltrappa och snedbanehiss, inbyggda och delvis nedsänkta i slänten. Mellan de två stegen passeras gång- och cykelvägen med försiktighet till fots. Alternativ kan vara hiss i stället för rulltrappa i steg 2.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Förslag C 2-stegslösning, illustration

    Illustration: White arkitekter

  26. 26. Plats och park

    I en växande och allt tätare stad får den allmänna platsen en allt viktigare roll. Uppsala slott ligger mitt i skärningen mellan ett stort och viktigt grönstråk och kulturstråket (rosa streck). Genom att utveckla området stärks Uppsala som hemkommun och destination. Besökare stannar längre vilket gynnar besöksnäringen.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Plats och park, illustration över området

    Källa: Uppsala kommuns innerstadsstrategi

  27. 27. Konst på fler platser

    Det inkommit många synpunkter om att det saknas en centralt placerad mötes- och utställningsplats för Uppsalas konstnärer och konstintresserade. Ett centralt konstmuseum med en omgivande konstpark kompletterat med en fast konsthall och ambulerande konsthallsverksamhet i hela Uppsala kan bredda verksamheten och konsten kan komma närmare Uppsalabornas hem.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Konst på fler platser, illustration innerstaden och angränsande stadsdelar

    Bild: Uppsala kommuns innerstadsstrategi/ÖP

  28. 28. Uppsala slott

    Uppsala slott är en del av riksintresset för Uppsala stad och en viktig del av Uppsalas karaktär och siluett. Byggnaden är centralt placerad, har nära till kommunikationer i ett parkområde med andra besöksmål och stora flöden av människor. Uppsala slott är ett landmärke i staden. Uppsala slott kan bli en plats för konst, kunskap och rekreation.

    Visionsbild Uppsala konstmuseum. Uppsala slott med Domkyrkan i fonden, fotografi

    Foto: Stewen Quigley, februari 2021