Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Gula vågen gör staden ren

Låna en gul väst och följ med oss när vi städar staden. För en bättre miljö, trivsel och trygghet.

En ren stad är mer trivsam och trygg för alla. Därför går kommunens stadsvärdar genom staden varje fredag i gula västar och städar. Vi bjuder in både stora och små att vara med och delta.

Målet är inte bara att det ska bli fint i omgivningarna utan att få en dialog om att skräp bara är skräp om det ligger på fel ställe. Det är en resurs om man hanterar det rätt och återvinner eller återanvänder.

Gula-vågen_1920_1005.jpg

Så går det till

Vi promenerar tillsammans som en gul våg och plockar skräp, tvättar bort klotter från sopkärl och möbler och tar bort klisterlappar. Gula vågen är en aktivitet som skapar mycket viktiga samtal och diskussioner. Skräpplockningen ger möjligheter att prata om plast som hamnar i Fyrisån och senare havet, avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet.

Gula vågen bidrar till en tryggare stadsmiljö och att minska skräpets negativa konsekvenser för djur och natur. Både genom att vi plockar upp skräp men också för att vi arbetar med kunskapsspridning.

Läs mer på vår Facebooksida Rena nyheter

Ett initiativ mot nedskräpning

Nedskräpning är ingen liten sak för Uppsala kommun. Skräp som slängs på marken är ett stort samhällsproblem, det skadar djur, natur och gör Uppsala mer otryggt. Att engagera sig i Gula vågen är en meningsfull aktivitet som vi hoppas att fler vill vara med på. Du gör en insats för miljön samtidigt som du bidrar till att vi syns och tillsammans sätter ämnet på agendan. Om fler får upp ögonen för hur minskad nedskräpning hänger ihop med miljö, klimat och trygghetsfrågor kan vi få ett bättre Uppsala för alla. Kanske får du ökad kunskap och nya perspektiv och du får chans att träffa andra som är engagerade i Uppsalas utveckling och framtid. Om vi är många som deltar kommer våra nya kunskaper att spridas till vänner och bekanta, något som i bästa fall skapar mer engagemang! Genom vårt förebyggande arbete med barn och unga hoppas vi också att fler lär sig att skräpet inte hör hemma på marken från början.

Alla kan delta

Gula vågen utgår ifrån Uppsala centrum men besöker även andra stadsdelar och verksamheter. Om du vill vara med får du låna en gul väst, handskar, plockpinne och säck. Du kan komma själv, ta med kollegorna eller kanske förskolegruppen.

Kanske är det första gången du deltar, eller så är du en luttrad veteran. Oavsett vilket så är du hjärtligt välkommen. Sedan vi startade har både barn och vuxna deltagit och självklart hoppas vi på minst lika stor uppslutning i framtiden.

Var med och städa

Gula vågen tar paus mellan 29 november 2024–21 februari 2025.

Tid: Fredagar 08.45–11.00. 

Du väljer själv hur länge du vill vara med. 

Plats: Vi möts vid Resecentrum, korsningen Stadshusgatan/Centralpassagen.

På ett rullande schema genomför vi sedan städning av fem olika rutter i centrala Uppsala.

Skolor, föreningar och intressegrupper

Är ni en grupp som är intresserade av att delta? Hör gärna av er till oss så förbereder vi lite extra. Gula vågen kan även komma dit er grupp är verksam. Vi kan till exempel komma till er skola och ha en gemensam aktivitet där tillsammans med er. Gör er bokning via länken nedan.

Boka platsbesök av Gula vågen

Ladda ned diplom till deltagare

Vilka är stadsvärdarna?

Kommunens stadsvärdar bidrar till att göra Uppsala till en trygg, trivsam och attraktiv stad för alla som bor, arbetar och besöker den. Genom att ha en aktiv närvaro ökar tryggheten och trivseln i ett område.

Stadsvärdarna arbetar med renhållning och skräpplockning, uppbyggnad av eventytor, aktiviteter, underhåll av bryggor och trappor, plantering av blommor och växter, trygghetsvandringar samt reparationer och underhåll av kommunens utrustning och egendom.

Med olika kulturella bakgrunder och språkkunskaper blir de förebilder och i många fall brobyggare.

Kontakta oss

David Berg, projektledare renhållning
E-post: david.berg@uppsala.se
Telefon: 018-727 00 00