Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Lördagar i Hammarskog

Välkommen till Hammarskog! Här finns aktiviteter för alla åldrar.

Välkommen till Hammarskog!

Naturskolan, Uppsala kommun arrangerar aktiviteter i Hammarskog de flesta lördagar. Under varje aktivitet står det om man behöver anmäla sig, vilka det passar för och eventuella kostnader. Det mesta är helt kostnadsfritt. Här ser du vad som är planerat under året. Varmt välkommen!

Lördagar i Hammarskog tackar för det gångna året. Vi drar igång 2025 års aktiviteter 25/1 med ringmärkning av fåglar vid Naturskolan. Inom kort börjar vi lägga ut programmet för 2025 på denna sida.

Mer information om Hammarskogs naturreservat.

Hitta till Hammarskogs naturreservat.

Buss 108 tar dig till Hammarskogs vägskäl. Därifrån är det cirka en kilometers promenad till Naturskolan.
Se fler busstider på ul.se.

Du kan också cykla till Hammarskog från stadskärnan via gatunätet, cykelvägar, grus- och skogsstigar.

Tillägg i programmet kommer under året. Vissa utomhusaktiviteter kan ställas in om vädret blir för dåligt. Andra ändringar kan ske. Eventuella ändringar meddelas på denna sida och/eller på Naturskolans Facebookevenemang . Deltagare som hunnit anmäla sig via mejl (krävs för vissa aktiviteter) får i så fall direktmeddelande.

För frågor eller kommentarer kring programmet, kontakta Naturskolan via e-post shanti.wittmar@uppsala.se

 

En person med en liten fågel på handen

Lär känna vinterfåglarna!

Var med på ringmärkning med Naturskolan.

Datum och tid: 25 januari 9.15-11.30

Plats: Naturskolan i Hammarskog

Kostnad: Gratis. Drop-in, ingen anmälan krävs.

Alla åldrar är välkomna! Platsen är tillgänglig med rullstol och barnvagn. Aktiviteten är kostnadsfri. 

Har du sett en fågel på riktigt nära håll någon gång? Nu har du chansen! Naturskolan ordnar ringmärkning av fåglar i anslutning till vår egen fågelmatning. Ringmärkningen leds av vår naturpedagog, tillika fågelguide Frida Sjösten som berättar om hur ringmärkning går till och varför man gör det, samt om de fåglar vi möter.

Naturskolan håller med eld och grillgaller vid vår uteplats bakom huset. Där kan man värma frusna fingrar och passa på att grilla en medhavd korv eller pinnbröd. Vi bjuder på kaffe/te, varm saft och enkelt fika.

Varmt välkomna!

 

Herrgården i Hammarskog på vintern

Berättarträff i Hammarskog - poddpremiär med liveinspelning

Datum och tid: 1 februari 15.45-18.00. Inspelningen startar 16.15

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen. Wahlqvists rum (Galleriet)

Kostnad: Gratis

Anmälan: Mejla till lordagarihammarskog@uppsala.se

Välkommen att vara med på vårt pilotavsnitt! Vi livesänder samtal kring spännande berättelser ur livet i och omkring Hammarskog. Möt bl a Stella Pensar, som tar över familjegården i Dalby. Som ung lantbrukare förvaltar hon nu ett arv som gått i generationer. Hur växte beslutet fram och vilka glädjeämnen och utmaningar har hon, som första kvinna i denna roll, mött på vägen? Vi bjuder på fika, levande musik från vårt eget husband, samt efterföljande samtal med chans att ställa frågor efter liveinspelningen.

Alla är välkomna! Nu är även övervåningen tillgänglig med rullstol.

 

Händer klappar ett rovdjur

Djurens spår och rovdjuren i Uppland - anpassat för de yngre!

Datum och tid: 15 februari 10.30-12.30 

Plats: Hammarskogs herrgård, övervåningen

Kostnad: Gratis, ingen anmälan krävs.

Det är inte alltid man ser djuren i naturen, men ofta lämnar de spår efter sig. Att kunna skilja ett lodjursspår från ett hundspår eller rådjursspår från vildsvin förhöjer naturupplevelsen. Kom till Hammarskogs Herrgård och lär dig att känna igen djurens spår! Maria från Biotopia är på plats och visar och berättar om djurens spår och de stora rovdjuren i Uppland. Du kan även utmana dig själv och vänner eller familj med en runda ”Gissa bajset” i Herrgården.

Varmt välkomna!

Alla är välkomna! Lokalen är tillgänglig med rullstol, men meddela oss gärna i förväg om rullstolshissen ska användas. Handikappanpassad WC finns i herrgården.

Ett samarrangemang mellan Biotopia, Upplandsstiftelsen och Naturskolan.

 

Person som åker skridskor på en sjö

Prova på långfärdsskridskor

Datum och tid: 22 februari 9.15-12.00

Plats: Dalbyviken (med reservalternativ Dalkarlskärret)

Kostnad: Gratis

Anmälan: mejla till lordagarihammarskog@uppsala.se

Det är en härlig känsla att åka långfärdsskridskor, i synnerhet en dag då isen ligger slät och blank på sjöarna. Det går ganska fort att få upp den grundläggande teknik som behövs för att ta sig fram och få den där riktiga frihetskänslan.

Detta är en förmiddag för dig som vill komma igång, som aldrig har åkt förut, eller bara någon enstaka gång. Vi visar hur den grundläggande utrustningen fungerar och testar att börja åka, lugnt och kontrollerat. Vi håller oss till de områden där vi vet att isen har en betryggande tjocklek. Du får sällskap och introduktion så länge som du vill, sedan kan du prova att åka en stund på egen hand och i egen takt. Vid stranden tänder vi sedan upp en grilleld, så att den som vill kan grilla en medhavd korv eller kanske ett pinnbröd. Naturskolan bjuder på kaffe/te/varm saft och håller med ketchup och senap.

Skridskor finns för storlek 35-47

Observera! Om isläge och väder inte gör det möjligt att genomföra dagen på ett säkert sätt, kan aktiviteten med kort varsel komma att ställas in. Detta meddelas till er deltagare via mejl, senast fredag 21 februari.

Välkommen!

 

Person som plurrar

Prova på plurr och is-mys i Dalbyviken

Datum och tid: 1 mars 9.30-12.30

Plats: Intill badstranden, Dalbyviken

Anmälan: Drop-in. Ingen föranmälan krävs. För frågor kontakta lordagarihammarskog@uppsala.se

Kostnad: Gratis

För vem: Alla är välkomna. Du som vill testa att plurra måste ha en person med dig, som kan assistera vid ombyte och hålla dig sällskap efteråt.

En dag på isen kan vara väldigt hur mysig som helst!

Vill du prova hur det känns att plurra i en isvak och ta dig upp under övervakade former?

Denna lördag håller Uppsala Naturskola vakar och kåtor öppna för alla som vill prova. I kåtorna finns ved, så att du kan tända en mindre eld för att värma dig efteråt. Personal från Naturskolan övervakar säkerheten för den som plurrar.

Du som vill plurra behöver ha med ett extra ombyte med kläder, handduk och torra skor vattentätt förpackat. Du kan välja att genomföra plurret med egen ryggsäck och isdubbar. Annars finns utrustning att låna. Ett alternativ till torra skor kan vara ett par stabila plastpåsar som du kan trä över dina torra strumpor innan du sätter på dig blöta skor igen.

Vi erbjuder också flera andra aktiviteter: Prova att köra isdubbsrace, skulptera i is, pimpla, ta ett kallbad i vaken intill bryggan eller kör några varv på skridskor, om isen är fin! Vid stranden tänder vi upp en grilleld och håller med ketchup och senap, för den som vill grilla en varm korv eller någon annat. Vi bjuder även på varm dryck, kaffe/te och varm saft.

Observera! Om isläge och väder inte gör det möjligt att genomföra dagen på ett säkert sätt, kan aktiviteten med kort varsel komma att ställas in. Detta meddelas då på Facebooksidan för Naturskolan samt Hammarskogs Naturreservat senast dagen innan.

Varmt välkommen till vårt kalla vatten!

 

Guide visar spår av rovdjur i snön

Stora rovdjur i Uppland

Datum och tid: 8 mars 15.00-16.30 (inklusive frågor)

Plats: Hammarskogs herrgård, Wahlstensrummet (Galleriet)

Anmälan: ingen anmälan krävs, men begränsat antal platser, kom i tid!

Kostnad: Gratis. Fika kan köpas i caféet innan presentationen.

För vem: Presentationen är anpassad för vuxna, men fungerar även för äldre, intresserade barn. Herrgårdens övervåning är nu tillgänglig med rullstol.

Emil V. Nilsson kommer att berätta var järv, björn, lodjur och varg finns i Uppland. Du får veta hur du känner igen spår av de olika djuren och hur de lever i naturen runt där vi bor.

Med vargen som nyligen sågs i Hässle till björnen som sköts i Dalby 2015 så är det tydligt att de stora rovdjuren har kommit tillbaka. Lodjuren har ökat sedan 1990-talet men har minskat sedan 2010. Uppland fick sitt första vargrevir 2009 med Rialareviret, men vargarna där försvann efter bara några år.  

Emil V. Nilsson är regionansvarig för Svenska rovdjursföreningen i Uppsala län och är utbildad biolog. Han har spårat stora rovdjur i området runt Hammarskog sedan 2010.

Varmt välkommen!