Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

När Alfred hittade livsmedelsprogrammet på SLU föll flera bitar på plats. Här kan han kombinera sina intressen för mat, lantbruk och samhällsfrågor. I framtiden skulle Alfred gärna jobba med nya typer av livsmedel. Livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap är andra områden som lockar.

 

Ung man skrattar, står framför träd

Hur ser framtidens mat ut och hur ska den kunna produceras på ett hållbart sätt? Det är fokus för livsmedelsprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet SLU. En student som studerar på livsmedelsprogrammet är Alfred. Eftersom han är intresserad av både livsmedel och samhällsfrågor passar programmet perfekt.

Framtiden för livsmedel och livsmedelsförsörjning

För Alfred är livsmedel en viktig framtidsfråga.

–  Vi står inför en stor förändring av vad vi äter, där hade jag velat vara med! Om jag får välja helt själv hade jag velat jobba med att sälja in nya typer av livsmedel, säger Alfred.

Han ser också utmaningar med hur förändringar i världen och klimatet påverkar livsmedelsförsörjningen.

– Vår värld är orolig och med en pågående klimatförändring kommer förutsättningarna för odling att ändras i Sverige, och därmed våra alternativ för självförsörjning. Att få engagera sig livsmedelspolitik, livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap hade också varit väldigt spännande!

Vägen till utbildning

Alfred växte upp på en hobbygård i Kungsbacka, med hästar, får, katt och hund. Under uppväxten fick han naturligt med sig ett intresse för lantbruk och djur, men också för råvaror och matlagning. Ändå hade han under gymnasiet andra framtidsplaner.

– På gymnasiet läste jag teknik och hade tankar på att bli arkitekt eller ingenjör. Men efter studenten ville jag först jobba och resa. Bland annat jobbade jag i restaurangbranschen och läste också engelska i Brighton, säger Alfred.

När corona slog till fick Alfred tid att fundera mera på utbildningar och framtidsval. När han kom i kontakt med livsmedelsprogrammet kändes allt helt rätt. Här kunde han kombinera intresse för mat och livsmedel med samhällsfrågor och livsmedelsförsörjning.

För att kunna börja studera behövde Alfred komplettera med biologi 2. Han läste därför naturvetenskaplig bastermin och passade på att också damma av kunskaper i kemi och matematik. Alfred tycker att det var väl investerad tid som underlättat studierna på programmet.

Livet som student på SLU

Alfred trivs med tillvaron som student på SLU. Studierna är stimulerande och intressanta, och eftersom det händer mycket inom livsmedelsområdet ger det extra relevans till studierna. Dessutom känner han hur han kontinuerligt utvecklas inom sitt område.

– Det man lär sig i en kurs har man sedan nytta av i senare kurser. Den bästa känslan är när ljuset går upp, när man lyckas koppla ihop två olika områden. Exempelvis hur en struktur av en molekyl påverkar smaken eller hur den beter sig i värme – vilket i sin tur förklarar varför rostat bröd är så gott!

En dag på campus kan bestå av både föreläsningar, laborationer och självstudier. Men Alfred försöker också få tid för andra delar av studentlivet. Studentkårerna ordnar till exempel fester, sport, konserter och spex. Alfred själv har valt att engagera sig på flera sätt.

– Jag är aktiv inom sportsammanhang där vi varje år möter de nordiska grannländerna i alla tänkbara sporter. Men jag är också engagerad i Traditionsutskottet som anordnar examensceremonier och upprätthåller kårens traditioner, berättar Alfred.

Tips till blivande studenter

Alfred uppmuntrar andra som funderar på att studera vidare på universitet eller högskola att våga ta steget. Han tillägger att det finns olika vägar att hitta till studierna.

– Om du vet vad du vill plugga kan du göra det direkt efter gymnasiet. Men om du är osäker, ta några år emellan! För mig tog det fem år, och under den tiden hann jag lära känna mig själv mer och veta vad jag ville göra och inte göra, avslutar Alfred.

Och livet slutar inte med studierna. Även i yrkeslivet hoppas Alfred få fortsätta lära sig, och att utvecklas inom ett område som engagerar honom.

Kom till inspirationsdagen 25 april

Funderar du på att läsa vidare? Vill du veta mer om olika vägar till studier? Då ska du besöka  inspirationsdagen 25 april. Läs mer på uppsala.se/studeravidare.