Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Är ditt mål att studera på högskola eller universitet? Det finns det olika vägar för att uppnå grundläggande och särskild behörighet.

På den kommunala vuxenutbildningen (komvux) finns det möjlighet att läsa de kurser du saknar för grundläggande och särskild behörighet.

Det kan till exempel vara om du har en avslutad utländsk gymnasieutbildning men saknar behörighet i svenska.

Läs mer om vuxenutbildningen i Uppsala på Utbildnings- och jobbcenters webbsida.

På folkhögskola kan du läsa allmän eller behörighetsgivande kurs. Det leder till ett studieomdöme eller studieintyg som du kan använda för att söka till högskola och universitet. Du kan studera det du saknar för grundläggande och särskild behörighet. 

Så fungerar folkhögskola (folkhogskola.nu)

Vill du veta mer om vilka kurser och program som finns på Uppsala universitet?

Här hittar du mer information om vad Uppsala universitet erbjuder

Om du har en utländsk utbildning och inte har svenska som modersmål finns det på Uppsala universitet möjlighet att studera kurser i svenska. Det förbereder dig för högskole- och universitetsstudier.

Uppsala universitet har också ett tekniskt-naturvetenskapligt basår med möjlighet att studera de förkunskaper som behövs för kompletterande behörighet till fortsatta studier.

Läs mer om basåret på Uppsala universitets webbsida

Vill du veta mer om vilka kurser och program som finns på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)?

Här hittar du mer information om vad SLU erbjuder

Du kan studera ett basår eller en bastermin. Det ger dig möjlighet att komplettera din behörighet för vissa utbildningar vid SLU. Du har möjlighet att välja mellan en Naturvetenskaplig bastermin som ger behörighet till ett flertal program på SLU eller ett Skogligt basår för blivande skogsmästare.

Läs mer om hur basår och bastermin fungerar på SLU:s webbsida

Var kan jag hitta och jämföra utbildningar på högskola och universitet?

Är du osäker på vilka utbildningar som finns? Eller vilka behörigheter som krävs för en specifik utbildning? På studera.nu har du möjlighet att hitta och jämföra utbildningar på högskola och universitet.

Läs mer studera.nu .

Har du en högskole- eller universitetsexamen från ett annat land?

Om du redan har en högskole- eller universitetsexamen från ett annat land kan det finnas möjligheter att komplettera din utbildning i Sverige. Med en kompletteringsutbildning kan du få ökad kompetens inom ditt yrke och göra övergången till arbetslivet lättare.

Det finns flera olika vägar till en svensk lärarexamen.

Lärarutbildningsguiden kan hjälpa dig att se vilka olika vägar som finns till läraryrket. Ett exempel på en väg är ULV (utländska lärares vidareutbildning). ULV är en kompletteringsutbildning för dig som har en utländsk lärarexamen eller en utländsk examen som motsvarar ett svenskt skolämne.

Det finns följande kompletteringsutbildningar i Uppsala:

Det finns också kompletteringsutbildningar som ges på andra orter i Sverige. Det finns kompletteringsutbildningar för till exempel arkitekt, ekonom, jurist, lärare, läkare, fysioterapeut och ingenjör.

Läs mer om kompletteringsutbildningar och se vilka utbildningar som finns på  studera.nu.

Hittar du inte någon kompletteringsutbildning som passar dig? Genom att studera fristående kurser kan du komplettera dina tidigare akademiska studier.

Du har möjlighet att studera kurser som ger dig svenska perspektiv på din utländska utbildning.

Det är också möjligt att komplettera för att få en svensk examen. Du kan då använda kurser från din utländska utbildning och kurser från högskola och universitet i Sverige i din svenska examen.

Kontakta en studievägledare på Uppsala universitet eller SLU om du vill diskutera dina möjligheter att komplettera med fristående kurser.

Det finns också andra eftergymnasiala utbildningar

Om du är intresserad av högre studier i Sverige så finns det också andra eftergymnasiala utbildningar. Du behöver fortfarande ha de förkunskaper som krävs.

Myndigheten för yrkeshögskola (MYH) ansvarar för yrkeshögskoleutbildningarna i Sverige. Studier på Yrkeshögskola (YH) är på eftergymnasial nivå och utbildningarna kombinerar teoretiska studier och praktik. Praktiken heter Lärande i arbete (LIA) och den görs på en arbetsplats. Utbildningarna är inriktade mot det arbetsmarknaden behöver och det finns många olika yrkesutbildningar inom många olika yrkesområden.

Läs mer om behörighetskraven och vilka utbildningar som finns på yrkeshogskolan.se

På folkhögskola finns det också yrkesutbildningar på eftergymnasial nivå. Du kan studera på folkhögskola för att utbilda dig till yrken som till exempel journalist, fritidsledare eller behandlingspedagog.

Läsa mer om vilka utbildningar som finns på  folkhogskola.nu.

Information för dig som vill få en bedömning av din utländska utbildning

Har du en utländsk utbildning och vill veta vad din utbildning motsvarar i Sverige?

Läs mer om hur du kan ansöka om ett utlåtande om bedömning av din utländska utbildning på Universitets- och högskolerådets (UHR) webbsida .

Du kan också själv se vad din utländska utbildning motsvarar i Sverige med hjälp av UHR:s bedömningstjänst. Det är viktigt att tänka på att din utbildning behöver vara avslutad för att du ska kunna få en bedömning.

På antagning.se kan du läsa mer om hur antagningen till högskola och universitet fungerar

Du kan läsa mer om antagning till högskola och universitet på  antagning.se.  Du kan också läsa om vilka dokument du behöver ladda upp, hur du gör en ansökan till högskola och universitet och vad som behövs för att vara behörig.

Om du har en utländsk gymnasieutbildning kan du läsa mer om hur antagningen fungerar och vilka förkunskaper du behöver ha på den här webbsidan.

Hur fungerar det med ekonomin när jag studerar?

När du studerar finns det möjlighet att söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Studiemedlet består av två delar. Ett bidrag som du får och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som exempelvis studerar på komvux, högskola, universitet, folkhögskola och yrkeshögskola.

Du hittar mer information om studiemedel på CSN.se.

Vad är högskoleprovet?

Högskoleprovet mäter färdigheter och kunskaper som är viktiga för att klara studier på högskola och universitet. Provet ges på svenska men det finns inget krav på uppehållstillstånd eller medborgarskap.

Om det finns fler sökande än platser till högskoleutbildningar görs ett urval, då kan du använda ditt resultat på högskoleprovet för att konkurrera om en plats. Du behöver fortfarande vara behörig till den eller de utbildningar du sökt.

Du hittar du mer information om högskoleprovet och hur du anmäler dig på  studera.nu.

Studie- och yrkesvägledning

Funderar du på att börja studera? Kontakta gärna en studievägledare.

Utbildnings- och jobbcenter

Studie- och yrkesvägledningen på Utbildnings- och jobbcenter

Uppsala universitet

Uppsala universitets studie- och karriärvägledning

Sveriges lantbruksuniversitet

SLU:s studievägledning

Logotyper för Uppsala kommun, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet