Att vara stödfamilj är ett uppdrag du kan ha på sidan av ditt vanliga arbete. Du tar emot ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning några dygn i månaden, oftast under helger. Ni matchas ihop utifrån era förutsättningar barnets behov.
En stödfamilj kan se olika ut. Du kan vara ensamstående, ett par med eller utan barn, eller ett par utan hemmaboende barn. Ni delar med er av ert hem och familj och hittar på roliga saker tillsammans, lagar mat ihop eller fredagsmyser i soffan. Ni blir ett extrahem för barnet några dygn i månaden medan vårdnadshavare får avlastning och tid för återhämtning eller annat som kan vara svårt att hinna med i vardagen. I utbyte får ni känna att ni är en trygg punkt för ett barn eller ungdom och att ni gör skillnad för familjerna.
Ett eller flera dygn i månaden utifrån biståndsbeslut.
Att vara stödfamilj är ett uppdrag och inte en anställning. Det innebär att du kan kombinera en anställning med ett uppdrag som stödfamilj. Du får ett arvode. Hur stort det är beror på uppdragets omfattning.
Som avlösare kommer du hem till en person med funktionsnedsättning så att den som i vanliga fall vårdar får avlastning. Det gör att föräldrar till barn med funktionsnedsättning eller anhöriga till vuxen med funktionsnedsättning kan koppla av, göra egna aktiviteter eller ge syskon lite mer uppmärksamhet. För att personen ska ha rätt till avlösare krävs ett biståndsbeslut. Ofta handlar det om 15–30 timmar i månaden på dagar, kvällar eller helger. I utbyte får du känna att du gör värdefull skillnad för familjen.
15–30 timmar i månaden
Du är timanställd och har timlön.
Som kontaktperson är du ett personligt stöd i vardagen för en tonåring eller vuxen med funktionsnedsättning. Du blir någon att prata med och den som kan bryta ensamheten. Ni träffas en gång i veckan eller mer och hittar på något tillsammans, ni kanske går på bio eller tar en fika. Du är också den som finns där när det blir lite jobbigt och hjälper till att lösa praktiska saker eller situationer som dyker upp. I utbyte får du känna att du hjälper någon att utvecklas och att du gör något meningsfullt för en annan människa.
En träff i veckan.
Du har ett månatligt arvode och ersättning för omkostnader.
Som ledsagare gör du det möjligt för personer med funktionsnedsättning att delta i aktiviteter utanför hemmet. Du kan vara ledsagare åt både ungdomar och vuxna som behöver extra mycket stöd i vardagen. Du kan till exempel följa med till och från olika aktiviteter. Aktiviteterna kan till exempel bestå av besök hos vänner, träning, resor eller fritidsaktiviteter. I utbyte får du känna att du är det trygga sällskap som gör att personen kan vara aktiv och leva det liv hen vill.
10–30 timmar i månaden
Du är timanställd och har timlön.