Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Kvalitetsmässan 2019

Uppsala kommun deltog i Kvalitetsmässan. Mässans tema var Ett smartare samhälle. Uppsalas deltagande präglades av Tillsammans.

Uppsala kommun deltog i Kvalitetsmässan 12 - 14 november i Göteborg. Det gjorde vi för att utbyta erfarenheter, skapa nätverksmöjligheter och öppna för tänkbara samarbeten. Vi ville också väcka intresse för Uppsala kommun som arbetsgivare. Mässans tema var Ett smartare samhälle. Uppsalas deltagande präglades av Tillsammans.

I kommunens monter bjöd vi in till dialog för att göra besökare nyfikna på Uppsala – och för att vi är nyfikna på dem.

För att bygga ett gott liv i ett hållbart samhälle måste vi arbeta tillsammans. Därför är dialog och samverkan vårt främsta verktyg. Fler ska veta, förstå och kunna engagera sig i hur kommunen styrs och regionen utvecklas. På så sätt skapar vi framtiden, demokratin och ett hållbart Uppsala. Ett gott liv i ett hållbart Uppsala.

Vad behövs för ett väl fungerande samarbete?

Ordmoln tips på samverkan

I kommunens monter fick besökare lämna tips på vad som är viktigast för att samarbete ska fungera. Uppsala kommun delade inte ut några "give-aways", utan planterar istället ett träd för varje tips som kom in. Det blev sammanlagt 104 träd i östra Afrika. Tack till alla som bidrog! Väldigt många tips handlar om att lyssna och bygga tillit till varandra, om gemensamma syften och om att det behöver finnas en genuin vilja att samarbeta.

Några konkreta tips

  • Kill your darlings och lyssna på varandra.
  • Bygg tillitsfulla relationer och stärk helhetssynen och systemperspektivet hos dig och alla runtom!
  • Berätta för andra vad ni gör. Fråga andra hur de gör. Be om hjälp av andra för att lösa behoven.
  • Använd tvärsektoriella team för att jobba med komplexa utmaningar.
  • Mindre hierarki, mer nätverk och autonoma team.
  • Utveckla tillitsbaserad styrning – ger mer effektivt arbete och mer handlingsutrymme för medarbetare.
  • Mod – lyfta saker när det skaver, transparens, tydligt mål och syfte.
  • Sätt medborgaren i centrum på riktigt!
  • Att lita på sina medarbetare. Att veta att alla idéer är välkomna. Då skapar man ett bra arbetsklimat.
  • Prestigelöshet och ett vi-tänk.
  • Skapa utrymme för att vi i verksamheten tillsammans kan ta ansvaret för vårt kärnuppdrag och inte drunkna i önskelistor.
  • Ta vara på samarbetspartens kunskaper och idéer. Tro inte att du vet bäst.
  • Gemensam kompetensutveckling.
  • Skapa en kultur där det är ok att göra fel.
  • Hjälp andra att lyckas. Var nyfiken!

Seminarier

Vi medverkade i fyra temaseminarier (öppen scen, 30 min) och ett konferensseminarium.

Öppen scen – tisdag 12 november

Tema: Skola och utbildning
16.00 Tillsammans för studentmössan – redan från förskolan
Kommuner behöver ha barnets resa genom utbildningssystemet i fokus – inte de administrativa gränserna. Uppsala har under de senaste fyra åren gått från en splittrad till en samlad styrning av skolan. Hur har det gått till?

Förskolechef Erik Ojala, grundskolechef Ingela Hamlin och gymnasiechef Christine Kastner Johnson.

Öppen scen – onsdag 13 november

Tema: Hållbarhet/Smartare samhälle
10.00 Tillsammans når vi lägre
Kommuner behöver underlätta lokal samverkan för att lösa komplexa samhällsutmaningar. Uppsala klimatprotokoll firar snart tio år och innehåller företag, organisationer, myndigheter, och universitet. Hur kan kommuner göra för att underlätta samverkan med många olika organisationer över tid?

Björn Sigurdson, klimatstrateg och samordnare för Uppsala klimatprotokoll.

Tema: Vård och omsorg
11.30 På egna ben –  tillsammans för självständighet
Antalet ensamkommande barn som kom till Sverige ökade kraftigt mellan 2005 och 2015. Kommunerna var inte rustade för det, utan fick ta till både dyra och dåliga lösningar. Hör hur Uppsala ställde om verksamheten så att insatserna blev både bättre och billigare.

Enhetschef Johan Eikman och biträdande avdelningschef Ann-Christine Dahlén.

Tema: Ledarskap och utveckling
13.45 Värderingsstyrning i en stor kommun  –  går det att få till?
Få företag har en så stor bredd i sin verksamhet som en kommun. Går det verkligen att hitta gemensamma värderingar som inte blir helt urvattnade? Hör hur Uppsala har tagit hänsyn till olikheterna och skapat en plattform för utveckling och engagemang.

Kvalitetschef Maria Ahrgren och HR-direktör Anna Bittner.

Konferensscen – onsdag 13 november

15.30 Prisregn över Uppsala – hur gick det till?
Uppsala kommun har under de senaste åren fått många priser och utmärkelser. Finns det några gemensamma orsaker till det? Kommunledningen har tagit tydliga steg från en organisation som bestod av avgränsade öar till en hel kommun med en bättre förmåga till samarbete. Föredragshållarna berättar om arbetet bakom priser och utmärkelser och hur helheten numera går före delarna.

Joachim Danielsson, stadsdirektör, Ingela Hagström, utvecklingsdirektör och Sara Eriksdotter Bjurström, chef för strategisk planering.

Ytterligare seminarier där kommunens medarbetare deltog

1. Värna demokratin genom goda förutsättningar för förtroendevalda
Utvecklingen av det demokratiska samtalet hårdnar och förtroende valda möts av hotoch hatfulla uttryck, både digitalt och i mötet med medborgare. De är valda för uppdrag där de ska kunna föra dialog med medborgarna, prioritera i svåra frågor samt fatta beslut. Beslut i frågor som rör service och tjänster som påverkar medborgarnas vardag, men även frågor som berör hur utvecklingen ska formas av den kommun/ region där de bor, lever och verkar. Vilket ansvar bör kommuner och regioner ta för de förtroendevaldas trygghet i deras uppdrag?

Konferenspunkt 65, 13 november, 08.50-10.10
Medverkande: säkerhetssamordnarna Joakim Hagetoft, Lysekil och Engla Bertolino, Uppsala samt Anna Gavell Frenzel, BRÅ och Anna-Lena Pogulis, SKL.

2. Hållbar upphandling för att realisera Agenda 2030
I Sverige behöver vi arbeta mer med mål 12 i Agenda 2030, som avser hållbar konsumtion och produktion. Hur kan kommuner och regioner i sitt arbete med att uppnå dessa mål använda upphandling som ett verktyg? Hållbar upphandling är en strategisk ledningsfråga. Vi får ta del av konkreta exempel från Göteborgs Stad om Hållbara måltider, och Uppsala kommun om jakten på plasten.

Konferenspunkt 103, 13 november, 15.30-16.30
Medverkande: Ylva Svedenmark, hållbarhetsansvarig SKL Kommentus, Anita Olofsson Enquist måltidscontroller, Göteborgs Stad, Ann Sagvall, upphandlingsledare Göteborgs Stad samt Susanne Afzelius, upphandlingschef Uppsala kommun. Moderator: Karin Peedu, SKL.

3. Klimatet angår oss alla!
Klimatförändringarna påverkar hela världen. Regeringar och överstatliga organisationer som t ex EU sätter strategier för klimatarbetet. Men vad kan man göra på kommunnivå? Möt två kommuner som har höga ambitioner när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser och som sätter tydliga mål för vägen mot ett fossilfritt samhälle. Där satsningar på hållbara transporter, mobilitet och förnybar energi är i fokus. Och där politiker och tjänstemän vågar ta svåra beslut för att nå målen.

Konferenspunkt 114, 14 november, 08.30-09.50
Medverkande: Björn Sigurdson, klimatstrateg Uppsala, som utsågs till Världens bästa klimatstad 2018 och Heidi Sørensen, direktör Klimatavdelningen Oslo, som är Europas miljöhuvudstad 2019. Moderator: Karin Klingenstierna, journalist.

Läs mer

Läs mer om Uppsala kommuns prisregn

Läs mer på Kvalitetsmässan 2019