Den 1 januari 2022 begränsades genomfartstrafiken på Kungsgatan, vilket innebär påbjuden körriktning i höjd med Vaksalagatan. Påbudet är en del i kommunens arbete med att få en tillgängligare stadskärna samt renare och säkrare stadsmiljö.
Oavsett om man väljer att åka kommunalt, gå, cykla eller ta bilen, ska det vara lätt och smidigt att ta sig fram i Uppsalas centrala delar. Kungsgatan är hårt trafikerad och då bland annat av genomfartstrafik vilket, vid vissa tidpunkter, har påverkat framkomligheten för kollektivtrafiken.
För att motverka problemet har Uppsala kommun som ett första steg nu infört en trafikreglering om påbjuden sväng, i höjd med Vaksalagatan på Kungsgatan. Detta gäller för all motortrafik förutom utryckningsfordon, kollektivtrafik och tunga lastbilar (på grund av höjden).
Kommunens mål är en säker, trygg trafikmiljö och en tillgänglig stadskärna. När en trafikreglering genomförs kan det innebära ökad trafik på intilliggande gator och kvarter. För att se över hur regleringen påverkar genomförs kontinuerliga trafikmätningar samt att man filmar med drönare över området. Utifrån resultatet kommer Uppsala kommun att se över om det krävs fler åtgärder än nedan listade.
Påbudsskyltar har satts upp. Kommer man med bil
Om du inte väljer att åka kommunalt eller ta dig in till stadskärnan på annat sätt och behöver ta bilen finns det flera alternativa vägar för att undvika Kungsgatan.
Väljer du att ta bilen in till centrum finns det flera parkeringsområden att välja mellan. Illustrationen visar hur man tar sig till det mest populära parkeringarna.
När antalet bilar minskar blir det lättare för bussarna att ta sig fram på Kungsgatan. Det blir färre köer, vilket gör bussfärden snabbare och smidigare. Utmed Kungsgatan finns flera busshållplatser varifrån du lätt tar dig vidare inne i stan.
För dig som väljer att ta cykeln kommer du att kunna ta dig fram säkrare via Kungsgatan när genomfartstrafiken försvinner. I Uppsala tätort finns 45 mil cykelvägar och inne i stan finns flera cykelparkeringsplatser.
En karta som visar alla cykelvägar finns här.
Anser man att det finns särskilda skäl att man måste nyttja Kungsgatan för att ta sig till en viss punkt finns det möjlighet att ansöka om dispens. Detta gör man via denna sida.
Kommunens mål är en säker, trygg trafikmiljö och en tillgänglig stadskärna. Att införa en trafikreglering kan innebära att intilliggande gator och kvarter behöver förstärkning i form av hastighets- och framkomlighetsbegränsande åtgärder för att öka säkerheten.
Bland annat
Kungsgatan har under lång tid belastats tungt av genomfartstrafik och är idag en av de mest luftförorenade gatorna i Sverige. Höga halter av kvävedioxider och andra miljöfarliga partiklar har uppmätts tre år i rad, se tabellerna nedan. Luftföroreningarna kommer bland annat från vägtrafik, slitage av vägbanor, däck och bromsar.
Vid mätningar som gjorts på Kungsgatan har nedanstående värden uppmätts, där vi bland annat har mätt halten av kvävedioxid (NO2). Enligt normen för kvävedioxid (NO2) får dygnsvärdet 60 mikrogram/kubikmeter inte överskridas mer än 7 gånger/år.