Många faktorer spelar in för att trafiken ska flyta på och fungera på ett säkert sätt. Du som bilist, cyklist eller gångtrafikant har stor inverkan. Beroende på hur väl du kan reglerna och anpassar dig efter olika trafiksituationer påverkar du din egen och andras trafiksäkerhet.
Som en trafikant med TrafiQ följer du trafikreglerna, men anpassar också ditt förhållningssätt beroende på hur trafiksituationen ser ut. Du behöver därför använda både hjärna och hjärta i trafiken.
För att ha TrafiQ behöver du
Många olyckor sker i mörker, men olycksrisken ökar redan vid skymning. Cyklister ska enligt lag ha cykellysen med vitt eller gult ljus fram och rött ljus bak. Dessutom behövs vit reflex fram, röd baktill och orangegul åt sidan. Cykelhjälm och reflexväst ökar säkerheten ännu mer. Som mörkklädd gångtrafikant syns du på cirka 25 meters avstånd av en bil med halvljus utan reflexer, med bra reflexer syns du på 125 meter. Reflexerna ger alltså bilister bra möjlighet att anpassa farten eller bromsa in i tid. Tänk däremot på att reflexer blir gamla efter några år och behöver bytas ut.
Se fullständiga regler för utrustning på Transportstyrelsens webbplats.
Har du koll på alla som rör sig runt dig i trafiken? Vilka hinner du se och vilken hjälp har du av att andra utrustar sig rätt? För bästa möjliga upplevelse behöver du VR-glasögon och öppna upp filmerna på Youtube. Men du kan också se filmerna som vanligt i din mobiltelefon eller dator i webbläsaren Google Chrome. Då använder du muspekaren för att flytta runt din vy i 360 grader.
Dekalerna innehåller budskap om gällande trafikregler och påminnelser om att ta det lugnt och se sig för. På 50 platser inom Uppsala kommun har vi placerat ut dekaler på marken.
En trafiksituation kan förändras snabbt. Det krävs inte mycket för att sätta sig själv och andra trafikanter i osäkra eller till och med livshotande situationer.
För att skapa förståelse för hur det kan kännas att uppleva en farlig trafiksituation erbjuder vi två filmer som du kan se i virtual reality (VR) sett från en bilists eller en cyklists synvinkel.
För bästa möjliga upplevelse behöver du VR-glasögon och öppna upp filmerna på Youtube. Men du kan också se filmerna som vanligt i din mobiltelefon eller dator i webbläsaren Google Chrome. Då använder du muspekaren för att flytta runt din vy i 360 grader.
Observera hur mycket eller lite du hinner se i trafiksituationerna. Fundera också över om du ser något som bilisterna, cyklisterna och gångtrafikanterna borde göra annorlunda för att öka trafiksäkerheten.