Så kan kommunen möta trenden avtagande folkökning och förändrad befolkningsstruktur
Befolkningsutvecklingen i Uppsala gör att efterfrågan på kommunala tjänster ökar och ställer krav på anpassning av den kommunala verksamheten inom vård, skola och omsorg men också den byggda miljön och infrastrukturen, inklusive bostäder, vatten, avlopp och elförsörjning. I flera fall behövs svåra avvägningar mellan ökande behov på kort sikt och lägre behov på lång sikt göras.
- Beredskap för en ökande folkmängd med fler äldre. Ökande behov av och förväntningar på välfärdstjänster kan bli svåra att möta. För att fortsätta erbjuda välfärdstjänster som är resurseffektiva och har god kvalitet kan nya arbetssätt och verktyg nyttjas, inklusive digitalisering och AI, välfärdsteknik och en ökad samverkan såväl inom kommunkoncernen som med externa aktörer.
- Säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen. Arbetsgivare behöver underlätta och skapa incitament för fler äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden. Vuxenutbildning, arbetsmarknadsanställningar och integrerade språk- och yrkesutbildningar kan bidra till kompetensförsörjningen. Möjligheterna att attrahera och utveckla den kompetens som krävs i en föränderlig verksamhet kan stärkas genom goda arbetsvillkor, nya metoder och arbetssätt och goda förutsättningar för chefs- och ledarskap. Tydligt definierade roller och ansvarsområden för rätt kompetens på rätt plats bidrar till en effektiv och hållbar arbetsfördelning.
- Utveckla ett mer äldrevänligt samhälle. Olika anpassningar kan göras av verksamheter, fysiska och digitala miljöer utifrån de äldres perspektiv och behov. Genom samverkan mellan till exempel kommun, region, universitet och intresseorganisationer kan stöd och kunskap utvecklas.