Så kan kommunen möta trenden miljö- och klimatförändringar
- Prioritera områden med stor klimatpåverkan. Systemskiften och åtgärder inom områden som energiförsörjning, transport, arbetsmaskinsanvändning, material- och konstruktionsval inom bygg- och anläggning samt utfasning av fossil plast behöver prioriteras. Utbyggnaden av fossilfria transporter och infrastruktur som underlättar för gående, cyklister, kollektivtrafik samt biogas- eller vätgasfordon bör fortsätta. El-, avfalls- och transportsystem behöver integreras och metoder för negativa utsläpp behöver etableras.
- Öka samhällets förmåga att möta klimatförändringar. Bebyggelsestrukturen, de samhällstekniska systemen samt vatten- och livsmedelsförsörjningen behöver anpassas för att hantera klimatförändringar och så att verksamhet kan bedrivas även under extrema väderförhållanden som till exempel översvämningar och värmeböljor. Miljöaspekter av samhällsbyggnadsprocesser måste utvärderas mer genom tidiga risk- och konsekvensanalyser. Ekosystemtjänsterna behöver lyftas och integreras i samhällsplaneringen och i samarbeten med fastighetsägare och andra lokala företag och organisationer.
- Arbeta avfallsförebyggande och utveckla cirkulär ekonomi. Kommunen behöver öka återanvändning och samutnyttjande i linje med den nationella strategin för cirkulär ekonomi och handlingsplanen för omställning av Sverige. Kommunen ska främja cirkulära affärsmodeller och delningsekonomi.
- Samarbeta för klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling. Kommunen behöver inkludera miljö- och klimatperspektiven i sin verksamhet och påverka externa verksamheter i samma riktning. Upphandling, fysisk planering och infrastruktur behöver utvecklas och samarbetet mellan kommunens verksamheter öka. Företag och andra aktörer bör samlas i samarbeten som fokuserar på innovation och miljö- och klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling.