Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Så kan kommunen möta trenden ojämlikhet, levnadsförhållanden och folkhälsa

  • Stärka folkhälsoarbetet, värna ungas välmående och motverka framtida marginalisering. Det behövs ett ökat fokus på det som stärker människors hela livssituation, skapar mening och sammanhang, stärker individers egna förmågor och resurser samt gynnar hälsosamma levnadsvanor. Både arbetsgivare och välfärdsleverantörer kan arbeta för att tidigt identifiera behoven, ge förebyggande insatser och ge extra stöd till utsatta grupper. Ungas trygghet, delaktighet och hälsa kan främjas genom mer hälsofrämjande och förebyggande arbete riktat både till barn och unga samt deras vårdnadshavare. Resurser och samordnade insatser kan bidra till att kompensera för ojämlika uppväxtvillkor och att fler ska få en lyckad skolgång med slutförd gymnasieutbildning.

  • Förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Arbetslöshetens utmaningar kan mötas i nära samverkan mellan kommun, region, stat, näringsliv och civilsamhälle. Både tillgång till och kvalitet i utbildningar är viktiga faktorer för att möta en ökande långtidsarbetslöshet, få fler personer i arbete och säkra kompetensförsörjningen.

  • Bidra till att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden och verka för goda och jämställda arbetsvillkor. För att bryta könsskillnaderna i studieval, möjliggöra livslångt lärande och främja kvinnors företagande kan praktikplatser, en utvecklad studie- och yrkesvägledning och uppstartsverksamhet bidra. Goda arbetsförhållanden och ett förebyggande arbetsmiljöarbete främjar jämställda arbetsvillkor.

  • Främja möten mellan samhällsgrupper och eftersträva en bostadsförsörjning som bidrar till att minska boendesegregationen. Genom rumslig integration kan förutsättningar för möten mellan olika områden och grupper öka. En blandad bebyggelse, bostäder och mötesplatser för alla samhällsgrupper bör eftersträvas. För att möjliggöra goda boendealternativ för alla livsskeden och samhällsgrupper kan bostadsutbudet behöva kompletteras med lokala bristsegment. Behoven av bostäder med lägre boendekostnad är stora.