Så kan kommunen möta trenden samhällsklimat, hot och demokratins förutsättningar
- Stärka framtidstron och öka samhörigheten. Resurser kan användas på ett sätt som stärker förutsättningarna för en ökad samhörighet och jämlika levnadsförhållanden. Planering och placering av verksamheter kan beakta verksamheternas potential att underlätta möten mellan olika samhällsgrupper.
- Förstärka demokratiska värden och inflytande. Den lokala demokratin och samverkan mellan kommun, föreningsliv och näringsliv kan utvecklas. Ökade möjligheter till inflytande och aktiv brukarmedverkan kan skapa större tillit och delaktighet.
- Öka öppenhet och kontroll. Invånarnas förtroende och demokratins legitimitet kan stärkas genom öppenhet kring beslut och prioriteringar. Tydlig och saklig kommunikation är ett sätt att motverka ryktesspridning eller desinformation, liksom god tillgänglighet både fysiskt som digitalt. Skärpta kontroller kan bidra till att undvika relationer med företag och organisationer som utnyttjar de offentliga systemen, fuskar, bryter mot regler i arbetslivet eller som kan kopplas till brottslighet.
- Försvåra för välfärdsbrott och otillåten påverkan. Genom att utveckla kontrollsystem och samverka internt och externt kan välfärdsbrott och otillåten påverkan förhindras vid till exempel upphandling, avtalstecknande, utbetalningar och anställning.
- Främja digital delaktighet. Alla samhällsgrupper behöver goda förutsättningar för digital delaktighet. Digitala kontaktytor och hybridlösningar kan utvecklas för att bättre möta verksamheternas och invånarnas behov. Samtidigt behöver alternativa tjänster och kontaktvägar finnas tillgängliga för de invånare som inte lätt tar del av digitalisering och ny teknik.
- Bli en kommun fri från diskriminering, trakasserier och våld. Både som välfärdsleverantör och som arbetsgivare behöver Uppsala kommun vara förberedd på och agera mot diskriminering, trakasserier och våld.