Så kan kommunen möta trenden teknikutveckling, digitalisering och delaktighet
- Helhet och säkerhet i digitaliseringen. Kommunen behöver ta ett långsiktigt helhetsgrepp om digitaliseringen och hantera såväl juridiska som praktiska aspekter. För att möta cyberhot och avancerad brottslighet, däribland välfärdsbrottslighet, behöver kompetens säkras och samverkan ske på lokal, nationell och internationell nivå, inklusive myndighetsgemensam tillsyn. Det är centralt att kommunens medarbetare är tränade i datasäkerhet.
- Använda datadrivet beslutsfattande för samhällsnytta. För att datadrivet beslutsfattande ska kunna användas i stor skala behöver kommunen fortsätta digitalisera sina processer, kvalitetssäkra och systematisera informationsförvaltningen. Den digitala infrastrukturen behöver stärkas med målsättningen att förbättra beslutsunderlagen. Den stora datamängder som digitaliseringen ger behöver hanteras strategiskt och koncernövergripande för att förväntningarna på utveckling och effektivisering ska kunna infrias.
- Främja digital delaktighet. Kommunen behöver utveckla förutsättningarna för digital delaktighet för alla samhällsgrupper. De digitala kontaktytor och hybridlösningar som användes flitigt under covid-19-pandemin kan utvecklas än mer för att möta verksamheternas och invånarnas behov. Samtidigt behöver alternativa tjänster och kontaktvägar finnas tillgängliga för de invånare som inte lätt tar del av digitalisering och ny teknik.
- Stärka den digitala ekonomin. Uppsala behöver förstärka förmågan att möta och dra nytta av strukturomvandlingen, säkra kompetensförsörjningen inom området och utnyttja de styrkor som finns i det regionala innovationssystemet. Kommunens näringslivsarbete behöver främja dynamik, förnyelse och konkurrenskraft kopplat till digitaliseringen. Kompetensen att erbjuda utbildningar och evenemang digitalt bör utvecklas.
- Säkra energiförsörjningen. Uppsala ska medverka till omställningen av energisystemet, investera för energieffektivitet och ha redundans för samhällsviktiga verksamheter.