Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Har du en brandman på din arbetsplats?

I dag den 5 september är det Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker ut som deltidsbrandman när larmet går. Har du en brandman på din arbetsplats?

En kvinnlig brandman sitter vid sitt skrivbord
Sara Åkerfelt, vikarierande brandinspektör och deltidsbrandman i Björklinge.

Om Brandman på jobbet-dagen

Brandman på jobbet-dagen är till för att synliggöra och hylla både brandmän och deras huvudarbetsgivare. Samtidigt kan den speciella dagen öka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Under den här dagen bär brandmän runt om i Sverige något från räddningstjänsten, exempelvis en t-shirt, ett larmställ, en hjälm eller en uniform på sina vanliga jobb den dagen.

Sara Åkerfelt är vikarierande brandinspektör som jobbar med extern utbildning och är deltidsbrandman i Björklinge och även tjänstledig förskollärare vid Lekterapin, Akademiska sjukhuset. Vi frågade Sara på vilket sätt hennes kunskaper som deltidsbrandman kan vara till nytta på hennes ordinarie arbetsplats och vad det innebär för henne personligen att ha den här samhällsviktiga uppgiften.

- I brandskyddutbildningar känner jag att de erfarenheter jag får genom att vara deltidsbrandman gynnar mig när jag ska lära ut till andra. Att kunna delge om verkliga händelser gör att deltagare kan relatera till hur viktigt det är med kunskap och brandförebyggande arbete.

Att få träffa och stötta människor i olika krissituationer ger mig mycket som person. Även den utbildning jag fått och får gynnar mig både i mitt yrke och som privatperson. På brandstationen finns mycket gemenskap och en god samanhållning med kollegorna, vi rycker ut, övar, har fysträning och gemensamma aktiviteter tillsammans.

– I och med den här kampanjen där vi synliggör våra deltidsbrandmän hoppas vi att flera får upp ögonen för hur deltidsbrandmännen och deras huvudarbetsgivare ställer upp i samhällets tjänst, säger Jörgen Olsson som är enhetschef för Uppsala brandförsvars deltidsbrandstationer.

Deltidsbrandman (räddningspersonal i beredskap)

Inom Uppsala brandförsvar finns cirka 270 deltidsbrandmän och styrkeledare på 14 deltidsstationer i Tierp, Uppsala och Östhammar och av Sveriges närmare 16 000 brandmän är omkring 10 500 deltidsanställda – eller räddningspersonal i beredskap som det också heter. Deltidsbrandmännen är alltså en viktig och bärande del av räddningstjänsten i Sverige, särskilt utanför tätorterna.

För att allt ska fungera måste det finnas arbetsgivare som är villiga att släppa i väg sina anställda när larmet går.

Du kan passa som deltidsbrandman även om du inte tror det. Låter det intressant?

Läs mer på Uppsala brandförsvar om att vara deltidsbrandman  

Bakom kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen” står Sveriges räddningstjänster genom RRB – Räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor.