Myrbergska gården ligger i hjärtat av Luthagen och har 51 lägenheter fördelade på tre avdelningar. Två för boende med demenssjukdomar och en avdelning för personer som behöver omvårdnad.
Det senaste året har de satsat extra för att höja de boendes livskvalitet och minska ofrivillig ensamhet.
Satsningen består av
- daglig taktil massage för de boende som är demenssjuka
- ett nytt sinnesrum
- fler valfria aktiviteter för de boende
- en trivsam måltidsmiljö.
– Med nya rutiner för personalen och sex extra tjänster där personer som läser SFI ger avlastning i enklare sysslor, har vi frigjort tid så att ordinarie personal får mer egen tid för varje boende, berättar Iryna Eriksson, verksamhetschef på Myrbergska gården.
Nytt sinnesrum invigdes i januari
På Myrbergska gården finns sedan i januari ett sinnesrum för de boende. Att använda sig av sina sinnen är extra viktigt för personer med demenssjukdom. Musik, foton och bekanta saker att röra vid, kan hjälpa dem att minnas händelser och relationer.
–Vi har till exempel pussel med bilder på djur, hus och fordon och andra motiv som är bekanta. Vi har också minnesspel, taktila mattor och bollar, dockor och gosedjur som ger känslan av att hålla i en riktig bebis och ett husdjur, berättar Iryna Eriksson.
Rummet används på flera sätt. De boende som är demenssjuka får komma hit varje dag för att få taktil massage. De boende kommer också hit för gemensamma aktiviteter tillsammans, eller en fin stund med sina anhöriga.
I sinnesrummet är belysningen dämpad och det spelas lugn klassisk musik. Tapeterna har havstema och runt om i rummet står vackra lampor med fiskar som långsamt rör sig och byter färg.
– Syftet med rummet är ge de boende en chans att byta miljö, få tid för avslappning och egen tid med personalen. Sinnesrummet har redan ökat trivseln både för de boende och personalen, säger Iryna.
Taktil massage som arbetsredskap minskar oro och ångest
För ett år sedan införde personalen taktil massage som ett arbetsredskap för att minska ofrivillig ensamhet bland de boende. Ett tjugotal av personalen har gått en utbildning i taktil massage enligt Taktipro-metoden som är godkänd av Socialstyrelsen. Taktil massage är en långsam form av massage med mjuka handrörelser över händer, fötter och rygg. Den ökar kroppens nivå av kroppens eget lugn och ro-hormon, oxytocin.
Kajal Razdar som arbetar som undersköterska på Myrbergska gården är en av dem som gått utbildning i taktil massage.
– Det ger mycket tillbaka till oss i personalen att ge taktil massage. Jag blir själv väldigt lugn och känner mig mindre stressad på jobbet. Det märks verkligen att de boende uppskattar det. Ofta får jag en spontan kram när jag ger massage, berättar Kajal Razdar.
Det är vanligt att den som har en demenssjukdom känner sig ledsen, orolig och arg. På Myrbergska gården började de därför med att först införa taktil massage för de boende som ofta har oro och ångest.
– Vi har snabbt sett positiva effekter av den taktila massagen. Många boende sover bättre och det är lugnare på avdelningarna. I många fall behöver vi inte ge lugnande eller smärtstillande medicin längre. Jag tycker att det är fantastiskt att jag med hjälp av bara beröring kan minska en persons ångest och oro. Det är ett kvitto på att det här är rätt, säger Kajal Razdar.
Ökat antalet aktiviteter
Den tredje satsningen för att öka de boendes livskvalitet är att öka antalet valbara aktiviteter. På en anslagstavla på en av avdelningarna står veckans schema med bland annat sittgympa, bingo, och frågesport.
–Flera boenden har önskat mer motion. Så vi har till exempel köpt in en träningscykel som är anpassad för den som sitter i rullstol. Vi har också ökat antalet pass med sittgympa. Vi ordnar också gemensamma promenader till olika platser och utflykter med lådcykel, berättar Selsela Samady, undersköterska och teamledare.
Satsar på måltiderna
Som en del i satsningen ingår även maten och måltidsmiljön.
– Måltider är något som ligger mig varmt om hjärtat. Maten betyder mycket för äldres hälsa och livskvalitet. Vi arbetar för att förebygga undernäring och öka matlusten hos våra boende, berättar Silviasystern *Antonieta Arancibia.
Varje avdelning har en stor tv i matsalen som visar naturbilder och spelar lugn klassisk musik under måltiderna. Personalen loggar hur de boende ätit varje dag och följer också regelbundet upp de boendes vikt och näringsintag.
– Vi kompletterar maten som vi får från Seniorköket med färska kryddor, grönsaker och mer frukt. Vi bakar varje dag och bjuder på två matiga mellanmål. Sen avsätter vi minst en timme till måltiderna, så att de boende kan äta i lugn och ro och hinna ta en portion till, berättar, Antonieta.
Brukarundersökningen talar sitt tydliga språk
Under 2023 gjorde boendet en brukarundersökning där de boende fick svara på frågor om sin trivsel. Undersökningen visar en positiv kurva uppåt för 2023. 100 procent svarade till exempel att personalen bemöter dem på ett bra sätt och att det känns tryggt att bo på Myrbergska gården.
–Vi har kommit en bra bit på vägen med våra satsningar under året. Samtidigt finns det mycket kvar att förbättra och vi försöker att utvecklas tillsammans varje dag, säger verksamhetschef Iryna Eriksson.
*En Silviasyster arbetar med bemötande och handleder personalen i konkreta situationer, för att hela tiden förbättra personalens kunskap och kompetens.