Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Allvarliga händelser inom äldreomsorgen

Under veckan har media rapporterat om en allvarlig händelse där en brukare har polisanmält en medarbetare inom hemtjänsten för våldtäkt. Den misstänkta medarbetaren är avskedad.

Vård- och omsorgsförvaltningen har jobbat vidare med utredningen och idag har det kommit fram uppgifter om fler allvarliga händelser. Det gäller ytterligare en misstänkt våldtäkt och ett misstänkt sexuellt ofredande. Båda händelserna har anmälts till polisen.

- Jag är djupt bedrövad över det som kommit fram. Förvaltningen fortsätter nu med den fördjupade utredningen för att säkerställa att alla uppgifter kommer fram. Vi samarbetar med polisen i detta, säger Lenita Granlund, förvaltningsdirektör vård- och omsorgsförvaltningen.

Uppsala kommun gör också en lex Sarah-anmälan av händelserna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Stöd vid frågor och oro

- Vi förstår att detta väcker starka känslor och att många är oroliga och arga. Ingen som har hemtjänst ska behöva uppleva något liknande, säger Rasmus Sundström, avdelningschef äldreomsorg.

Du som har hemtjänst eller är anhörig kan kontakta:

  • Verksamhetschef: Du som har hemtjänst kan kontakta verksamhetschefen om du har frågor, känner oro eller kanske vill berätta om du har varit med om något liknande. Verksamhetschefen för din hemtjänst finns tillgänglig även under helgen.
  • Anhörigcentrum: Hit kan du eller dina anhöriga vända er för samtalsstöd. Ordinarie öppettider, måndag–fredag: 9.00–15.00 Lunchstängt: 12.15–12.45. Extra öppettider 7–8 september: 9.00–15.00 Lunchstängt: 12.15–12.45.
  • Biståndshandläggare: Vänd dig till din biståndshandläggare om du vill diskutera din hjälp från hemtjänsten eller har andra frågor.

Anhörigcentrum erbjuder stöd till den som är anhörig till någon som är långvarigt sjuk, har en funktionsnedsättning eller demens. Här kan anhöriga få samtalsstöd och hjälp att hantera sina tankar och känslor i en svår situation.

Med anledning av det ökade behovet har Anhörigcentrum utökat sina öppettider och förstärkt bemanningen för att kunna fånga upp anhörigas oro och frågor.

Varmt välkommen att ta kontakt om du, eller någon i din närhet, behöver stöd eller vägledning.

Telefonnummer till Anhörigcentrum: 018-727 92 00

För mer information, besök Anhörigcentrums webbbplats.