Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Bättre och bättre luft varje år

De senaste mätningarna av luftkvaliteten i Uppsala visar tydligt på en positiv utveckling. Luftkvaliteten följer en trend med bättre och bättre luft. Förbättringen är större än prognoserna visat.

Fasad av stor grön skolbyggnad och en gata

På den vältrafikerade Kungsgatan har både miljökvalitetsnormer och nationella miljömål för partiklar och kvävedioxider klarats under 2023, vilket inte skett på många år. En mätning som utfördes under ett halvår vid Vaksalaskolans gård visar liknande resultat. Det uppmättes låga nivåer av partiklar och kvävedioxider, som ligger nära de bakgrundsnivåer som finns i stadens luft.  Senaste mätningen visar att värdet för kvävedioxid i luften har halverats sedan 2018.

– Det är glädjande att luften i Uppsala äntligen förbättras. Detta är något vi har jobbat hårt för, och vi har all anledning att känna stolthet. Det kan upplevas som besvärligt att skifta till mindre biltrafik i centrala staden, men det ger resultat. Genom att vi som kan ger upp lite av vår bekvämlighet får vi renare luft och Uppsalaborna bättre hälsa. Det är en insats som verkligen lönar sig, säger Klara Ellström (MP), ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

En mätning vid Vaksalaskolans gård visar på liknande resultat. Mätningen utfördes i Östra Sveriges luftvårdsförbunds regi under ett halvår. Länk till mätresultaten. (PDF, 1 MB)

Trots dessa framsteg finns det ingen helt säker nivå av luftföroreningar. I Uppsala kommun fortsätter därför arbetet med att förbättra luftkvaliteten.

Mätningar av luftkvalitet

I Uppsala mäts och övervakas luftkvaliteten på flera platser i enlighet med EU luftkvalitetsdirektiv och svensk lagstiftning. Bland de luftföroreningar som regleras finns kväveoxider, kvävedioxid, svaveldioxid, partiklar (PM10 och PM2.5), bly, bensen, kolmonoxid, ozon, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren.

Förutom de bindande gränsvärdena finns målsättningsnivåer som det nationella miljökvalitetsmålet "Frisk luft" och riktvärden från Världshälsoorganisationen (WHO). Målnivåerna har införts eftersom även låga nivåer av föroreningar kan skada hälsan.

Vi påverkas av vår luftkvalitet

Luftföroreningar orsakar årligen många förtida dödsfall världen över. Även om luften i Sverige är renare än i många andra länder, uppskattas cirka 7 600 svenskar årligen dö i förtid på grund av luftföroreningar. Föroreningarna kommer från flera källor, bland annat utsläpp från industrier, fordonstrafik och lokal uppvärmning med ved. Eftersom luftföroreningar sprider sig fritt över nationsgränser, påverkar ett lands utsläpp ofta andra länder.

Vi kan alla bidra till en bättre luftkvalitet

Som Uppsalabo kan du bidra genom att minska antalet bilresor och välja kollektivtrafik, cykel eller att promenera. Behöver du ta bilen, tänk på att använda motorvärmare och dubbfria vinterdäck under vintern. Då bidrar du till minskat partikelutsläpp. Har du en braskamin eller vedpanna, elda mindre och överväg gärna andra uppvärmningsalternativ.

På EU-nivå fortsätter arbetet med att förbättra luftkvaliteten. Ett nytt luftkvalitetsdirektiv kommer snart att antas. Det kommer innehålla striktare gränsvärden för kvävedioxid och partiklar. Sverige förväntas införa direktivet inom några år.