Samarbetet syftar inte bara till att skapa en mer inkluderande upplevelse för andra brukare inom LSS, utan också att ge de en chans att utveckla nya färdigheter och känna sig delaktiga i stadens kulturliv. Under några kvällar i november berättar bland annat Simon och Catharina om de olika ljusverken under en guidad tur.
– Vi är väldigt taggade, men inte så nervösa, säger Catharina.
Simon håller med.
– Jag har gjort tv också, ”Frågan är fri”. Så vi kan det här. Vi hoppas göra det här flera gånger och flera år framåt, säger Simon.
Utöver guidningarna bemannades kaffevagnen vid Odinslund av personer från LSS-verksamheten. Kaffesugna kunde där njuta av en varm kopp kaffe och samtidigt möta personer som vanligtvis arbetar på Uppsala kommuns dagliga verksamheter och LSS-boenden.
Agneta Schelén och Frida Persson, utvecklingshandledare inom staben Arbete och bostad är mycket positiva till samarbetet och ser fram emot flera evenemang framöver.
– Det är otroligt häftigt att se hur kontakter kan leda till något som detta. När vi hörde om initiativet tänkte vi direkt att det kunde göra skillnad för våra brukare i Uppsala och öka tillgängligheten. Det var en chans vi kände att vi måste ta, säger Agneta.
Kollegan Frida instämmer.
– När Destination Uppsala säger att de vill göra Uppsalas evenemang mer tillgängliga för den här målgruppen, då var det självklart att vi skulle köra på, säger Frida.
Satsningen är en del av ett större arbete för att öka tillgängligheten vid olika evenemang i Uppsala. Det är totalt 30 brukare som arbetar under Allt ljus på Uppsala i år, både vid kaffevagnen och som guider. De guidade turerna för brukare och av brukare är ett exempel på en mer tillgänglig och inkluderande stad för alla.
– Framöver vill Destination Uppsala fortsätta samarbeta med oss vid kommande evenemang som Kulturnatten och Valborg. Det är en fantastisk möjlighet att visa att alla har en plats att få vara med och delta, säger Agneta.