Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Entrépaviljong i Linnéträdgården vinner årets Arkitekturpris

Uppsala kommuns Arkitekturpris 2024 går till Paviljong Linnéträdgården. I motiveringen står bland annat att Linnéträdgården har fått en ny entré som ger en rikare upplevelse av den unika 1600-talsmiljön samtidigt som viktiga funktioner för besökarna löses på ett elegant sätt.

Uppsala kommuns arkitekturpris delades ut tidigare idag den 17 juni. Priset i år gick till arkitekt Jacob Hidemark på Hidemark & Stintzing för arbetet med att nytolka en klassisk trädgårdsarkitektur med paviljong och spaljéer.

Priset delades ut av juryn genom Uppsalas nya stadsarkitekt Martin Edfelt under en ceremoni på plats i Linnéträdgården. Medverkade gjorde Erik Pelling och Therez Almefors, kommunalråd och ledamöter i juryn. (I juryn ingick även Mattias Nordström, landskapsarkitekt, Anna Maria Ejdeholm, landskapsarkitekt och Ulla-Britt Wickström, arkitekt). Vid ceremonin närvarade representanter från byggherren Statens fastighetsverk och Uppsala Universitet som förestår verksamheten. Även riksantikvarieämbetet som har haft en viktig roll närvarade.

Arkitekturpriset är instiftat för att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det är tänkt att engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med en god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger. I år delades priset ut för femte gången. 

Juryns motivering

”Linnéträdgården har fått en ny entré som ger en rikare upplevelse av den unika 1600-talsmiljön samtidigt som viktiga funktioner för besökarna löses på ett elegant sätt. 

En öppning i planket mot Svartbäcksgatan leder besökaren via en förgård med café genom entrépaviljongen in till själva trädgården. Det ger en sekvens av nya rum som skapar ett värdigt sätt att röra sig mellan den omgivande stadens liv och lugnet i Linnés trädgård. 

Med en karaktär lånad från historiska trädgårdspaviljonger öppnar entrébyggnadens elegant svängda tak vyn mot Linnés bostadshus. De enkelt formade trädgårdsspaljéerna av sågat grönmålat virke ger den nya förgården väggar som med tiden kommer att kläs med växtgrönska och blomsterprakt. Med samma gestaltningsuttryck skapas även en pergola och en mindre kioskbyggnad på förgården. Ett gott samarbete har gett ett mycket elegant resultat utan större utsvävningar och där detaljering och utförande är av högsta kvalitet. 

Linnéträdgårdens entrépaviljong visar att ny arkitektur kan tillföra positiva värden till känsliga historiska miljöer om uppgiften hanteras med stor omsorg. 

Hänförande, självklart och med hög precision!”

Entrépaviljong Linnéträdgården 

Arkitekt: Jacob Hidemark

Byggherre: Statens fastighetsverk

Hyresgäst: Uppsala universitet

Läs mer

Arkitekturpriset - Uppsala kommun