Träffpunkter 65+ satsar på landsbygden och skapar fler möten mellan skolungdomar och äldre. Eleverna anlände till träffpunkten tillsammans med sina lärare, förväntansfulla inför aktiviteterna. På plats välkomnades de av seniorerna, bland dem syskonen Britta och Stig, som tyckte det skulle bli så roligt och såg fram emot att möta de unga besökarna.
RF SISU Uppland introducerade och ledde aktiviteten Push Pong – en variant där bollen ska passera under nätet i stället för över. Spelet som är lätt att lära sig och passar alla åldrar skapade snabbt stort engagemang bland både barnen och seniorerna. Rekordet blev imponerande 411 slag mellan en 80-åring och en 8-åring.
–Det är så kul, jag skulle kunna spela i flera timmar! säger Britta.
Initiativet med Push Pong kommer från RF SISU Upplands arbete inom ramen för deras Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med äldrenämnden. Målet är att introducera nya sätt att idrotta för äldre.
–Det här är ett jättebra exempel på hur vi kan öka samverkan mellan generationerna genom idrott, säger Christoffer från RF SISU Uppland.
Utöver Push Pong var det även frågesport och en mysig fikastund. Det bidrog till samarbete och de nyfikna skolbarnen fick även chansen att samtala med seniorerna.
–Det är roligt att vara här och prata med de äldre. Man får veta hur det var förr, berättar Alfons, 8 år.
Sedan augusti 2024 gör träffpunkter 65+ en satsning på landsbygden för att aktivt skapa fler möten mellan skolungdomar och äldre. Syftet är att främja generationsmöten där det viktigaste är själva interaktionen – att träffas och göra saker tillsammans. Projektledaren för satsningen Therese Rowa, förklarar hur meningsfulla dessa möten är.
–Eleverna kan förbereda sig i skolan och visa upp vad de har lärt sig, sjunga, uppträda eller delta i idrottsaktiviteter tillsammans med seniorerna. Jag ser både hur våra seniorer och hur glada eleverna blir när de får mötas. Det här projektet bidrar till något som kan vara det viktigaste för oss människor: KASAM, en känsla av sammanhang - och detta tillsammans över generationer vilket blir extra fint, säger Therese.
Fler aktiviteter är redan planerade framöver, inklusive luciatåg, gymnastikpass och brevväxling något som Britta är väldigt glad över.
–En annan skola har frågat om vi kan ha brevvänner, och jag tycker det låter underbart! Vi var 14 syskon i min familj, och jag kan nog berätta en hel del om hur det var förr, säger Britta.
Push Pong spelas redan på flera äldreboenden i Uppsala, men i Björklinge var det första gången aktiviteten genomfördes tillsammans med en skolklass. Läraren Maria var imponerad av hur engagerade hennes elever blev under dagen.
– Jag har sett så mycket glädje bland klassen, det är så fint att se! säger läraren Maria
Initiativ som dessa är viktiga för att skapa sociala mötesplatser inte minst på landsbygden när Uppsala är den kommun i Sverige med flest boende på landsbygderna. En satsning för social samvaro.