Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Har du en brandman på din arbetsplats?

I dag den 3 september är det dags för Brandman på jobbet-dagen. På arbetsplatser runt om i landet kan många då se vem som rycker ut som deltidsbrandman när larmet går. Kanske finns det en brandman på just din arbetsplats?

Deltidsbrandman Mikael Jeppsson
Deltidsbrandman Mikael Jeppsson.

Deltidsbrandmän – räddningspersonal i beredskap - kombinerar ofta ett vanligt jobb med beredskap som brandman var tredje till var fjärde vecka. Under beredskapsveckan är de redo att lämna arbetet eller familjen och snabbt rycka ut till de som är i nöd.

Brandman på jobbet-dagen är till för att synliggöra och hylla både brandmän och deras huvudarbetsgivare. Samtidigt kan den speciella dagen öka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

Under den här dagen bär brandmän runt om i Sverige något från räddningstjänsten, exempelvis en t-shirt, ett larmställ, en hjälm eller en uniform på sina vanliga jobb.

Vi frågade Mikael Jeppsson, verksamhetsutvecklare på Uppsala brandförsvar och deltidsbrandman/stationschef RiB i Björklinge, på vilket sätt hans kunskaper som deltidsbrandman kan vara till nytta på hans ordinarie arbetsplats och vad det innebär för honom personligen att ha det här viktiga samhällsuppdraget.

– När jag började som deltidsbrandman så fick jag ännu mer kunskaper kring brandskydd, sjukvård och första hjälpen, något som verkligen var till värde i min dåvarande tjänst på IKEA där jag arbetade med brandskydd. Utbildningen till deltidsbrandman och efterföljande yrkeserfarenhet ger massor av värdefulla kunskaper som är till värde på alla arbetsplatser. Jag fick djupare förståelse kring systematiskt brandskyddsarbete och varför det är viktigt att kontrollera sitt brandskydd, både på arbetsplatsen och hemma. Att dessutom kunna hjälpa till vid ett sjukdomsfall eller hjärtstopp känns toppen!

I mitt nuvarande arbete som verksamhetsutvecklare på brandförsvaret så innebär min tjänst som deltidsbrandman att jag kan ta med mig erfarenheter som jag har nytta av när jag arbetar med olika delar av brandförsvarets processer, så det är till nytta trots att min huvudarbetsgivare och arbetsgivare som deltidsbrandman är samma. Tidigare arbetsgivare, såsom IKEA och Uppsala universitet, var också bara positiva till att jag arbetade som deltidsbrandman, de såg erfarenheterna som jag fick genom yrket som värdefulla även för dem.

Det ger mig väldigt mycket. Jag är en person som tycker om att arbeta i grupp och hela yrket bygger på gruppdynamik och att tillsammans kunna lösa en mängd av olika problem och situationer på ett så effektivt, säkert och bra sätt som möjligt. Jag har tidigare hållit på med lagsport och kände mig väldigt hemma på stationen då det har många likheter med att vara med i ett lag, man ställer upp för varandra och arbetar tillsammans. Gemenskapen vi har på stationen, gemensamma träningspass och sammankomster vid sidan om jobbet gör att man kommer väldigt nära varandra och blir lite som en andra familj för varandra.

Alla förvaltningar har sedan några år tillbaka ett uppdrag att ge fler medarbetare möjlighet att kombinera sitt vanliga jobb med att arbeta som deltidsbrandman, eller räddningspersonal i beredskap som det också heter. 

– Du kan passa som deltidsbrandman även om du inte tror det, säger Jörgen Olsson, enhetschef räddningspersonal i beredskap på brandförsvaret.  Vi söker människor med olika bakgrund och erfarenhet. Huvudsaken är att du har ett stort engagemang och vill hjälpa andra.

Låter det intressant?

Läs mer och anmäl intresse: 
Brandman vid deltidsstationer (uppsalabrandforsvar.se )

Titta på en presentationsfilm:
Är du vår nästa brandman?

Deltidsbrandman (räddningspersonal i beredskap)

Inom Uppsala brandförsvar finns 280 deltidsbrandmän på 14 deltidsstationer i Tierp, Uppsala och Östhammar och av Sveriges närmare 16 000 brandmän är omkring 10 500 deltidsanställda – eller räddningspersonal i beredskap som det också heter.

Deltidsbrandmännen är alltså en viktig och bärande del av räddningstjänsten i Sverige, särskilt utanför tätorterna. För att allt ska fungera måste det finnas arbetsgivare som är villiga att släppa i väg sina anställda när larmet går.