Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Innovativ kamerateknik testas i Frodeparken

De kommunala ordningsvakterna som rör sig runt resecentrum har fått ett nytt innovativt hjälpmedel. Bevakningskameror i Frodeparken upptäcker händelser och skickar notiser till ordningsvakterna vid avvikande situationer. Det gör att ordningsvakterna kan agera snabbare och därmed har bättre möjligheter att förhindra att brott sker.

En ordningsvakt och en person står vid en stolpe som har en kamera installerad på sig.

Frodeparken i centrala Uppsala är en plats som stundtals upplevs som otrygg. Kommunen har blivit uppmärksammade på det genom bland annat dialoger med boende i området och löpande lägesbilder som kommunen tar fram.

Kommunen har gjort en analys om vad otryggheten kan bero på och har utifrån det tagit fram olika åtgärder. En av åtgärderna är nya bevakningskameror i parken som också kan påkalla ordningsvakternas uppmärksamhet.

– De nya kamerorna i Frodeparken har AI-teknik som automatiskt identifierar avvikande händelser som liggande person, gruppsamling och rök. Ordningsvakterna får notiser från kamerorna om misstänkt oönskade situationer och kan därmed agera snabbare för att förhindra brott och öka tryggheten i parken, säger Johan Norberg, säkerhetssamordnare i Uppsala kommun.

Kamerorna identifierar inte personer

Kamerorna är integritetsvänliga. Det betyder att de inte identifierar personer. Ansikten och andra identifierande drag blir pixlade i videomaterialet innan det lagras och överförs. Tekniken som används i kamerorna gör det omöjligt att i efterhand identifiera personer i videomaterialet.

– Kamerorna används i brottsförebyggande och trygghetsskapande syfte och ska effektivisera arbetet för de kommunala ordningsvakterna i området. Kamerorna finns i Frodeparken i ett år. Därefter utvärderar vi och bedömer om kamerorna ska fortsätta finnas kvar, säger Johan Norberg.

Läs mer om kommunens arbete med kamerabevakning.