Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

På Kålan får personer med LSS-beslut en meningsfull fritid

På Kålan får vuxna med LSS-beslut chans till socialt umgänge och roliga aktiviteter. Två dagar i veckan kommer ett 50-tal besökare hit för att fika, spela spel och umgås med andra.

Kålan ordnar träffar med fritidsaktiviteter för vuxna som har ett beslut enligt LSS*. Här får besökarna till exempel sjunga karaoke, baka, titta på film, göra pärlpyssel, spela bingo och ha maskerad. En lördag i månaden gör de också utflykter eller går på restaurang tillsammans.

Aktivitetssamordnarna ordnar eftertraktade aktiviteter

På Kålan jobbar aktivitetssamordnarna Oskar Eriksson och Tove Mohlin.

Kvinna i blont hår och korthårig man. Båda har svarta t-shirtar med texten Kålan

– Det finns alldeles för lite fritidsaktiviteter får den här målgruppen. Och vi ser att vår verksamhet är väldigt eftertraktad, säger Tove Mohlin som startade Kålan 2015.

Månadsprogram med bland annat DJ, bingo och studiebesök

Namnet Kålan kommer av att de håller till på Kålsängsgränd i Uppsala. I samma lokaler som den dagliga verksamheten Musik med mera. Kålan har öppet tisdagar och torsdagar 16.00–20.00 och en lördag i månaden 17.00–21.00. 

Kålan gör ett program för en månad i taget och anpassar det utifrån besökarnas önskemål.

– Våra kvällar med bingo och karaoke är väldigt populära. Vi har också olika teman utifrån vilken årstid det är. Till exempel vid jul, midsommar och halloween. I somras besökte vi Uppsala brandstation och flyttade ut vår verksamhet till Stadsparken där vi spelade kubb och fikade, berättar Oskar.

Johan ordnar korv och quiz

I Kålans kafé sköter besökaren Johan Svensson kassan. Han tillagar och serverar korv, varma mackor och fikabröd. Johan, som varit Kålans allt-i-allo i 7 år, är också kvällarnas DJ.

Man i svart t-shirt vid en kassa

En gång i månaden är det Johans kväll. En kväll där Johan ordnar spännande quiz.

– Jag gör ofta frågesport på olika teman. Till exempel Disney, Astrid Lindgren, geografi eller historia och så har jag med musik till frågorna. Jag gör frågorna i olika svårighetsgrad, men ledarna brukar ändå säga att det är för svåra frågor, berättar Johan och skrattar.

Vad tycker du är det bästa med Kålan?

– Gemenskapen här. Att vi är trevliga och snälla mot varandra och vi hjälps åt. 

Debbie gillar gemenskapen bäst

En annan besökare som också uppskattar gemenskapen på Kålan är Debbie Glover som även hon har kommit hit varje vecka under flera år.

– Jag är ofta här med en kompis och vi brukar sitta och prata och spela fia med knuff. Jag gillar när de ordnar pyssel- och målarkvällar på Kålan. Det bästa här är gemenskapen. Det finns alltid någon att prata med, säger Debbie.

Kvinna i blå skjorta sitter i en soffa

*LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor. LSS gäller för personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

Det gäller också för personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder på grund av yttre våld eller kroppslig sjukdom. Och även för personer som har andra fysiska eller psykiska funktionshinder som inte beror på normalt åldrande, som är stora och ger betydande svårigheter i det dagliga livet.
Källa Socialstyrelsen