Med bytesperioder kan det ta något längre tid än idag att få byta förskola, men fördelarna med bytesperioder överväger. De nya reglerna blir enklare och tydligare för såväl vårdnadshavarna som kommunen. Det underlättar inskolningen och skapar mer lugn och ro i barngrupperna när bytena sker mer sällan.
Bytesperioder har redan införts inom grundskolan med goda resultat. Därför väljer kommunen att införa det även inom förskolan.
– Barns trygghet är en förutsättning för att kunna utvecklas och vara nyfikna. Med ordnade bytesperioder skapas bättre förutsättningar för arbetsro och leklust, säger Eva Christiernin (S), utbildningsnämndens ordförande.
Ny ansökan om önskemål om byte kvarstår
Fram tills idag har vårdnadshavare kunnat ansöka om byte när som helst under året. Om det inte funnits någon ledig plats har ansökan legat kvar i kö tills det uppstår en ledig plats. Det har lett till att vårdnadshavarna som har glömt att ta bort eller uppdatera sin ansökan har fått byta till en förskoleplats som de inte längre vill ha.
I det nya systemet med bytesperioder kan vårdnadshavarna endast ansöka om byte under fyra perioder per år. Om bytet inte går att genomföra stängs ansökan. Om vårdnadshavare fortfarande vill byta vid nästa bytesperiod behöver de skicka in en ny ansökan.
Om du flyttar långt från din nuvarande förskola
Kommunen måste erbjuda alla barn en förskola i närhet till bostaden. Därför kommer barn som flyttar till ett annat av kommunens så kallade zonblock att även i fortsättningen kunna ansöka om byte av förskola mellan de fyra bytesperioderna.
Samma sak gäller för nyansökningar, det vill säga barn som inte redan har plats på någon förskola. Nya ansökningar kommer tas emot under hela året.
Beslutet om de nya kriterierna för förskola fattades på utbildningsnämnden sammanträde den 24 oktober 2024.
Förändringarna träder i kraft för barn som ska börja i förskola från och med augusti 2025.