Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Kommunens innovationsarbete får pris

Uppsala kommun har fått priset Ignite Hero of the Year 2024 av Ignite Sweden för sitt framgångsrika arbete med att hitta innovativa lösningar tillsammans med startupföretag. Priset togs emot under konferensen Ignite Sweden Summit, där närmare 200 svenska och internationella innovationsledare från näringsliv, offentlig sektor och startupföretag deltog.

Prisutdelning där mottagarna står med sina diplom i handen.
Priset "Ignite Hero of the Year 2024" togs emot av Annika Remaeus, enhetschef näringsliv, Uppsala kommun och Per Viklund, verksamhetsutvecklare, Uppsalahem. Båda representanter för Uppsala kommuns löpande arbete med piloter som strategiskt verktyg för innovation i samarbetet med Ignite Sweden. Foto: Ignite Sweden.

Över 50 pilotprojekt har genomförts

Priset i år går alltså ut till Uppsala för den breda förankring som kommunens förvaltningar och bolag lyckats med. Det började med olika projekt, för att göra samarbetet med startupföretag till en del av det ordinarie innovations- och utvecklingsarbetet, inom kulturförvaltningen och har följts av bland andra Destination Uppsala, hållbarhetsavdelningen, Uppsalahem, stadsbyggnadsförvaltningen och Uppsala Vatten. Över ett 50-tal olika innovativa projekt har genomförts i koncernen, där ungefär hälften har skett inom samarbetet med Ignite. Nytänk och ny teknik har testats och utvärderats inom byggande och boende, näringsliv, kultur och fritid, stöd och omsorg samt andra områden.

– Det krävs både uthållighet, engagemang och interna processer som stöttar innovationsarbetet för att komma vidare från test till genomförande i större skala och att lära organisationen att använda innovativa små bolag i förbättrings- och utvecklingsarbetet. Under de senaste åren har Uppsala genomfört ett 20-tal tester av lösningar från innovativa små bolag inom ramen för Ignite-samarbetet, varav många redan skalats vidare. Förutom att det hjälper Uppsala att hitta nya lösningar på sina utmaningar, så är det oerhört viktigt för startups att få validera och testa sina lösningar i verkligheten och få en första kund, säger Sara Hamlin, CEO, Ignite Sweden.

Mod att testa nytt – nyckeln till en starkare innovationskultur

Under konferensen delade Uppsala kommun med sig av sina erfarenheter från scenen. Annika Remaeus, enhetschef näringsliv, visade hur Ignite-processen fungerar i praktiken och hur den skapar och tillför energi in i organisationen och bidrar till innovationskulturen. Det syns tydligast i de "matchmaking-möten" som genomförs via samarbetet och inom Uppsala kommuns hela organisation där innovationsprocessen kopplas ihop med den interna värdegrunden. Innovation handlar om att våga tänka nytt och testa nytt – i det stora och det lilla.

Det här är inte första gången som Uppsala kommun vinner pris för sitt innovativa arbetssätt. De senaste fyra åren har Ignite Sweden prisat kommunen varje år för sitt framåtlutande och modiga arbete med startupföretag.

Det här är Ignite Sweden

Ignite Sweden är en icke vinstdrivande nationell organisation vars syfte är att främja affärssamarbeten mellan startups, storbolag och offentlig sektor. Programmet har hittills skapat över 7 700 skräddarsydda matchmaking möten mellan 1 700+ startups och över 400 storbolag och offentliga aktörer. Dessa möten har genererat över 700 konkreta kommersiella samarbeten. Ignite Sweden är ett dotterbolag av SISP- Swedish Incubators & Science Parks. Organisationen är samfinansierad av Vinnova och Energimyndigheten.

För mer läsning

Ignite Sweden

Ignite Sweden Summit

Uppsala kommuns innovationsarbete