Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Mål och budget 2025 med plan för 2026–2027 beslutad

Kommunfullmäktige har behandlat förslag till Mål och budget 2025 med plan för 2026–2027 på sitt möte 4 november. Kommunfullmäktige biföll styrets (S, MP och V:s) budgetförslag.

Mål och budget 2025-2027

– Vi bygger vår budget på en enkel men kraftfull idé: om våra insatser fungerar för både en 8-åring och en 80-åring, kommer de att förbättra livet för oss alla. Därför satsar vi extra mycket på både våra unga och äldre. I år lägger vi hela 744 miljoner kronor mer än förra året på välfärden – en satsning som kommer alla till godo, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi fortsätter kraftsamlingen för äldreomsorgen. Med ett tydligt uppdrag om ökad trygghet och säkerhet för äldre, resurser för färre medarbetare per chef, intensiv hemrehabilitering för att fler ska kunna stå på egna ben i sina egna hem, och höjda ersättningar till särskilda boenden för äldre, säger Tobias Smedberg (V), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

– Med den här budgeten växlar vi upp vårt klimat- och miljöarbete. Vi aktiverar vår klimatbudget, påskyndar omställningen till hållbart resande med mer gång, cykel och kollektivtrafik, satsar på mer skydd av natur och en badbar Fyriså, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd.

Fyra gemensamma mål för mandatperioden

Kommunfullmäktiges politiska inriktning för de kommande tre åren har fyra fokusmål:

  • Ekonomin: Uppsala ska säkra en stark ekonomi och värna välfärden.
  • Jobben: Uppsala ska ha ett välmående näringsliv och skapa fler jobb.
  • Klimatet: Uppsala ska leda klimatomställningen.
  • Tryggheten: Uppsala ska bli tryggare med jämlika livsvillkor.

Alla nämnder och kommunala bolag ska kraftsamla för att uppnå målen. Till varje fokusmål hör ett antal uppdrag. De kan gälla hela koncernen eller specifika nämnder och bolagsstyrelser.

Exempel på uppdrag för att genomföra fokusmålen:

  • Skärpa de trygghetsskapande åtgärderna inom hemtjänsten och inom övrig vård och omsorg.
  • Stärka Uppsala som evenemangsstad genom att utveckla samverkan och platser för evenemang och upplevelser.
  • Minska ledtiderna i kommunens arbete med detaljplaner och bygglov och samverka med aktörer för att minska ledtiderna på helhet.
  • Påskynda omställningen till ett hållbart resande med en ökad andel gång, cykling och kollektivtrafik.
  • Motverka förluster av biologisk mångfald och skydda hotade arter.
  • Förhindra att välfärden missbrukas genom att motverka alla former av arbetslivskriminalitet i kommunens verksamheter och hos de leverantörer som anlitas av kommunen.
  • Utred hur ansvaret för barn och ungas fria tid ska organiseras inom kommunen för att öka tillgången till och nyttjandet av fritidsaktiviteter.
  • Förbättra trafiksäkerheten för barn och unga vid förskolor, skolor och platser för idrotts-, kultur- och fritidsverksamhet.

Ekonomiska förutsättningar

Lågkonjunkturen och det fortsatt höga pris- och ränteläget har gett kommunen försämrade ekonomiska förutsättningar. Kommunens uppdrag ska samtidigt upprätthållas och utvecklas utifrån Uppsalabornas behov.

Ett av de långsiktiga finansiella målen är att kommunens resultat ska vara minst två procent av skatter, generella statsbidrag och kommunalekonomisk utjämning. Kommunen har haft starka resultat de senaste tio åren vilket möjliggör och tillåter ett tillfälligt avsteg från de långsiktiga finansiella målen år 2025–2026. Kommunen har då stora tillfälliga åtaganden avseende investeringar för framtiden i form av spårväg. Den finansiella styrningen riktas mot att från 2027 åter nå resultat som är minst i nivå med de långsiktiga målen.

För 2025 budgeteras kommunens resultat till 137 miljoner kronor motsvarande 0,8 procent av skatter, generella statsbidrag och utjämning. För 2026 budgeteras resultatet till 1,1 procent och för 2027 till 3,6 procent.

– Uppsala gör nu stora satsningar på klimatvänlig infrastruktur och kapacitetsäkrad spårväg. Samtidigt gör vi viktiga satsningar på skolor, kultur- och fritidsverksamheter och stärkt trygghet inom vård- och omsorgsverksamheterna. Detta är möjligt tack vare att vi under en lång tid fört en ansvarsfull ekonomisk politik i Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Satsningar i budgeten

Totalt får nämnderna 16,4 miljarder i kommunbidrag 2025. Det är 744 miljoner kronor mer i kommunbidrag från kommunfullmäktige jämfört med 2024, en ökning med 4,8 procent.

Exempel på ekonomiska satsningar i budgeten:

  • 409 miljoner kronor mer till infrastruktur, säkerhet och skydd. Satsningar sker på sociala insatser mot våldet och för att bryta nyrekryteringen till kriminalitet. Vidare ett ökat ansvar för livsmedelsberedskap samt insatser för att nå målet om 30 procent krontäckning av träd i staden år 2034, aktivering av klimatbudget samt stadsutveckling i form av modern spårväg.
  • 179 miljoner kronor mer till vård och omsorg. Medel riktas bland annat till barn- och ungdomsvården, LSS-verksamheten samt färdtjänst. Det sker även satsningar på ökad trygghet och säkerhet, utökat arbete mot hemlöshet vid beroendeproblematik samt kvinnojour (idéburet offentligt partnerskap).
  • Trots volymminskningar i form av färre barn/elever får förskolor och skolor 61 miljoner kronor mer (beaktat budgettekniska justeringar mellan verksamhetsområden). Ekonomiskt utrymme skapas bland annat genom att förskolor och grundskolor är helt undantagna krav på effektiviseringar under mandatperioden. Därutöver görs satsningar på utökad undervisningstid i grundskolan, skolbibliotek och högskolebehörighet i gymnasieskolan.
  • 71 miljoner kronor mer till kultur och fritid bland annat genom satsningar på barn- och ungas fria tid, biblioteksverksamhet, kulturlyft, idrotts- och fritidsanläggningar, utveckling av Uppsala konstmuseum samt allaktivitetshusen i Gottsunda-Valsätra och Gränby-Kvarngärdet.

Läs mer i Mål och budget 2025 med plan för 2026–2027