Så svarar Mikaela Eriksson, medlare och kurator på Stödcentrum i Uppsala kommun, på frågan om vad hon uppskattar mest med sitt arbete. Hon menar att hon älskar varje dag hon får arbeta med ungdomar och göra skillnad i deras liv, och det är uppenbart att hon menar det. Under Socionomdagarna 2024 delade Mikaela med sig av sina erfarenheter och metoder inom temat "Medling vid brott – en konflikthanteringsmetod".
Medling är en lagstadgad metod som erbjuds ungdomar som är misstänkta för brott. Syftet med medling är att reparera skadan som brottet orsakat, att den misstänkta tar ansvar för sina handlingar och att minska de negativa konsekvenserna av brottet.
– Detta bygger på något som kallas reparativ rättvisa. Det ersätter inte den straffrättsliga processen, det handlar i stället om att gärningspersonen försöker reparera skadan, att ta ansvar.
Mikaela Eriksson jobbar som medlare och kurator på Stödcentrum i Uppsala kommun
Mikaela, som tillsammans med en halvtidsanställd kollega utgör medlingsfunktionen i Uppsala kommun, menar att många av de problematiska situationer hon hanterar uppstår när ungdomar hamnar i vad hon kallar "känsla 75".
– Säg att vi har en skala från 0 till 100. Känsla 75 illustrerar punkten där tappar vi greppet. Där hjärnan går offline brukar jag säga. Vårt WiFi dör.
Mikaela fortsätter med att beskriva ”känsla 75" som ett tillstånd där ungdomarna kan agera impulsivt och gör saker de senare ångrar, exempelvis genom att skrika, slå, säga elaka saker eller agera destruktivt. För Mikaela är det viktigt att hjälpa ungdomarna hitta lugn och våga öppna upp känslomässigt. Genom att förstå händelserna i ett större sammanhang och ta ansvar för sina handlingar kan de öka sin självinsikt och lära sig hantera starka känslor.
Data från Mikaelas arbete visar en tydlig ökning av medlingsärenden. Sannolikt är det tråkigt nog en effekt av ett ökande behov. Det går samtidigt inte att bortse från det arbete Mikaela lagt ned på att besöka skolor, föreläsa och samarbeta med skolpersonal och andra myndigheter för att skapa kännedom om det arbete hon och hennes kollega Ingrid Lundberg utför. I den kontexten visar ökningen på den eftertraktade roll som medlingsfunktionen nu spelar i det brottförebyggande arbetet i vår kommun.
– Det finns inte mycket forskning inom området kring det men om jag ser det från min egen erfarenhet är det väldigt få av dessa ungdomar mellan 12–20 år som genomgått denna process som sedan återfaller i brott. Vi kan förändra världen om vi förstår våra känslor och handlingar, summerar Mikaela Eriksson.
Mer information om Stödcentrum – för dig som blivit utsatt för, bevittnat eller begått ett brott