Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Michael Loshak har fått utmärkelsen årets lärare

På Lärargalan 14 oktober fick musikläraren Michael Loshak ta emot det finaste priset - årets lärare. Michael undervisade senast på Nannaskolan i Uppsala.

Michael Loshak fick utmärkelsen Årets Lärare på Lärargalan
Michael Loshak tog emot priset som Årets Lärare på Lärargalan. Här tillsammans med Beata Kull, stiftelsens grundare.

Elevernas motivering löd:  "Efter en lång dag ser eleverna alltid fram emot lektionerna med denna lärare. Med äkta passion för sitt ämne skapar läraren en engagerande miljö där alla känner sig sedda. Genom att bygga starka relationer och ha en djup förståelse för varje elevs behov säkerställer läraren att alla får det behov de behöver även utanför lektionstid. Med sitt engagemang och sin omtanke har läraren blivit en uppskattad förebild för både lärare och elever."


Hej Michael och grattis till utmärkelsen! Hur är känslan några dagar efter att du tagit emot priset?
– Jag är oerhört glad. Måndagen var väldigt intensiv och överväldigande med mycket som hände. Sen har jag kunnat landa och även passat på att göra roliga saker tillsammans med min fru och mina barn. Igår hälsade jag på i Nannaskolan och träffade elever och kollegor. Det var så roligt. Jag skulle inte varit på scenen och tagit emot priset om det inte vore för dem. En prispokal finns nu kvar i ett glasskåp där. Det känns bra, de är delaktiga i det här.

Det var en väldigt fin motivering. Vad är det bästa med att undervisa i musik?
– Det är förstås att arbeta med det som jag tycker om, varje dag. Att få undervisa ungdomar. De är härliga, smarta och ger mig utmaningar – det blir aldrig tråkigt med tonåringar.

Vad utmärker ditt sätt att undervisa?
– Jag vill särskilt tacka min fru, som är utbildad logoped. Hon har fått mig att förstå optimal learning conditions, som bygger på Maslows behovspyramid och innebär att när elever känner sig trygga kan de lättare ta till sig kunskaper. I mitt klassrum hälsar jag på alla, jag ser alla och vill göra ämnet roligt. Musik är ju också bra för motorisk och social utveckling.

– Man ska möta eleverna där de befinner sig. Tyvärr finns attityden i samhället att man måste vara bra i musik från början, men man kan faktiskt vara med i en kör fast man inte tränat på det tidigare eller är jätteduktig på att sjunga. Min inställning är ”nu är du ju här och du kan lyckas”.  Det får eleverna att må bra.

När vaknade ditt eget musikintresse?
– Tidigt. Intresset för musik fanns i släkten. Min pappa spelade ofta Beatles och Chuck Berry hemma.  Min farfar var en skicklig pianist och min faster var skådespelare med många musikaler på sin reportoar.

Var har du undervisat inom Uppsala kommun?
– Jag kom till Uppsala 1997 med en lärarutbildning i bagaget. Efter ett par månader fick jag arbete på Katedralskolan som engelsklärare. När musikläraren gick i pension fick jag ta över hans tjänst. Jag blev kvar i 16 år. Därefter fick jag tjänsten som musiklärare på Nannaskolan och har varit kvar där till och med i somras.

– Jag har även arbetat på Kulturskolan med ett musikprojekt för ungdomar i Stenhagen, Sävja och Gottsunda och på Kajans friskola med elever med diagnosen autism.

Vad ska du göra nu?
– Vi har flyttat tillbaka till Skottland så nu bor jag och min fru närmare våra föräldrar. Jag har en deltidstjänst som musiklärare och håller också på att starta upp en egen verksamhet som musikkonsulent för att stötta skolor i musikundervisningen.

 

Fakta Lärargalan:
Lärargalan är en del av Stiftelsen Beata, som arbetar för att lyfta läraryrkets status och skapa en bättre framtid genom skickliga lärare. Till den årliga Lärargalan får tusentals elever möjlighet att nominera och hylla sina lärare – närmare 45 000 per år idag. Lärargalan handlar inte bara om att fira lärarna, utan också om att lyfta fram vad som fungerar bra i klassrummet. Av de 145 lärare som tidigare i år vann priset i sin kommun gick 21 lärare, en från varje län, vidare som finalister. Utöver Årets Lärare, som kräver att man har vunnit både på kommunal och länsnivå, delas priser ut som Årets förskollärare, Årets lågstadielärare och Årets gymnasielärare samt Lärargalans pris för ungas psykiska hälsa. Priserna delades ut 14 oktober på Konserthuset i Stockholm.