– Vi arbetar långsiktigt och målmedvetet. Många av våra insatser har börjat ge positiva resultat, vilket vi är glada över. Vi är också medvetna om att mycket arbete återstår för att bekämpa gängkriminalitet och grov organiserad brottslighet, som påverkar vår kommun liksom många andra kommuner i Sverige, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.
Kartläggningen baseras på olika typer av information som anmälda brott, trygghetsundersökningar, orosanmälningar och statistik från verksamheter som möter brottsoffer. Den utökade lägesbilden fokuserar på sex områden:
Enligt Norea Forsman Olsson, utvecklingsledare på Uppsala kommun och ansvarig för den utökade lägesbilden, visar resultaten på ökad trygghet och minskning av flera grova brottstyper i den offentliga miljön, trots höstens våldsvåg. Även ökad kännedom om våld i nära relationer är en positiv trend. Utmaningarna kvarstår dock, dels när det gäller geografiskt spridd gängkriminalitet, dels gällande brott och otrygghet som påverkar företagen.
– Den grova gängkriminaliteten är spridd både inom och mellan kommuner, vilket är en stor utmaning. Många företag upplever också brott och otrygghet som ett problem, där stöldbrott är vanligt förekommande, säger Norea Forsman Olsson.
Den nya åtgärdsplanen kompletterar det redan befintliga brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet och inkluderar bland annat:
– Dessa insatser är viktiga steg för att skapa en säkrare och tryggare kommun för alla våra invånare. Vi ser fram emot att engagera fler aktörer och utveckla vårt samarbete på lokal och regional nivå för ett ännu tryggare Uppsala, säger Erik Pelling.
Arbetet med åtgärderna påbörjas nu och den fullständiga åtgärdsplanen kommer att följas upp 2026.
Enligt Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, är alla Sveriges kommuner skyldiga att upprätta en lägesbild över brottsligheten inom kommunens geografiska område. Detta stämmer överens med Uppsala kommuns Program för trygghet, säkerhet och brottsförebyggande, som säger att arbetet ska baseras på kunskap om problemets omfattning, struktur och utveckling.
Mer information:
Läs mer om hur kommunen arbetar med trygghet och säkerhet
Läs mer om effektiv samordning för trygghet (EST)
Läs kommunens program för trygghet, säkerhet och brottsförebyggande arbete